Sopron.info.hu

Dráma: majdnem összeomlott a 15 méter magas oltár

  2010 jún 04 / #helyi

A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt: bármikor összeroskadhatott volna a hatalmas faszerkezet, aminek tartógerendáit kétféle gomba, valamint a dacos kopogóbogár és a bányabogár támadta meg.

– Műemlék oltárunk közel háromszáz éves. A Bécs melletti Kahlenberg hegyen álló kolostor számára készült 1730-ban. A türelmi rendelet az evangélikusoknak lehetőséget adott a templomépítésre, a kolduló rendeket viszont feloszlatta. Így eleink, a kahlenbergi néma barátok oltárát vásárolták meg és hozták Sopronba. Teljes rekonstrukcióját régóta tervezzük, de az 40 millió forintba kerülne. Ennyi pénzünk nincs. Próbáljuk részenként felújítani. Most kénytelenek voltunk a tartószerkezetet megmenteni – magyarázza Gabnai Sándor esperes.

Mindenkit meglepett, milyen rossz állapotban találták a kibontott faanyagot. Magyarország harmadik legnagyobb evangélikus temploma a vizes talaj miatt égercölöpökön áll, a járólapok ma is szinte mindig nedvesek.

– A kórokozók a faszerkezet alsó részét támadják, hiszen itt van számukra kedvező nedvesség – mutatja a feltárásról készült fotókat Biczó Balázs egyházközségi felügyelő. A combnyi gerendákból itt-ott csupán gyerekkarnyi vastagság maradt. Néhol még annyi sem. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szobrok magasságába nem jutottak el a kártevők.

Az oltár megmentése, azaz a fertőzött részek kiváltása hatmillió forintba került. Az összeg egyharmadát sikerült a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyerni, a többit saját forrásból állta az egyházközség. Kismértékben ugyan, de fertőzötté vált a szószék, valamint a padok is, ezek felújítására újabb pályázati forrásokat keresnek.

Elgázosítják a templomot. Az oltármentési munkálatok sajátos fázisa még hátravan. Június 7-től 13-ig speciális gázzal töltik fel az elkülönített és lefóliázott oltárt, így az épület ebben az időszakban nem látogatható. A 13-i, vasárnapi istentiszteleteket a gyülekezeti teremben tartják meg a következő rend szerint: reggel 8 órakor magyar, 9-kor német nyelven, 10-kor ismét magyarul. A terem méretei miatt zsúfoltságra kell számítani, ennek enyhítésére délután háromkor is tartanak istentiszteletet a híveknek.

kulturpart.hu