Sopron.info.hu

Fél napos öröméneklés a belvárosban

  2018 Júl 11 / #hírek

Új oldaláról mutatja meg a kóruskultúrát a Soproni Kórusünnep.

Július 14-én szombaton 15 órától énekszóval telnek meg Sopron utcái. A Soproni Ünnepi Hetek keretében első alkalommal megrendezett Soproni Kórusünnep idején énekkarok veszik birtokba a barokk belváros kapualjait, a programot pedig este gálaműsor zárja a Fő téren. A cél az, hogy a nap végére a látogatók közül is minél többen dalra fakadjanak.

Az kóruséneklés ma is több százezernyi magyarnak okoz örömet. Amikor egy kórus megszólal, az felszabadító, katartikus élmény – mi épp ezt az élményt szeretnénk másokkal megosztani, ezért szervezzük meg a Soproni Kórusünnepet” – mondta Bognár László, a rendezvény egyik szervezője, aki közel másfél évtizeden át volt tagja a Kórus Spontánusz amatőr vegyeskarnak.

180703-plakat-sopronikorusunnep

A kórusünnep 15 órakor a belváros kapujában, a Liszt Café teraszán kezdődik: az első hangokat Sopron legfiatalabb kórusától hallhatják majd az érdeklődők. A Kalimba Gyermekkórus előadásában gospelek, spirituálék szólalnak majd meg. A minikoncertet követően, 16 órától pedig feltárulnak az éneklő kapualjak: a Hotel Wollner, a Macskakő Gyerekmúzeum, az Erdészeti Múzeum és a Fő téri Tábornok-ház udvarain, valamint a Cédrus Könyvkereskedés teraszán egy-egy amatőr együttes várja mindazokat, akik énekszóval töltenék el a délutánt.

A kapualjakban a Fidelissima Vegyeskar, a kapuvári Haydn Vegyeskar, a soproni Horváth József AMI leánykara, a Kórus Spontánusz és a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus tagjaival és karnagyaival lehet megismerkedni – kicsit másképp.

Lesz persze nyitott próba, ahol bárki beülhet, és kipróbálhatja, milyen egy kórusban énekelni. De emellett kvízzel, zenés feladatokkal és más érdekességekkel is várnak mindenkit a kórusok. Akinek pedig megtetszik a kóruséneklés, rögtön azt is megtudhatja, hogyan csatlakozhat valamelyik együtteshez” – árulta el Török Krisztina, a Soproni Kórusünnep szervezője.

pillanatkep-a-korus-spontanusz-probajarol-foto-takacs-noemi

Fotó: Takács Noémi

A Soproni Kórusünnep fénypontja a Fő téren 19 órakor kezdődő gálaest lesz. Az est rendhagyó módon közös énekléssel kezdődik majd, amelyet a kórusünnep művészeti vezetője, Kocsis-Holper Zoltán vezet. Ezt követően pedig a délután mind az öt résztvevő kórusa színpadra áll, hogy ízelítőt adjon művészete legjavából.

A térség kórusélete nagyon sokszínű, és ez visszaköszön az est műsorában is: hallhatóak lesznek majd bordalok és népdalfeldolgozások éppúgy, mint lírikus melódiák és könnyűzenei átiratok. Egy vidám nyáresti zenei élményt szeretnénk nyújtani a közönségnek“  fogalmazott Kocsis-Holper Zoltán.

A Soproni Kórusünnep szervezői abban bíznak, hogy a rendezvény segít a kórusoknak új érdeklődőket elérni, akik később ellátogatnak majd koncertjeikre vagy kórustagként kapcsolódnak be a közös muzsikálásba.

 %d blogger ezt szereti: