Sopron.info.hu

Fennállásának jubileumi évére készül a Soproni Fotóművészeti Kör

  2010 aug 17 / #programajánló

A Soproni Fotóművészeti Kör (SFK) 2001 októberében alakult, jövőre ünnepli 10 éves fennállását. Az alapításkor az alapító tagok már jelentős fotográfiai múlttal rendelkeztek. Az évek során új tagok is csatlakoztak ehhez a szellemi közösséghez, akik új színt, egyedi és eltérő látásmódot, technikát hoztak magukkal.

Van aki a fotográfia hagyományos módját választja, van kísérletező kedvű, van aki a grafika és a fotó között lebeg, van aki eseményeken fotografál, van aki tájképeket, városképeket készít egyéni módon, és van aki otthoni műtermében hozza létre képeit. A Kör tagjai számos hazai és nemzetközi fotópályázaton értek el sikereket, nyertek díjakat, Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kitüntetéssel és nemzetközi fotográfus diplomával rendelkeznek, továbbá van tagunk a Magyar Fotóművészek Szövetségében is.

A tagokról és a kör munkájáról, eredményeiről a http://sfk.pgw.hu oldalon található további információ.

Az SFK 2006 óta tartja A Fotográfia Napja alkalmából kiállítását a Várkerületen, a Rondella falán Augusztusi Rondella Tárlat (ART) néven. Az idei évben a kiállítás témája a Zene. Az alkotóknak egyképen kellett bemutatniuk, hogy számukra mit jelent a zene.

Ha általában zenéről beszélgetünk, akkor több felől is meg tudjuk azt közelíteni. Mesélhetünk emlékezetes koncertekről, vagy áttérhetünk a zene eszközeire. Ezek aztán kimerithetetlen témát szolgáltatnak. Aztán arról is szöt ejthetünk, hogy a zene ad nekünk valami plusz és megmagyarázhatatlan érzést, amit egyszerűen a hangok magasságával, mélységével, hosszával és a közte lévő szünetekkel ér el. Így kialakul bennünk egy olyan érzés amit tág megközelítésben harmóniának, vagy éppen diszharmóniának lehetne nevezni. Aztán még beszélhetünk a hangok felépítéséről is, belső szerkezetéről, de akár a hangrögzítés eszközeit is felvethetjük témaként.

Amikor a zene felvetődött a Soproni Fotóművészeti Körben, akkor talán még magunk sem gondoltuk volna, hogy ugyanez a sokszínűség fog a képeken is szerepelni, és ez számunkra is kellemes meglepetés lett.

A kiállítást augusztus 14-én 19 órakor Dárdai Árpád karnagy, zongoraművész nyitotta meg. A képek augusztus 29-ig tekinthetők meg napkeltétől – napnyugtáig.

nyugathir.hu