Sopron.info.hu

Báránygerinc zöldséges köntösbe …

  2008 jan 05 / #gasztro

Báránygerinc zöldséges köntösbe cukkínis paprikatortával és rozmaringjussalBáránygerinc zöldséges köntösbe cukkínis paprikatortával és rozmaringjussal. A báránygerincet megtisztítom, majd forró serpenyőben olívaolajon minden oldalról elősütöm. A serpenyőből kivéve hagyom kihűlni. Ez alatt tisztított pulykamellből apró kockákat vágok, és a fagyasztóba teszem, míg megdermed, de még nem fagy meg teljesen! Aztán kutterr segítségével, jól összedolgozom tejszínnel, és ízesítem sóval, borssal, és pár csepp szarvasgombaolajjal.

Kelkáposztalevelet forrásba lévő vízben blansírozok, majd jeges vízbe sokkolom. Lecsöpögtetem, majd konyharuhák között megszárítom. Sárgarépát és karottát a batonnál valamivel kisebb átmérőjűre vágom, majd ezeket is sós, fokhagymás vízben blansírozom, aztán jeges vízben sokkolom.

A legjobb, ha a répáimat, eleve a báránygerinccel megfelelő hosszúságúra vágom. A gerinceket sózom, borsozom. Frissen tartó fóliát kiterítem az asztalra, erre a kellevelet, megkenem pulykafarceval, ráhelyezem felváltva a sárga, és piros répákat, szépen egymás mellé, majd megkenem ismét a pulykamasszámmal. Ha kész vagyok, ráteszem a húsomat, és szépen felgöngyölöm, majd a fólia segítségével megszorítom. Ha jó feszes kicsomagolom, és olívaolajjal megkent alufóliába tekerem.

A sütőbe először 120 fokon nyolc percig sütöm majd kilencven fokon ötven hét fok maghőmérsékletig. Ezután még meleg helyen negyed órát pihentetem.
A paprikatortámhoz, a piros és sárga húsos paprikát, sütőben kétszáz húsz fokon megsütöm, míg szépen feketedni kezd, ekkor kiveszem, és egy edénybe lefóliázom.(a gőzétől könnyebb lesz lehéjazni). Ha kihűlt meghéjazom, és eltávolítom a magházat.

A paprikákat és a cukkínit egyenlő nagyságú, másfélszer másfeles kockákra vágom és ízesítem, finomra vágott kakukkfűvel, sóval, borssal, és pár csepp zöldcitromlével. A tepsit kibélelem kinyújtott leveles tésztával, majd egy centi vastagságig felöntöm tejszínes tojáskeverékkel, amit az alábbi módon készítek. Egy liter tejszínbe belekeverek tíz tojást, és öt deka barnított vajat, sót, borsot, és tíz deka reszelt parmezánt.

Ha kész egyenletese beleszórom a paprikákat meg a cukkínit, és kétszáz fokon húsz percig sütöm. Ha kihűlt egyenletes darabokra vágom és melegítés után a felszelt húsom mellé tálalom, amit aztán körbelocsolok rozmaringos jussal.