Sopron.info.hu

Charlie Wilson háborúja

  2008 márc 04 / #mozimánia

Charlie Wilson háborújaCharlie Wilson texasi kongresszusi képviselő volt, egy agglegény, akinek “Mulatozós Charlie” álarca mögött ott lapult a ravasz politikusi elme, a mély hazaszeretet, és az elnyomottak iránti részvét. A ’80-as évek elején az egyre terjeszkedő szovjet megszállás nyomán ez az elnyomott Afganisztán volt.

Charlie régi barátja, gyakori pártfogója és alkalmi szeretője volt Joanne Herring, Texas egyik leggazdagabb asszonya, a szenvedélyes antikommunista. Mivel úgy gondolta, hogy az Afganisztán megszállására adott amerikai válasz igencsak vérszegény, arra ösztökélte Charlie-t, hogy tegye meg a szabadságharcosokért azt, amire más nem képes: biztosítson pénzt és fegyvert a szovjet agresszorok kiűzéséhez.

Charlie segítőtársa a hadműveletben Gust Avrakotos CIA ügynök, akit nem kellett nagyon bíztatni, ha arról volt szó, hogy keresztbe tegyen a főnökeinek, akik nem ismerték el a munkáját. A hihetetlen akció eredményeképpen az Egyesült Államok a kezdeti 5 millió dollár helyett végül már egy milliárd dollárral támogatta évente az afgánokat, és ennek köszönhető, hogy a Vörös Hadsereg végül kivonult Afganisztánból.

színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 105 perc, 2007
16 éven aluliak számára nem ajánlott
DTS

rendező: Mike Nichols
író: George Crile
forgatókönyvíró: Aaron Sorkin
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Stephen Goldblatt
producer: Gary Goetzman, Tom Hanks
vágó: John Bloom, Antonia Van Drimmelen
szereplők:
Tom Hanks (Charlie Wilson)
Julia Roberts (Joanne Herring)
Philip Seymour Hoffman (Gust Avrakotos)
Amy Adams (Bonnie)
Rachel Nichols (Suzanne)
Emily Blunt (Jane Liddle)
Shiri Appleby (Jailbait)

Forrás: http://www.port.hu/

Aktuális soproni moziműsor