Sopron.info.hu

Elhunyt Weisz Ferenc (1933-2009)

  2009 dec 05 / #sport

Újra gyászol a soproni kosaras- és sporttársadalom, elhunyt a korábbi kiváló edző, sportvezető és sportújságíró, Weisz Ferenc.

Weisz Ferenc 1933-ban Sopronban született, érettségi után elvégezte az Idegen Nyelvek Főiskoláját, ahol későbbi legendás újságírókkal, többek között Vitray Tamással együtt tanult.

Sportszeretete összefonódott a kosárlabdával, játszott a Soproni Textilesben (Pamutiparban) Zombori Pista bácsi edzősködése idején, majd Budapesten. 1963-ig volt aktív játékos , ezt követően több soproni csapatnál edzősködött (SFAC, Postás SE, SSE). 1962-1990-ig a Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke volt, majd a városi kosárlabda szövetséget irányította.

1994-ben Sopron Sportjáért kitüntetést kapott fáradhatatlan munkájáért. Alapítója és kuratóriumi tagja volt az SÁKC utánpótlás ” Alpítvány a soproni kosárlabdáért” és 2003-ban “Sopron Sportjáért” közhasznú alapítványoknak.
Feri bácsi 1962-től hosszú évtizedeken át tudósította a sportszeretőket a soproni sporteseményekről, köztük a kosárlabda mérkőzésekről .

Bármennyire is “otthon volt” minden sportágban, a kosárlabda, a BASKETBALL volt az igazi kedvence, edzősködött, s klubunk jogelődjénél sportvezetőként is tevékenykedett.

Weisz Feri bácsi volt az igazi, régi vágású sportújságíró. Még azok után is kézzel vezette, írta a pontokat a mérkőzéseken, amikor már javában “gépesített” volt a statisztika.

És milyen jól tette. A technika kihagyhatott, felmondhatta a szolgálatot…Feri bácsi jegyzetei pontosak voltak.

Úgy szerette a soproni kosarasokat, mint senki más. Szerette őket, éppen ezért haragudni is tudott, nagyon tudott rájuk. Szívvel, szeretettel. Egy-egy mérkőzés után -hiszen még súlyos betegsége idején is kijárt a mérkőzésekre- felhívta az aktuális edzőt és vagy gratulált, vagy értetlenségét fejezte ki.

Feri bácsi amúgy a soproni sport élő lexikonja volt, s még élete utolsó éveiben is fejből fújta a régi nagyok felejthetetlen momentumait, meccseit, alakításait. S nem csak hazai, a soproni sportban volt képben, volt élő lexikon. Több nyelven beszélt perfekten, s ennek köszönhetően széles volt az érdeklődése is a világ sportjai iránt.

Mindenről mindig megvolt a határozott, markáns véleménye. Sajnos már nem hallhatjuk e véleményeket.
Feri bácsi, nyugodj békében!

sakc.hu