Sopron.info.hu

Rövid beszámoló, a Sop-rock első napjáról

  2007 márc 05 / #zene

Rövid beszámoló, a Sop-rock első napjárólImmáron 4. éve került megrendezésre Sopronban a Sop-rock tehetségkutató fesztivál. Már régóta szerepelt a naptáramban, hogy ezen a hétvégén mindenképp be kell ugranom a Hangárba, hogy meghallgassam az idei jelentkezőket, de sajnos úgy alakult, hogy csak az első napra tudtam kimenni. 

Rövid beszámoló, a Sop-rock első napjárólMivel úgy volt, hogy 8-kor kezdenek, rutinosan számoltam némi csúszással (azaz csak későbbre mentünk ki), ami olyan jól sikerült, hogy az első néhány együttesről le is maradtunk, amit sajnálok, mert a zsűri közülük választotta az egyiket a 3. legjobbnak ezen a napon. Szóval megérkezés után nekiálltunk megkeresni az ismerősöket, hiszen megbeszéltük, hogy odabenn találkozunk.

Miközben nézelődtünk mindenfele hátulról a nyakunkba is ugrott Bea, és Esztire meg Henire sem kellett sokáig várni. Bea mondta, hogy az egyik együttesben az öccse is gitározik, úgyhogy felkészültünk, hogy majd biztathassuk őket.  Most, hogy összeállt a szokásos társaságom már elkezdhettem a zenére koncentrálni. De a nagy koncentrálás között azért némi vodkanarancs is lecsúszott Bea nagy bánatára, mivel ő épp nem ihatott alkoholt, így valami teával szenvedett. Mindannyian együtt éreztünk vele.

Rövid beszámoló, a Sop-rock első napjárólNade térjünk a lényegre… Idén igazán ígéretes együttesek jöttek össze, némelyiknél ugyan még látszott hogy vannak finomítanivalók (pl. több együttesnél is rosszul lehetett hallani az éneket), de ha így folytatják, gazdagabbak lehetünk néhány jó zenekarral. A szakmai értékelést meghagyom a zsűrinek, én csak párat emelnék ki, erősen szubjektív szempontok alapján.

Először is volt egy SKA zenét játszó formáció (sajna a nevüket nem sikerült megjegyeznem), akik szerintem megérdemelten nyerték az első napot, mivel ők tűntek a legösszeszokottabbaknak, és igazán jól játszottak. Barátnőm favoritja a Blizard együttes volt, ahogy mondta szívesen eljönne a koncertjükre (lesz rá lehetőség, hiszen őket hamarosan hallhatjuk a Hangárban, március 16-án a Sunscreen előtt játszanak majd). Mellesleg az ő zenéjük nekem is tetszett, meg az Aktuális zenekar is, egyébként is bírom a punkos stílust.

Rövid beszámoló a Sop-rock első napjárólA végére még megemlíteném a Sleeping Lightst, ők még nem voltak kiforrottak, de mindössze néhány hónapja kezdték, ahhoz képest meg nem voltak rosszak, bár a számokon még van mit finomítani, de az énekesnő hangjában látok fantáziát, csak sajnos rájuk is igaz volt, hogy nem nagyon lehetett hallani. Érdekes még, hogy az együttes több tagja is rendkívül fiatal, bátor dolog volt kiállniuk egy ilyen megmérettetésre. Remélem jövőre már kész együttesként láthatjuk viszont őket is. A többi együttest sem akartam kihagyni, de bennem ezek maradtak meg legjobban.

Összefoglalva az első napon erős mezőnyt hallhattunk, és nagyon remélem, hogy jövőre is lesz Sop-rock, mert nagy szükség van arra, hogy a fiatal együttesek lehetőséget kaphassanak arra, hogy megmutassák magukat, és ha csak egy együttes elindul közülük a siker útján már megérte. Látatlanban is biztos vagyok benne, hogy a 2. nap is hasonlóan színvonalas lehetett, várjuk a folytatást!

Phoenix