Sopron.info.hu

Csernus Imre tart előadást Sopronban

  2006 nov 09 / #programajánló

Csernus Imre tart előadást SopronbanÚgy hiszem kevesen vannak, akik számára Dr. Csernus Imre neve ismeretlenül cseng, mégis talán nézzünk néhány információt Róla. Dr. Csernus Imre a jugoszláviai Verbászon született a kínai horoszkóp alapján a forradalmárok jegyében, a tűzló-jegyben. Bevallása szerint „nagyon nyeszlett kiskölyök volt”. Édesapja orvos, édesanyja fogorvos. Két testvére van; öcsse jogászkodik, húga logopédus.

Papnak, majd szülész-nőgyógyásznak készült, de végül az élet másfelé vitte… „Rádöbbentem arra, hogy nagyon közel tudok kerülni emberekhez (…) mert olyan kérdéseket merek feltenni, amelyekre ok még gondolni sem mernek.”

Csernus Imre a legelismertebb hazai szaktekintély a különböző függőségek kezelésében –  az ország addiktológusként ismerte meg, noha erre a területre nem szerzett szakképesítést. Dr. Csernus nem tipikus orvos, még pszichiáternek sem az. Tudományos értekezést nem publikál, ugyanakkor több önéletrajzi ihletésű könyve jelent meg az elmúlt évek során (Bevállalja?; Bevállalom!; Ki nevel a végén?; Drogma; Titok, elhallgatás, őszinteség). Ezekben többek közt saját, megdöbbentő élményeit tárja az olvasói elé, akár a késeléssel végződő házasságáról, akár a heroin-függőségéről.  Csernus doktor számára nincs reménytelen eset, sőt a reménytelen szó is feldühíti, mert nincs olyan, aki nem tudna “kisétálni akár a pokolból is”. A három legfontosabb értéknek a boldogságot, az őszinteséget és az emberi tartást véli.
Csernus Imre tart előadást SopronbanAz „ideális” ember számára, olyan, aki: „hisz abban, amit csinál. Kiegyensúlyozottan, jól és tűzzel tud funkcionálni a maga nemiségében, a barátaival, az összes kapcsolatában, a munkahelyén. Oldottan, kiegyensúlyozottan tud pihenni, szórakozni. Aki nyugodtan tud belenézni a nap végén a tükrébe.”A Viasat3 műsorán egy évadon át sugárzott Bevállalja: Igen? Vagy nem? című műsora a visszajelzések szerint sikereket ért el, a televízió mégis máig tisztázatlan körülmények közt vette le a műsoráról. Ebben az időben a pszichiáter kilépett addigi munkahelyéről, az OPNI-ból. Ebben a döntésben saját bevallása szerint az is motiválta, hogy gyűlöli a paraszolvenciát.
Dr. Csernus Imre Tízparancsolata
Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt.
Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz…
Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget.
A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!
Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?
Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.
Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra!
Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.
A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzd, hogy lehess büszke is magadra!
 A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?
Bevállalja? Igen, vagy nem?

2006. november 13., 18 óra a Gyermek és Ifjúsági Központ

 

Család, Értékrend, Jövőkép

Belépőjegyek ára: – felnőtt: 1000HUF,

      – diák: 500HUF

További információ: Farkas Anikó: 99 \ 511-208

Zefír