Sopron.info.hu

Az utolsó SZDSZ-es

  2010 szept 08 / #helyi

Egy soproni építési vállalkozó, Bircher Ottó az egyetlen képviselőjelölt az egész országban, aki az SZDSZ színeiben indul az októberi önkormányzati választáson. Ő, mint mondja, maradt, aki volt, és bár a párt mélyrepülése nem öröm, nem lát jobb alternatívát.

Milyen érzés egy korábban jelentősnek számító politikai párt utolsó gyakorló politikusának lenni?

Az SZDSZ mélyrepülése nem öröm, de ennek itt a választókörzetben nem sok jelentősége van, én pedig az maradtam, aki mindig is voltam.

Mi az, aminek jelentősége van a választókerületében?

Semmiképpen sem a pártpozíciónak. A gondolkodásmód a lényeg.

Milyen a gondolkodásmódja 2010 őszén egy szabaddemokrata képviselőjelöltnek?

Nem vidám. De a demokratizmus, a liberális elkötelezettség, a vezérelvűség elutasítása számomra mindig alapvető marad. A napi, heti eseményeket most is liberálisként szemlélem, függetlenül attól, hogy van-e épp párt vagy nincs.

Gondolom olvasott újságot az elmúlt években. Az SZDSZ épp azért olvadt el, mert a szocialisták meglehetősen elvtelen szatelitpártja lett.

Ha a párt szembefordul a liberális értékekkel, nem fogom többet felvállalni. De az SZDSZ sosem volt egyenlő a vezetők gondolkodásmódjával, az országos politikában játszott szereppel.

Miért nem más pártban keresi a boldogulást? Az SZDSZ lényegében megszűnt, a központi száma egy mobiltelefon üzenetrögzítője, nyilvánvalóan csak addig létezik, amíg még kap pénzt az államtól.

Nincs olyan párt, amelyik jobban megfelel az elveimnek. Sokan javasolták az LMP-t, de én ott nem látom az irányt.

Komolyan mondja, hogy az SZDSZ-ben látja?

Az SZDSZ-nek, azaz a liberális gondolkodásmódnak van országos támogatottsága, és ez a személyemnek is szól.

Hányadszor indul?

Negyedszer.

Volt, hogy bejutott?

Soha.

Nem nevették ki a választók, amikor mondta, hogy az SZDSZ színeiben indul?

Itt már jól ismernek, van létjogosultsága a liberális gondolkodásnak, ez az ajánlószelvények gyűjtésekor is nyilvánvaló volt.

Még mindig nem értem, miért ragaszkodik a szabad demokratákhoz. Betölt valamilyen pozíciót a pártban?

Semmilyet. De felügyelő bizottsági tag vagyok egy önkormányzati cégben.

Így kicsit érthetőbb. De a döntésével mintha a korszellemmel is dacolna kicsit, nem?

Dacról nincs szó, de az embernek nem szabad cserben hagyni az elveit.

De nem az elvek, hanem a párt elhagyása a kérdés.

Hogy mit mondanak az SZDSZ-ről, az egy dolog. Aki dolgozik, az hibázik. Én most a jelölésemet arra használom, hogy ismét megmutassam magam, hogy vagyok, lehet rám szavazni, és aki egyetért, tegye meg. Innentől mindenki azt gondol, amit akar.

Mi a fő kampányígérete?

Rendet kell teremteni.

Azért a rendpártiság nem tartozik a klasszikus liberális értékek közé, a jobboldali pártok viszont pont ilyesmin munkálkodnak. Ők azonban az elmúlt két ciklus után akarnak rendet teremteni, aminek az SZDSZ is a részese volt.

Nem akarok személyeskedni. Elég annyi, hogy mi nem szeretjük a parancsuralmi döntéseket, az antidemokratikus gondolkodásmódot.

Mihez képest kéne rendet teremteni?

A választópolgárok mostani motiválatlanságához képest, ahhoz az irányítottsághoz képest, ami most van. Erre kínálunk altermatívát.

index.hu