Sopron.info.hu

Bemutatkozik Gőbl Gábor

  2010 jún 13 / #sport

A napokban felmerült pletykák szerint a posztjáról -sokak örömére- távozó Berki Krisztián helyét Elbert Gábor, volt szocialista államtitkár, vagy Gőbl Gábor veheti át. Utóbbival beszélgettünk.
Igaz-e, hogy a Ferencváros megkeresett?

Sajnos nem, illetve még nem tudok róla. Meglepődtem, hogy felmerült a nevem a megüresedett cégvezetői feladatkörre. Tapasztalatom szerint azonban, ha valakinek a nevét a sajtó, vagy a szurkolói szcéna hírbe hozza, az szinte bizonyosan nem válik valóra, így nem hiszem, hogy a Ferencváros cégvezetője lehetnék.

Azoknak, akik nem ismernének téged, mesélnél magadról?

Soproni vagyok. Tinédzser éveimtől foglalkoztatott a zene. A BEATRICE, P.MOBIL, HOBÓ, IRON MAIDEN és JUDAS PRIEST, METALLICA rajongóként kezdtem el a basszusgitárral foglalkozni. 1988-ban lettem a soproni MOBY DICK együttes tagja, innentől kezdve a zenekar jelentette számomra a mindennapi munkát, az elfoglaltságot. Pályafutásunk során 18 országos, 5 felvidéki, 6 erdélyi koncert turnét szerveztem, amelyből kiemelném az 1994-ben lebonyolított KÁRPÁT-MEDENCE TOUR „fedőnévvel” zajló – koncertsorozatot. A Kárpát-haza 36 városában léptünk fel egymást követő napokon, felkeresve, Szlovákia, Ausztria, Jugoszlávia, Románia, és Ukrajna magyarlakta településein élő rajongóinkat. Szakmai karrierünkhöz kapcsolódó szervezési és irányítási munkákat én bonyolítottam, elsajátítva a marketinget, a menedzselést, a média használatát, a külvilággal való érintkezés, egyszóval a vezetés technikáját.


Hogy kerültél a sport világába?

Egy pályázat megnyerése kapcsán kerültem a profi sport világába. Kezdetben a Sopronban meghatározó női kosárlabda területén. 1997 – 1999 SOPRONI POSTÁS SK. – klubmenedzser , 1999 – 2000 / DKSK – BorsodChem – marketingvezetőként dolgoztam. 2000 nyara óta a Matáv FC Sopron – Klub és marketing menedzsereként, majd 2003-tól 2006-ig ügyvezető igazgatóként szolgáltam a soproni élvonalbeli labdarúgó klubot, amelynek 2003-ban 5%-os, 2005-től 2006-ig 21%-os kisebbségi tulajdonosa is voltam.
Itt jegyezném meg, hogy több tájékozatlan fórumozó rosszindulatú hozzászólása szerint én tettem tönkre a soproni klubot….
Ez egyfelől nevetséges rágalom, hiszen mindennek pont az ellenkezője igaz, másfelől két nagyon komoly finanszírozási és tulajdonosi változást követően kialakult krízishelyzetet sikerült megoldanom 2003-ban, illetve 2005-ben, amelynek során sikerült a klubot életben tartani. Az FC Sopron hanyatlása akkor indult meg, amikor távoztam és ezzel megszűnt az erőskezű, az üzleti tervhez, sportszakmai stratégiához ragaszkodó, a szurkolói közösséghez, a soproni érdekekhez hűséges vezetés.
A klub 2008 januárjában került menthetetlen helyzetben a tökéletlen, inkompetens vezetésnek köszönhetően…

Miért csak egy évet dolgoztál a ZTE Marketing és Rendezvényszervező Kft élén?

Azért, mert akkor 38 évesen született első gyermekem, Gábor Áron és úgy gondoltam, hogy 20 éves megfeszített pályafutásomat megszakíthatom néhány évre, amíg a gyermekem kicsi, és ezért nem vállaltam a napi 240 kilométeres vezetést, a ZTE és az soproni otthonom között.

Milyen sikereket emelnél ki futballvezetői karrieredből?
Sok ilyen van, hiszen sikeres időszakokban tudtam szolgálni klubomat. 4 ezres átlagnézőszám otthon, sok támogató megnyerése, négy szezon az UEFA versenyben, hazai bajnoki rangadók emléke… Amit mindenképpen kiemelnék: A 2003 nyarára több, mint 130 milliós adósságot felhalmozó Matáv FC Sopron-t, 2006-ban mínusz 10 millió Ft mérleg szerinti eredménnyel adtam át. Ez azt jelenti, hogy az egyébként is csökkenő szponzori bevételek miatt ( távközlési csoport 2003-as távozása, majd a Matáv Rt 2005-ös kivonulása ) ellenére egyre kisebb büdzséből, egyre erősebb, és eredményesebb csapatot sikerült kialakítanunk. Minden Fradi szurkoló emlékezhet arra, hogy nem sok babér termett ezekben az években a zöld-fehérek számára Sopronban. Elsőként, én invitáltam Sopronba a galádul meggyilkolt Simon Tibort és a nálunk roppant eredményesen dolgozó Pintér Attilát is, aki velünk debütált az élvonalban.

