đ„Tej vagy növĂ©nyi ital? Napjainkban egyre többen vĂĄlasztjĂĄk a növĂ©nyi italokat a hagyomĂĄnyos tej helyett
đ„Tej vagy növĂ©nyi ital? Napjainkban egyre többen vĂĄlasztjĂĄk a növĂ©nyi italokat a hagyomĂĄnyos tej helyett â sokan egĂ©szsĂ©gĂŒgyi okokbĂłl, mĂĄsok egyĂ©b megfontolĂĄsbĂłl. De valĂłban helyettesĂthetĆ-e tĂĄpĂ©rtĂ©k szempontjĂĄbĂłl az ĂĄllati eredetƱ tej növĂ©nyi italokkal? – errĆl kĂ©rdeztĂŒk Nagy KrisztinĂĄt, a Soproni GyĂłgyközpont csoportvezetĆ dietetikusĂĄt. Nem ânövĂ©nyi tejâ â helyesen: növĂ©nyi italâïž BĂĄr a köznyelvben gyakran ânövĂ©nyi tejkĂ©ntâ emlegetik Ćket, a boltok polcain ezek a termĂ©kek hivatalosan növĂ©nyi italkĂ©nt jelennek meg. ĂltalĂĄban gabonĂĄbĂłl (pĂ©ldĂĄul zab) vagy olajos magvakbĂłl (mandula, szĂłja) kĂ©szĂŒlnek, Ă©s kĂŒlönfĂ©le adalĂ©kanyagokat is tartalmazhatnak. Alacsonyabb fehĂ©rje- Ă©s tĂĄpanyagtartalomâïž âA tehĂ©ntej egyik legnagyobb elĆnye a magas minĆsĂ©gƱ, teljes Ă©rtĂ©kƱ fehĂ©rje, ami lĂ©tfontossĂĄgĂș az izmok Ă©s a sejtek mƱködĂ©sĂ©hez, fejlĆdĂ©sĂ©hezâ â emeli ki Nagy Krisztina. Ezzel szemben a növĂ©nyi italok gyakran csak minimĂĄlis mennyisĂ©gƱ fehĂ©rjĂ©t tartalmaznak, rĂĄadĂĄsul az aminosav-összetĂ©telĂŒk sem teljes Ă©rtĂ©kƱ. đ»A teljes cikket weboldalunkon olvashatjĂĄk: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/tej-vagy-novenyi-ital ForrĂĄs: Soproni GyĂłgyközpont