Sopron.info.hu

Babos-pogácsa sütőverseny

  2007 nov 25 / #gasztro

Babos-pogácsa sütőverseny2007. december. 01. szombat
13.00 helye: Gyógygödör Borozó Fő tér 4.

Hagyományteremtő szándékkal idén először megrendezzük, egy csak Sopron városára jellemző étel készítésének versenyét. A bab és Sopron kapcsolata: a helyi népnyelv a XX. Század első fele óta „poncichternek” nevezi a borkiméréseit, de az őstermelő szőlőműveseket is.

A poncichter eredetileg soproni kifejezés, amely a Bohnenzüchter német szóból ered, ugyanis így hívták azokat a szőlősgazdákat, akik babot ültettek a szőlők közé. Így kapcsolódik össze Sopron, a hagyományőrző babos ételekkel, és esett a választásunk a Sopron, és környékén ismert babos pogácsára. Egyben felkértük e témában országosan ismert Baján László mesterszakács Urat a rendezvény védnökének, melyet nagy örömmel el is vállalt.

Várunk a rendezvényre profi és amatőr 1-3 fős csapatok jelentkezését az alább található bármely elérhetőségen. Technikai problémák miatt szükséges a végső jelentkezési időt meghatározni, mely 2007. november 28. szerda, 12.00 óra!

Az alapanyagok nagy részét a versenyzők biztosítják, többek közt, liszt, kiszúró, kaparókártya, kenőtoll, szaggató, kés, konyharuha, zsiradék, só, bors, élesztő, főtt bab (amennyiben nem felel meg az, amit a szervezés biztosít), tojás, tejföl, stb. A szervezés az alábbi alapanyagot biztosítja: főtt bab.

A szervezés az alábbi eszközöket biztosítja: tepsi, nyújtódeszka, sodrófa. Minden munka helyszínen készítendő, kivéve ha a babot hozza a versenyző, akkor azt főzve kérjük hozni. Az elkészítendő babos pogácsa mennyisége min. 50dkg, max. 75dkg. Az előkészítés a Gyógygödör Borozó hátsó termeiben történik, a sütés a Fő tér színpad melletti fűtött sátorban zajlik.

A verseny befejezése, értékelése, valamint az eredmények kihirdetése után, szintén itt kóstolhatja meg a közönség az elkészült pogácsákat is! Szakavatott zsűri dönti el a győztest ill. győztes csapatot, aki ill. akik egy 2 személyes , félpanziós 3 napos hétvégét nyer a büki négycsillagos Hotel Répcegold szállodában.

Várjuk a jelentkezéseket, s egyben reméljük e gasztronómiai esemény kedves színfoltja lesz az Ádventi Vásárnak, és ezáltal egy nemes hagyományt teremthetünk Sopron városának.

ELÉRHETŐSÉGEINK: Kiss István Kiss BVM Kft Sopron Faraktár u.5. szervező Telefon: (99) 510-635 Mobil: 0630/956-3545 E-mail: kiss.istvan@kissbvm.hu