Sopron.info.hu

Élő utcabútor Sopronban

  2009 febr 27 / #helyi

A Magyar Universitas Program keretében, a Nyugat-magyarországi Egyetem, kültéri plasztika kategóriában nyert első díjat Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt formatervezők koncepciója, az Élő Mű.

A névadás remekül kifejezi a 2008 novemberében ténylegesen megvalósult alkotás karakterét: “az „Élő Mű” egyfelől installáció, másfelől utcabútor, félig szobor, félig állandóan változó élőkert.”

A designerek egy olyan speciális utcabútor-együttest akartak tervezni, mely az egyetemisták által használt teret élettel tölti meg, tekintettel a tervezett új épület jellegére. A „design-kompozíciót” a kollégiumban élő fiatalok teszik élővé, folyton változó képet adva így magának a tárgynak, ezáltal a körülötte elterülő ligetnek is.

Az Egyetem iniciáléit életre keltő növényszobrok, az évszakok körfogásának ütemében szinte minden héten más-más vizuális élményt nyújtanak. A látszóbetonból öntött bútoregyüttes elemei megelevenedő negatívokként vetődnek a földre az árnyékolóként is funkcionáló növényszobrokból. A speciális, látszóbeton „szalagokból” épített köztéri bútorplasztika lehetővé teszi az arra járók, tanulni vágyók, sétálók, beszélgetők számára, az üldögélést, heverészést, megszűntetve ezzel a plasztika passzív tulajdonságát, a kert aktív szereplőjévé téve a különös téri együttest.

A program kültéri plasztikára kiírt pályázatán 17 beérkezett pályamű közül a Városi Tájkép Csoportnak (vezető tervezők: Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt ipari formatervezők) ítélték az első díjat. A Művészeti Zsűri a formatervező csapat tervét, a kortárs művészet területén eddig hiányként konstatálható, újszerű hangvételű műtípusként jellemezte. Az ismert formatervező duó legújabb munkáját a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni campusának kertjében építették fel.

designpumpa.blog.hu