Sopron.info.hu

Ez történt 2009-ben – 2

  2009 dec 31 / #sport

Eleven holtszezon – nagy változások nyáron

A nyári holtszezonban nagyon nagy – a vártnál jóval nagyobb – változások történtek klubunknál. Most ezeket vesszük végig

Körte helyett Szöszi
Még ami a gyakorlatban állandóságnak bizonyult, valójában az is változás: amióta visszakerült a csapat a legmagasabb osztályba, először sikerült a klubnál tartani az egyik idegenlégióst, Charles David Brooks továbbra is csapatunk tagja maradt.
A korábbi évekkel ellentétben a magyar játékosok “frontján” viszont óriési átalakuláson ment keresztül csapatunk, a nyolc közé jutó gárdából a honi kosarasok közül mindössze ketten maradtak hírmondónak, Halmai Tamás és Horányi Ákos – de nem menjünk a dolgok elébe. Ami tény: mivel a most zajló szezonban már egyszerre két magyar játékosnak pályán kell lennie, megnőtt a honi kosarasok ázsiója…

Ennek ismeretében hatalmas érvágásnak tűnt a Sopronban remek előző szezont produkáló, teljesítményével a válogatottba is bekerülő Körtélyesi Gergely elvesztése. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy talán az ő távozása volt az első, az derült ki leghamarabb, hogy Pakson folytaja pályafutását, a vezetőségnek volt ideje lépni. Le is igazoltuk Szabó Zsoltot, a szombathelyi nevelésű, de a legutóbbi két szezont Kecskeméten töltő kosarast a helyére.

Új név kell
A nyáron derült ki sajnos az is,hogy a sörgyár közel két évtized névadó szponzori támogatása után ezúttal nem hosszabbítja meg a támogatói szerződést. Amikor hosszú évek után végre sikerült bejutni a gárdának a legjobb nyolc közé – jött a gazdasági válság,ment a névadó szponzor.
Ennek sajnos amúgy már hagyománya van a városban, a nagy magyar távközlési cég a Magyar Kupa győzelem után hátrált ki a futballcsapat mögül…Ezek után Soproni KC néven vágtunk neki a szezonnak.

Folytatódik a jövés-menés – kialakul a keret
Biztossá vált, hogy a rutinos Pojbics Szabolcs (képünkön) visszatér, “Pojek” bajnoki címig vezette a SMAFC csapatát az NB I B-ben, az osztály pontkirálya lett. A szezon után meg kellett operálni, kicsit később kapcsolódott be a felkészülésbe. A nyár legnagyobb magyar “fogása” a válogatott bedobó, Molnár András szerződtetése volt, miközben kiderült: Vesztergom Zsolt sem marad, és a vezetőség – s talán a szurkolók – legnagyobb bánatára volt csapatkapitányunk, Boldizsár Feri is a távozás mellett döntött. Ezek után érkezett a négyes posztra – szintén a SMAFC-ból- Gombás Gábor, azaz “Gomba”, Kováts Vitya pedig az egyetemieknél folytatta pályafutását.

Időközben “szűkült a kör” a légiósok terén is, sikerült szerződtetni az előző évadban pár meccs erejéig tehetségét Kecskeméten megvillantó ausztrál Matt Knight-ot. A háttérben folytak az egyeztetések Alvin Cruz megtartásáról, ám a játékos kivárt, nekünk pedig azért el kellett kezdeni a csapatot építeni, összerakni, s végül a pár éve már Pécsett megforduló Donta Richardson kezébe került a képzeletbeli karmesteri pálca. Mivel Csorvási Milánt kölcsönszerződése lejárta után visszarendelte a Kecskemét, centerposztra még kellett egy játékos, s ő lett Keresztes Rafael.
Ezzel a gyakorlatilag teljesen új csapattal vágtunk neki a szezonnak, s bizony az első felkészülési meccseken mutatott játék eléggé aggasztó volt…

sakc.hu