Sopron.info.hu

Azt hiszem, már csak néhány napot kell várnunk…

  2008 febr 22 / #urban legend

VOLT 2008 - Azt hiszem, már csak néhány napot kell várnunk... VOLT 2008 Interjú Lobenwein Norberttel, a város PR szinte egyetlen pozítiv alakítójával. Sopron.Info.hu: Változott-e valami a Sziget tulajdonosváltással, a VOLT működésében?

Lobenwein Norbert: Alapvetően semmi. A tulajdonosváltás esetünkben inkább csak átalakulást jelent a tulajdonosi összetételben. A VOLT Fesztivál jó néhány éve, a Balaton Sound fesztivál, pedig a tavalyi debütálás óta közös rendezvényünk a Sziget Szervezőirodával, amelynek egyébként főállású munkatársai vagyunk.

Mindez annyit jelent, hogy mindkét rendezvény alapítása nagyrészt Fülöp Zoli barátom és az én nevemhez fűződik, és amellett, hogy “házigazdák” vagyunk, mindkét esemény egyben fele arányban tulajdonosként is hozzánk kötődik.

A fesztiválok “másik fele” a Szigeté, ettől válik meg a cég több részletben, több év alatt. A fesztiválokat azonban továbbra is ugyanaz a csapat szervezi, mint korábban, a megszokott lelkesedéssel és színvonalon.

S.I.hu: Sokan panaszkodnak a fórumotokban, hogy nagy a csend a VOLT fesztivál körül, nem értik, mi az oka a titkolózásnak? Vannak-e már fix fellépők az idei fesztiválra a nagy nevek közül?

Azt hiszem, már csak néhány napot kell várnunk...L.N.: A vendégkönyvet természetesen mi is rendszeresen olvassuk, és némileg jogosnak is érezzük a türelmetlenséget – bár március-április előtt korábban sem szoktunk információt közölni a programokkal kapcsolatban. Mi lennénk a legboldogabbak, ha az év elején már végleges line-uppal állhatnánk elő, de sajnos ez nem rajtunk múlik…

Európa-szerte egyre több fesztivál jelent meg az elmúlt években. Csak a VOLT Fesztivál hétvégéjén van 3-4 angol, több német és holland fesztivál. Bár zenekarokból viszonylag nagy a kínálat, az igazán nagy neveket nagyon nehéz megszerezni egy-egy magyarországi fesztiválra.

A világsztárok – eltérően például a hazai zenekarok zömétől – pár évente vállalnak egy-egy turnét, a köztes időben lemezt készítenek, pihennek, vagy éppen a világ túlsó végén koncerteznek.

A Sziget és a VOLT neve ugyan egyre ismertebb és elismertebb Európában, ott még sajnos nem tartunk, hogy bennünket tartsanak prioritásnak akkor, amikor egy turnét állítanak össze, így a fesztiválok között elég nagy verseny zajlik a “nagy halakért”…

Ennek ellenére természetesen vannak már konfirmált fellépőink számos műfajban, igazi VOLT-os “csemegék”: zenekarok, dj-k. Mindaddig azonban nem hozhatjuk nyilvánosságra ezeket a neveket, amíg a sztárok ügynökeivel nem készülnek el a szerződések. Azt hiszem, már csak néhány napot kell várnunk…

S.I.hu: Igaz, hogy szóbakerült Moby neve?

L.N.: Igaz… Mondhatnám: mint minden évben, hiszen személyesen mi magunk is nagyon szeretjük Moby-t. Idén egy kicsit közelebb kerültünk a tűzhöz, hiszen felmerültek európai fellépések, ezért hosszasan tárgyaltunk a művész menedzsmentjével, de e pillanatban úgy tűnik, sajnos nem lép fel nálunk… De jó lenne az ellenkezőjéről beszámolni… :)

S.I.hu: Tavaly kitehettétek a ” megtelt” táblát, idén is kiteszitek, vagy bővítitek a helyet?

Tavaly többször kerültünk teltház-közeli állapotba, és a Prodigy napján (pénteken) valóban nem engedtük már be a 11 óra tájban érkezőket. Hely még akadt volna, de egyrészt nem éreztük biztonságosnak, másrészt nem szerettük volna, ha valaki esetleg nem lát és nem hall túl sokat a koncertből annak ellenére, hogy kifizette a belépőjét…

Némi átalakítást ismét tervezünk, de ezek inkább racionalizálásnak és fejlesztésnek nevezhetők, mintsem bővítésnek. Új helyszínre kerül a korábbi rockszínpad, így az itt fellépők számára is garantálható, hogy nem zavarja a koncertjüket a Nagyszínpad hangja. Fontos tudni, hogy az idei évben majd’ minden helyszínen, így ezen a színpadon is vendégül látunk majd neves nemzetközi sztárokat.

Bővítésre elsősorban a sátorhelyekkel kapcsolatban készülünk, ez ügyben már a jövő héten kezdődnek felmérések a helyszínen. Szeretnénk, ha a közönségünk a tartalmas programkínálat mellett komfortosan érezné magát a fesztiválon, akkor is, ha helyben sátrazik, és akkor is, ha csak a koncertekre, bulikra jön ki…

S.I.hu.: Milyen új programok, helyszínek lesznek, és mi szűnik meg?

L.N.: Megszüntetést nem tervezünk, csupán átalakításokat, lesz azonban néhány újdonságunk is. A korábbi Aréna-helyszínt nagyobbra és sokkal dekoratívabbra, klubosabbra szeretnénk alakítani.

A legfontosabb új helyszínünk, pedig egy szabadtéri színpad, fedett táncparkettel, teraszokkal, ahol hazai- és nemzetközi előadók lépnek fel a jazztől az elektronikus zenei műfajokon át a rockznenéig.

Olyan sok remek zenekart és előadót, programot találtunk, hogy már az eddigi, számos helyszín is kevésnek bizonyult az idei évre. Éppen ennek köszönhető, hogy sajnos továbbra sem hirdetünk jelentkezési lehetőséget zenekaroknak, előadóknak, egész egyszerűen helyhiány miatt…

A legnépszerűbb soproni fiatal bandák közül néhányat mi magunk választunk ki a Hangár klub vezetője, QQ barátom közreműködésével, elsősorban a Soprock Fesztiválon elért eredmények alapján. Nekik próbálunk minél jobb helyet, minél jobb időpontot találni a VOLT-on…

S.I.hu.. Varga Zsuzsa tavaly sírt, idén is fog?

L.N.: Igen, én is olvastam a WAN2-ban egy vele készült interjút, amelyben csalódottságáról mesélt, mert nem fért bele a VOLT programjába…

Zsuzsival személyesen nagyon jóban vagyok, még a Vénusz indulása óta ismerjük egymást. Pont egy pár napja beszéltünk telefonon, én is emlékeztettem a tavalyi interjúra, és persze megígértem neki, hogy szeretnénk meghívni a VOLT-ra és a Balaton Sound-ra is.

Nem azért mert “sírt”, hanem mert klassz dolgokat csinál…