Sopron.info.hu

Dédéer konyec

  2009 júl 17 / #helyi

Dédéer konyec 1988-ban kempinget építettem Sopron- Balf-on, nagyon közel az osztrák határhoz, a rozsdásodó vasfüggönyhöz. Balf-ról csak annyit tudtam, hogy a nyilasok itt ölték meg Bajcsi-Zsilinszki Endrét és drága jó Szerb Antalt.

Ekkor még nagyon lazán üzemeltünk, legtöbb időnk az építkezéssel telt el. Düledező, szétlopásnak indult Állami Gazdaságtól vettük meg a jó lehetőségeket kínáló kicsi telket és romos „üzemi” épületet. Jöttek az első vendégek, de gyorsan tovább álltak – nem volt nyerő félig kész kempingben nyelni a port, vagy sárban dagonyázni. 1989- már egészen más volt.

Hatalmasat fordult a világ, óriási rés támadt a szocialista tábor elektronikus-szögesdrót gettóján. A hollywoodi moziszínész, az első igazán jó arcú pártfőtitkárral félelmetes gyorsasággal végeztek a negyvenöt éve szilárdan álló státusz quo-val.

Eldöntötték, hogy az atomháború most elmarad. Ez a páratlan világtörténelmi fordulat drámai gyorsasággal erodálták a pusztuló kelet európai szocialista országokat. Aki csak tehette, vagy volt mersze, teljes gőzzel részt vett, ebben a nem minden napi történetben.

a teljes cikk

http://polgar.nolblog.hu/