Sopron.info.hu

Celebek receptgyűjteménye

  2009 jan 10 / #gasztro

A Celeb vagyok ments ki innen produkció szereplőit vendégül látta az RTL klub a Vacsoracsata műsorában is. Horváth Éva, Benkő Dániel, Bárdosi Sándor, Soma, Falusi Mariann, és Győzike mutathatta meg főzőtudományát a kamerák előtt. Olvasóinknak összeállítottunk egy kis receptcsomagot a sztárok kínálatából:

Bárdosi Sándor főétele:

Banánlevélben sült bébi csirke

Hozzávalók:

  • 6 db bébi csirke
  • 6 db banánlevél
  • darált bors
  • olívaolaj

Elkészítési mód:
A banánleveleket tegyük a gázláng fölé egy-egy pillanatra, hogy könnyebben hajtogatható legyen. A csirkéket csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd sózzuk be. Tegyünk egy-egy csirkét a banánlevelek közepére, és csomagoljuk bele. A biztonság kedvéért hústűvel vagy bambusznyárssal tűzzük meg.

Tegyük a becsomagolt csirkéket egy nagy tepsibe, majd forró sütőben egy óra alatta süssük meg. Tálaláskor tegyünk egy-egy csirkét a tányérra, a tetejéről vágjuk le a banánlevelet, majd körítésnek burgonyapürét szervírozzunk.

Soma főétele:

Rostonsült husok zöldséges bulgurral

Hozzávalók:

  • hús szeletek(jelen esetben sertés és borjú)
  • olaj
  • darált kömény
  • darált bors
  • fokhagyma
  • hagyma, friss rozmaring
  • bulgur
  • hagyma olaj
  • pritamin paprika
  • új vagy póréhagyma
  • petrezselyemzöld vagy snidling
  • koriander levelek

Elkészítési mód:
A húsokat 1-2 nappal a sütés előtt már pácoljuk be.a borjúhoz, sertéshez. Soma a következő pácot csinálta: a hússzeleteket besózta, bekente egy kevés köménnyel, frissen darált borssal, és a tetejére gazdagon rakott fokhagymát, friss rozmaring leveleket, és rengeteg hagymakarikát. Erre még tett egy réteg húst, aztán fűszerkeverékeket, majd a tetejére olajat locsolt. Hidegben hagyta 1-2 napig, hogy érjen. Ezután megsütötte.

A bulgur, más szóval búzatöret régi magyar eledel. Arányaiban épp úgy kell elkészíteni, mint a rizst: 1:2 –höz. Tehát egy csésze bulgurhoz 2 csésze vizet adunk.

Előtte megdinsztelek 2 fej vöröshagymát, majd ezen egy kicsit megbarnítjuk a bulgurt, csak utána öntjük föl, és sózzuk meg. Miután langyosra hűlt belekeverjük az addigra összedarabolt friss zöldségeket: újhagymát vagy póréhagymát szárastul, pritamin és TV paprikát. Lehet rátenni apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget, akár friss koriander leveleket is.(Van, aki paradicsomot is vág bele.)

Horváth Éva főétele

Argentin steak zöldbors mártással

Hozzávalók:

  • 6 db csontos marhasteak
  • 1 kg héjas burgonya
  • 4-5 kanál olívaolaj
  • darált bors
  • 2 teáskanál steak fűszerkeverék
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál zöldbors
  • 1 evőkanál worchester szósz
  • darált bors
  • 2 teáskanál mustár

Elkészítési mód:
A marhaszeleteket csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk meg a steak fűszerkeverékkel, majd legalább egy éjszakán keresztül a hűtőszekrényben pácoljuk.
A vendégek érkezése előtt felhevített serpenyőben kevéske olívaolajon mindkét oldalát süssük elő, utána pedig tegyük be az előre felmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt hagyjuk sülni.

A körethez mossuk meg tiszta szivaccsal a héjas burgonyákat, vágjuk négyfelé és tegyük egy tálba. Csorgassuk meg olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. Tépkedjünk rá rozmaringleveleket, majd jó alaposan keverjük össze. Fél óra állás után öntsük egy sütőpapírral borított tepsibe. Forró sütőben fél óra alatt süssük pirosra.

A mártáshoz öntsük a tejszínt egy lábasba, tegyük hozzá a mustárt, ízesítsük sóval, összetört zöldborssal, worchester szósszal, majd jó alaposan forraljuk össze.

Tálaljuk a megsütött húst nagy tányérokra, mellé kis szószos edényben kínáljuk a zöldbors mártást, köretnek héjas sültburgonyát adjunk.

Gáspár Győző főétele

Roma paprikás túrós csuszával

Hozzávalók:

  • 1 kg harcsahús
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes méretű húsos zöldpaprika
  • 3 közepes méretű paradicsom
  • 2 doboz tejföl
  • 1 kg túró
  • 2 csomag tészta

Ízlés szerint: török paprika, majoranna, bors, szalonna, só, pirospaprika, tejszín

Elkészítési mód:
A kifilézett és megnyúzott harcsahúst kockázd fel (kb. 2×2 cm-es darabokra). A meghámozott vöröshagymát vágd apróra. A kicsumázott zöldpaprikákat és a meghámozott paradicsomokat ugyancsak kockázd fel.
Vegyél egy széles edényt (hogy a halhús majd férjen, s ne nagyon törjön). Hevítsd fel a zsírt, s azon párold üvegesre a vöröshagymát, törd bele a fokhagymát, majd a tűzről lehúzva keverd el benne a pirospaprikát. Öntsd fel 2-3 evőkanálnyi hideg vízzel, majd a tűzhelyre visszatéve süsd zsírjára (azaz addig, amíg a víz elpárolog, s csak a zsír marad a paprikás hagymán). Ekkor tedd bele a halhúst, forgasd át, sózd meg, s mehet hozzá a zöldpaprika és a paradicsom is. Fedő nélkül főzd, közepes tűzön, s (lehetőleg lapáttal) csak annyira kevergetve, hogy ne égjen le. Ha a hal megfőtt, tálalható.

A túróscsuszához főzd ki a tésztát, keverj bele túrót, ízesítsd, majd tejföllel díszítsd.

Benkő Dániel főétele

Húsok Dániel modorában

Hozzávalók:

  • borjúhús
  • csirkemell
  • bélszín
  • sertés
  • bárány
  • spenót
  • sóska
  • zöldség
  • lencse

Elkészítési mód:
Ha hatan vannak és egy nem húsevő, akkor elég 5-5 szelet borjúhús, 5-5 szelet csirkemell, 5-5 szelet marha bélszín, 5-5 szelet sertés szűzérme, 5-5 szelet bárány. Ezeket külön-külön ötösével kell fűszerezni, azonban mindegyiket másképpen. A fűszerezést Dániel nem árulta el, mert hétpecsétes titkok.
Köretként spenótot, sóskát, zöldséget, lecsót rizst, galuskát illik tálalni, de lehet még lencsét és egy kis sólet is.