Sopron.info.hu

dö viner iz: Sunscreen

  2006 nov 27 / #urban legend

dö viner iz: SunscreenA Sunscreen zenekar nyerte a Heineken zenei tehetségkutatóját, a Thirst Studio  2006-ot. A csapat Londonban és Barcelonában tölthetett el kilenc napot neves nemzetközi producerekkel egy stúdióban. A verseny kapcsán kérdeztük Paduts Lászlót, alias Pacskát a Suncreen gitárosát.

Sopron.Info.hu: Mesélj a zenekarról

Pacska: A Sunscreen 2000-ben alakult, tulajdonképpen egy másik régebbi zenekarból formálódott miután megváltunk az akkori énekesünktől. Ezek után elkezdtük felfedezni a saját zenénket, értem ezalatt, hogy mindenki hozta a saját dolgait és ebből formálódott/alakult ki a saját zenénk. A zenekarban egyetlen tagcsere volt a basszusgitári poszton valamikor 2004-2005-ben, nem emlékszem pontosan.

S.I.hu: Milyen stílusú a zenétek, a saját szavaitokkal?

dö viner iz: SunscreenP.: Pont mondani akartam, hogy ezt a kérdést hagyjuk ki, mert értelmetlen. Hogy milyen stílusú a zenénk? Ez nagyon összetett, erről beszélhetnénk egész nap. Tulajdonképpen a zenekart nagyon sok hatás érte kezdve a punk-tól a hip-hop-on keresztül a grunge-ig. Bonyolult dolog ez és mi nem is akarjuk megfejteni, inkább azt szeretnénk, ha az emberek zenei korlátok és stílus-meghatározások nélkül hallgathatnák.
 
S.I.hu: Mit szeretnétek elérni?

P.: Tulajdonképpen, mint minden zenészben bennünk is megfogalmazódott már az a gondolat, hogy milyen jó is lenne a zenélésből megélni, hiszen így 100%-osan a zenére tudsz koncentrálni, nem vonja el semmi a figyelmedet róla és ez jó dolog. Persze nem ez az elsődleges, elsősorban minél több koncertet szeretnénk adni és megmutatni a zenénket a lehető legtöbb, legkülönfélébb embernek.

S.I.hu: Mire számítotok a verseny után?

P.: Alapjában véve elég nagy lökést kaptunk ezzel a tehetségkutatóval innentől tulajdonképpen már rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk kihasználni a lehetőségeinket. Azt hiszem mi mindent meg fogunk tenni, hogy előreléphessünk. Akkor sem fogunk elkeseredni, ha nem történik majd semmi, hiszen eddig is hatalmas élményekkel gazdagodtunk, megismerkedtünk világsztárokkal stb.
 
S.I.hu: Hogyan zajlott a verseny?

P.: Az egész nagyon egyszerűen és gyorsan zajlott. Meghirdették a versenyt, amire egy cd-t kellett beküldeni 2 dallal, max. 20 perc anyaggal. Ebből a zsűri beválogatott 71 produkciót, majd a 71-ből szintén a zsűri juttatott tovább 5 zenekart a közönségszavazás figyelembevételével. Az 5 döntős zenekart fogták és elküldték a Groove Armadának, aki kiválasztotta az abszolút győztest.

S.I.hu: Mit nyertetek tulajdonképpen?

P.: A nagyon sok tapasztalat mellett eltölthettünk 9 napot Londonban és Barcelonában, ahol a Groove Armadás srácokkal Andyvel és Tommal dolgozhattunk. Ezen felül a brit Pioneertől kaptunk egy elég komoly VJ felszerelést, amit ugyan mi nem nagyon tudunk kezelni, de nagyon jó kis cucc. Tartottak nekünk egy bemutatót is James Zabiela-val és az Eclectic Method-dal. Ezek a DJ-k sejtenek valamit, lehetne tőlük mit tanulni.

S.I.hu: Milyen volt együtt dolgozni a Groove Armadával?

P.: Nagyon jó és tanulságos. A srácok nagyon közvetlenek, nincsenek sztárallűrjeik, két egyszerű arc akiknek nem ment az agyára a siker. Tulajdonképpen egy dalt kevertünk újra, vittünk itthonról frankó nyersanyagot – amit meg is dicsértek – amit újra egybegyúrtunk, sőt Tom bele is játszott némi orgonát. A GA tagjai is nagyon élvezték a munkát, látszódott rajtuk, hogy jól esik nekik hozzányúlni valami máshoz, ami kicsit távolabb ál tőlük, sőt a dalválasztást is rájuk bíztuk.

S.I.hu: Miért van az, hogy szinte több külföldi koncertetek van, mint hazai?

P.: Ezt nem tudjuk, külföld felé nekünk egyszerűbbnek tűnt az út. Itthon nagyon nehéz boldogulni, értem ezalatt, hogy vannak bizonyos klubok, ahol még benzinpénzt sem fizetnek. Külföldön, amit megbeszélsz az történik, nem próbálnak meg átverni, megfelelő a technika még a legkisebb helyeken is. Persze ha Sopronban élsz, akkor ugye pl. Bécs eleve közelebb van mint Budapest…

S.I.hu: Milyen volt a zárógála (nov. 18)?

P.: Hihetetlen profizmus volt. Minden úgy ment ahogy elő volt írva. Sikerült megismerkednünk a Coldcut és a De La Soul zenekarokkal is akik szintén nagyon közvetlenek és segítőkészek voltak. Coldcut-ék még egy lemezt is kértek tőlünk. Jól éreztük magunkat.
S.I.hu: Lemez?

P.: Talán lesz, van egy 10 dalos promóanyagunk, ezzel már lehetne kiadót keresni, de egyelőre nem tudjuk, hogy érdemes-e. Itthon nagyon sokan kiadják a lemezt szerzőiben és örülnek neki ha elfogy pár száz példányban. Szerintünk ennek nincs így jelentősége és értelme sem, ettől még nem lesz valaki “nagy” zenekar”.

http://www.sunscreen.hu/