Sopron.info.hu

Donta Richardson az ex-pécsi játékos lesz az irányítónk

  2009 aug 16 / #lapszemle

Donta Richardson személyében megvan -az egyelőre név nélküli- soproni férfi kosárlabdacsapatunk második idegenlégiósa. Nem véletlen, hogy a név nem cseng teljesen ismeretlenül szurkolóink fülében: Richardson a 2004-2005-ös évadban a PVSK Panthers együttesét erősítette.
A 28 éves, 185 centi magas, az egyes és a kettes poszton egyaránt otthonosan mozgó amerikai fiú igazi világvándor. Amióta eljött az Egyesült Államokból, megfordult Cipruson, Magyarországon, Svédországban, Franciaországban, Szaud-Arábiában, Szlovákiában, legutóbb pedig Boszniában, a Borac Nektar Banja Luka együttesben szerepelt.

Richardson számára kétségtelenül a legnagyobb szakmai elismerés, hogy a 2005-2006-os bajnokság hajrájában a svéd Sundsvall Dragons-tól – ahol 18,7 pontot és 4,6 gólpasszt átlagolt – leigazolta a francia élvonalbeli Reims. Európa egyik elismerten legerősebb bajnokságában, úgy, hogy nem szokott össze társaival, és kevesebb lehetőséghez is jutott 9 pontos és 1,4 gólpasszos átlagot hozott

Richardson a legjobb átlagait a ciprusi bajnokságban hozta, még a 2003-2004-es szezonban, ahol a Dometiou Nicosia híveit meccsenként átlagban 24,2 ponttal, 4 lepattaóval és 2,3 gólpasszal örvendeztette meg, a FIBA Európa-kupában pedig – igaz csupán 2 mérkőzésen – 30,5 pontot, 5,5 lepattanót és 6,5 gólpasszt átlagolt.

Úgy véljük, Richardson pécsi teljesítményével vezetőségünk bőven elégedett lenne, 5 esztendeje a magyar bajnokság pontlistáján a 4. lett 20,8-as, a gólpassz-rangsorban pedig az 5. helyen zárt, 4-es meccsenkénti átlaggal.
Meszlényi Róbert Richardson szerződtetésével kapcsolatban elmondta, több jelölt közül választotta ki a szakvezetés, mellette szólt a több éves európai tapasztalat.

A szakmai stábbal figyelve az irányítókról érkező DVD-ket minden szempontot mérlegelve Richardson tűnt a legjobbnak. A szurkolók által igen legkedvelt Alvin Cruz-zal kapcsolatban annyit mondott a szakvezető, őt is szívesen látta volna még egy szezonra, ám a klub megkeresésére nem felelt, irányító viszont kellett.

Richardson és Cruz játékát összehasonlítva edzőnk azt fejtegette: a csapat új játékmestere bár nem lassú, talán nem olyan villámgyors, mint a puerto-rico-i, és távolról talán nincs is olyan jó keze, ám a játék szervezésben és az egy-egy elleni párharcokban Richardson tűnik jobbnak.

sordogok.hu