Sopron.info.hu

Diszkrimináció

  2007 nov 15 / #pellengér

Diszkrimináció„Diszkrimináció : hátrányos különbségtétel; az egyenlő elbánás elvével ellentétes eljárás.”
 
 Hátrányos megkülönböztetést általában faji, származásbeli, vallási, bőrszín vagy nem szerinti másság miatt szoktak alkalmazni, de egyéb jellemzők, tulajdonságok is szóba jöhetnek.
 
 Demokratikus országokban, a hátrányos megkülönböztetés minden formáját elutasítják, ezt a jogrendszerek is tartalmazzák, hogy csak egy példát hozzak fel, egy álláshirdetés kapcsán nem lehet kitétel a leendő dolgozó kora, származása, neme vagy akár bőrszíne vagy más egyéb, ami nem a végzettségre, gyakorlatra stb. utal.

Az Egyesült Államokban ez sokkal komolyabban veszik mint mondjuk nálunk. Ha valakit tetten érnek bármely területen, hogy diszkriminál, azt súlyosan büntetik.
 
 A fent írtak tudatában és annak tiszteletben tartása mellett, csodálkoztam el azon, hogy még senki, soha nem emelt szót, egy Magyarországon általános, már-már megszokott és tudomásul vett nemi megkülönböztetés ellen.
 
 A hétvégén olvastam egy szórakozóhely hirdetését, mely szerint a belépés lányoknak 500 Ft. míg a férfiaknak 1500. Ez a diszkrimináció a javából, méghozzá nemi jellegű megkülönböztetés, ami a férfiaknak anyagi hátrányt jelent. Ugyanazt a szolgáltatást kapják a férfiak, háromszoros áron. Ugyanígy jogilag nem elfogadható, hogy a lányoknak ingyenes a belépés, míg a fiúk fizetnek rendesen, és ezért semmi több szolgáltatást nem kapnak. Nem tudom mit szólnánk hozzá, ha különböző mértékű belépőt szednének nemcsak lányoktól és fiúktól, de mást zsidóktól, katolikusoktól, feketéktől, vágottszeműektől és mondjuk homokosoktól. Ez talán szemlélteti mennyire jogszerűtlen a nemek közti különbségtétel is.
 
 Lehetséges, hogy ez üzleti megfontolásból indokolt döntés, de semmiképpen nem jogszerű és etikus a fiúkkal szemben, röviden törvénytelen.
 
 Nem tudom mi lenne, ha egy szórakozóhely bejáratánál, belépéskor a kidobó embernek felhoznám a fent írtakat, esetleg előadnám az egyenlő elbíráláshoz való jogomat, de azért el tudjuk képzelni…
 
 (a kép illusztráció)