Olyan meghatározó tudású válogatott labdarúgók igazoltak, vagy hosszabbítottak szerződést a vezetésem alatt álló Sopronba, mint Tóth Mihály, Pető Zoltán, Huszti Szabolcs, Horváth András, Bagoly Gábor, Bárányos Zsolt, Szekeres Tamás, Rabóczki Balázs, vagy éppen a dunaszerdahelyi Szabó Ottó.

Személyes meggyőzésem révén, 2003 nyarán Antók Zoltán, majd 2005 nyarán Vízer Máriusz személyében meghatározó erejű rész és többségi tulajdonosokat, illetve szakmai befektetőket integráltam a soproni labdarúgásba. Vannak kritikusaim, akik azt vetik a szememre, hogy Vizer urat minek hoztam Sopronba… Ha 2005 júliusában a nemzetközi kupás indulásunk előtt nem érkezik Vízer úr hozzánk, akkor nem állhattunk volna ki a Doneck ellen az UEFA Kupában és persze nem tudtunk volna a bajnokságban sem rajthoz állni. Az akkori magyarországi helyzetet (amely, máig sem változott) jól mutatta, hogy az állami vállalatokat bekebelező multicégek azonnal megszüntették a társadalmi, helyi szerepvállalásukat, a szponzorációt, még akkor is, ha történetesen a támogatott csapatuk kupagyőzelmet arat és fellép a nemzetközi táblára.

Az akkori klubhelyzet megoldásában sem a soproni önkormányzat, sem semelyik tulajdonostárs nem segített. Vízer úr egyébként szokatlanul nagy tőkével kezdte a klub finanszírozását. Ebből fakadóan a várakozásai is nagyok voltak és persze jócskán türelmetlen volt. Őszintén megmondva, a szakmai kérdésekben nem volt tartós a konszenzus közöttünk…

Nyilvánvaló, hogy ilyen esetekben az ügyvezetőnek kell távoznia és nem a 79 százalékos tulajdonosnak… A vele együtt végig dolgozott, nem eseménytelen 2005/06-os szezon folyamatos edző cseréi, az érkezése előtt Sopronba érkező tapasztalt jó játékosaink és az általa találomra igazolt labdarúgók kirúgásai, olyan szinten ásták alá az általam addig kialakított rendet, hogy amikor Selymes Tibort -velem nem egyeztetve- ismét kinevezte vezetőedzőnek, úgy gondoltam értelmetlen a további együttműködés. Felmondtam, pedig még szerződésem szerint még 2 évig vezethettem volna a klubot.

Dolgoztál az MLSZ-ben is?

Ez így nem pontos. Marketinggel is foglalkozó cégem hozta tető alá a Heineken és az MLSZ együttműködéséről szóló 3 éves szerződést (Soproni Liga). Az MLL-ben tag, soproni vezetőként mutatott teljesítményem alapján, 2005-ben az MLSZ Felügyelő Bizottságába választottak, mely testületnek 5 évig voltam tagja. Az itt végzett munkám után egyetlen forint díjat, de még költségtérítést sem vettem fel, ezt a feladatot társadalmi munkában végeztem.

Mi az erősséged és mi a gyengeséged?

Gyors gondolkodású, energikus, nagy munkabírású sportmenedzser vagyok, aki igényes a munkájára, felépített, megfontolt a gondolkodásom és erősségemnek tartom az empatikus és diplomatikus meggyőző képességemet, képes vagyok csapatban dolgozni. Gyengeségem nyilvánvaló, ugyanis nyelvismeretem csak a németig terjed, és az is csak konyhanyelv szintű.

Mennyire ismered a Fradi hagyományait, tradícióit?

A Ferencváros történelmét, dicső múltját, játékos ikonjait, híres személyiségeit mélyrehatóan ismerem és becsülöm. Több alkalommal szurkoltam az FTC továbbjutásáért nemzetközi kupameccseken. Jó pár ismerősöm és barátom van a zöld-fehérek szurkolói közösségéből Sopronban és országszerte, így Budapesten is egyaránt. Pestre egyébként szinte hazajárok, az egész várost úgy ismerem, mint a tenyeremet. Immár 25 éve szólítanak a dolgaim Pestre, szeretem a fővárost, még a jelenlegi elvadult állapotában is.

Mi a véleményed az elmúlt évtizedben a Ferencvárosban dolgozó vezetőkről?

Jelenlegi belső viszonyait kevésbé ismerem. Az angol tulajdonos urat nyilván csak a sajtóból.

Véleményem szerint a Fradi elmúlt 10 évi történetének egyik rákfenéje a gyenge cégvezetői, klubmenedzsmenti teljesítmény volt! Ez nagyon szomorú, hiszen ez az a tényező, amelyen mindenkor a legkönnyebb lenne változtatni. Szükség van egy bomba erős Ferencvárosra, mert ez azt jelentené, hogy van magyar nemzeti összetartozás, sikeres lenne a magyar futball, boldogabbak és büszkék lehetnének az emberek!

fszsz.hu