Sopron.info.hu

Évértékelés – sikeres szezonon van túl az SKC

  2010 máj 06 / #sport

Újra bejutott a felsőházi rájátszásba csapatunk, egy évtized után pedig ismét ott volt a soproni férfi együttes a Magyar Kupában a legjobb négy között. Összességében tehát az utóbbi időszak legjobb,legsikeresebb szezonján van túl az SKC. Az évadot értékeltük, valamint egy picit a jövőről is beszélgettünk Meszlényi Róberttel

– Gratulálhatunk az évadhoz?

– Azt gondolom, igen! Kétszer egymás után bekerültünk a felsőházi rájátszásba, tehát stabilizáltuk a helyünket a legjobbak között, ráadásul úgy, hogy szinte teljesen új csapatot kellett építeni, gyakorlatilag a nulláról indulva. Emellett egy évtized után sikerült bejutni a Magyar Kupa négyes döntőjébe, úgyhogy mindenképpen egy eredményes, sikeres szezont zártunk.

– Hogy látod, reális a nyolcadik hely?

– Szerintem igen. Ha a csapatok anyagi lehetőségeit nézzük, az előttönk végzők több tízmillióval nagyobb költségvetésből gazdálkodhattak, s ezt az is jól jelzi például, hogy a ZTE és a mi csapatunkat leszámítva mindenki cserélt légióst, légiósokat. Szóval akik előttünk végeztek, lényegesen jobb lehetőségeik voltak. Azokat a csapatokat pedig, amelyek mögött gazdaságilag hasonló mértékű háttér állt, mint a mi gárdánk mögött, megelőztük.

– Említetted, hogy a nulláról kellett új csapatot építeni. Az edzőmeccseken látott kezdeti botladozások után ehhez képest elég gyorsan összeállt a játék…

– Valóban sikerült aránylag hamar megtalálni, kialakítani az állománynak, a szerkezetnek legmegfelelőbb stílust, játékot. Még a szezon elején arattunk egy-két bravúros győzelmet, ami nyilván jót tett a társaság önbizalmának. A sorsolás is jó volt, lendületbe jöttünk, következtek a nyerhető meccsek, amelyeket hoztunk is. A nyolc közé jutásunkat ősszel alapoztuk meg, kedvező pozícióba kerültünk. Tavasszal sajnos a bravúrok elmaradtak, a Pécs elleni kisiklást leszámítva a kötelezőket hoztuk.

Ahogy mondtad, eredményes volt a szezon, de nagyon kevésen múlt, főleg a Magyar Kupában, és a ZTE ellen a harmadik meccsen, hogy ez még jóval szebb legyen…

– Így van, és erről azt kell mondjam, ebben egyértelműen P. J.Couisnard balszerencsés sérülése játszott közre. Kevesebben maradtunk, kevesebb lett a csere, a változtatási lehetőség, kevesebbet pihenhettek, így a meccsek végére elfáradtak, hibáztak a meghatározó játékosok.

Ha már P. J.szóba került, az ő leigazolása nem hozta meg a remélt eredményt,sikert…

– Ezt el kell ismerjem, így van. Mint kiderült, nem egyszerű bokaműtéten esett át, hanem még voltott valami plasztikai eljárárás is. Jó félévet kihagyott, s a reméltnél lassabban kezdte utolérni magát, ráadásul, hogy nem igazán ment neki a játék, az görcsössé is tette. A szezon végére kezdett magára találni, éppen ezért volt fájó, hogy a kupa elődöntőjének a második félidejére kiesett a csapatból, s ahogy egy éve, most sem tudott a hasznunkra lenni a bajnoki rájátszsban.

– Egyénileg hogyan értékelnéd a játékosok teljesítményét?

– Sokat elmond, hogy Molnár Bandi vissza, Szabó Zsolt pedig bekerült a válogatottba. Mindketten jó szezont hagytak maguk mögött, stabil, megbízható teljesítménnyel, időnként kiugróan jó játékkal. A cseresor tagjai megpróbáltak mindent, volt, hogy sikerült hozzátenni a csapat játékához, és fontos szerepet játszani egy-egy sikerben, de előfordult az is, hogy ez érdemben nem nagyon sikerült nekik.

Donta Richardson hullámzó teljesítményt nyújtott, volt, hogy sikerült jól szerveznie, s jó ritmust adnia a a csapat játékának, de az is megesett, hogy nem igazán tudta szervezni a játékot. Ő egy mecsen belül is képes volt  szélsőseges,végletek közötti teljesítményre. A legkiegyensúlyozottabb játékosunk Matt Knight volt, ausztrál cenrterünkre mindig lehetett számítani, sajnálom, hogy úgy tűnik, hazatér, s Ausztráliába kötelezte el magát. Az őjátéka, s  mentalitása hiányozni fog, nehéz lesz pótolni. Csapatkapitányunk, David Brooks ősszel igazi vezéregyéniség volt, tavaszra visszaesett. Ebben persze februárban, márciusban közrejátszottak családi problémák, és a gálán elszenvedett ujjsérülés, tehát ennek is megvolt az oka.

Említetted Matt távozását. A többiekkel mi a helyzet, mika tervek a követlező évad csapatának kialakításával kapcsolatban?

– A Zalaegerszeg példája jól mutatja, mennyit ér, ha egy csapatot együtt tudnak tartani. Mi is ezt szeretnénk, de ez jórészt attól függ, milyen anyagi lehetőségeink lesznek a követlező évadra, remélem, az ideihez hasonló feltételek mellett tudunk dolgozni. Pojeknek és Gombának még egy évig él a szerződése, és szeretnénk Sopronban tartani keretünk összes magyar játékosát.

Már beszélgettünk erről velük, elsődlegesen majd’mindenki azt mondta, jól érezte magát, szívesen maradna. Az érdemi tárgyalások majd most kezdődnek. Ami a légiósokat illeti, ott is van, akit szeretnénk, ha jövőre is Sopronban játszana, ez pedig elsősorban David Brooks. De az elkélpzelésünk az, hogy a külföldi játékosok szerződtetésével majd akkor kell foglalkozni,ha már a magyar állományunk kész, és mindenkivel megállapodtunk,már csak azért is, hogy lássuk, milyen posztokra kell légiós. Ha valóban sikerül együtt tartani a magyar magot, akkor várhatóan az egyes, a kettes és az ötös posztra kell majd külföldi játékosokat igazolni.  Az ideális tehát az lenne, ha amagyar mag és David maradna, akkor gyakorlatilag egy külföldi iránytót és egy centert kellene találni.

sakc.hu