Sopron.info.hu

Férfiaknak is ajándékozhatunk csokoládét

  2010 szept 07 / #gasztro

Van egy híres osztrák csokimárka, mely Magyarországon csak megyénkben kapható. Igaz, nem Győrött, hanem Sopronban, ahol látogatható látványmanufaktúrában készül a Harrer chocolat.Az osztrák cukrászdinasztia leszármazottja, Karl Harrer és felesége, a soproni Harrer-Abosi Beatrix tavaly nyitotta meg izgalmasan igényes csokoládéműhelyét, s teraszos cukrászdáját a „hűség városának” Aranyhegyén. Tizenegyféle forró csokoládé, számtalan, az osztrák ízvilágra hangolt sütemény – például a málnás Sacher-torta – fogadja a látogatókat. Az egyedi Harrer-ízek megalkotását komoly laboratóriumi munka előzte meg.

Harrer-Abosi Beatrix szerint minden neves cukrász saját alapcsokoládét talál ki magának, ezeket legyártatja egy ismert francia vagy belga céggel, onnan tömbben szállítják nekik a csokit, melyet aztán ők maguk ízesítenek, alakítanak tovább. Alapcsokijukat Harrerék Párizsban kísérletezték ki. A különböző kakaóbab-ültetvények évjáratonként is némileg változó ízeit keverték össze, mint jó borász a couvée-t. Ebből az alapcsokoládéból készül Sopronban hetven bonbon – köztük whiskys, boros, citromos -, táblás és tört csokoládé, valamint fagylalt.

A magyarok hagyományosan a lágy, mogyorós tejcsokit szeretik leginkább, ezért fogy például sok Milka az édességboltokban. Harrerék ezt is figyelembe vették saját kínálatuk kialakításánál. Persze arra is figyelni kell, melyik ízkarakter harmonizál az egyes gyümölcsökkel, amerikai vagy afrikai fűszernövényekkel. Beatrix kedvenc csokija a kardamonos karamella, de szereti a narancsos chilit is.

Kóstolójukat sokan keresik fel Győrből, s nemcsak anyukák a gyerekeikkel, hanem férfiak is. Ebből látható, hogy „az istenek eledele” nem csupán a nők számára jelent örömet, a „boldogsághormon” a férfiakra is hat. Ma már egyáltalán nem szentségtörés, ha a hölgyek csokoládét vásárolnak édesszájú párjuknak. Igaz, ilyenkor érdemesebb a teltebb, férfiasabb fűszerekkel ízesített, különlegesebb étcsokikkal megajándékozni férjeinket, barátainkat.

A helyszíni kóstolás keretében egy pohár csokigolyós pezsgővel fogadják a látogatókat, akik megnézhetnek egy rövid filmet a ghánai ültetvényekről, a kakaóbab feldolgozásáról. Közben megízlelhetik a különböző ültetvények kakaóbabjait, a kakaóvajat, az alapcsoki pasztilláit, s számtalan ízesített tört csokoládét. A gyümölcsöket a csokiszökőkútban meghempergetve kínálják, s forró csokikat is felszolgálnak.

A valódi csokoládé szerte a világon luxuscikknek számít. Azért kell hangsúlyozni a „valódi” jelzőt, mert nagyon sok édességnek – főleg az olcsó figuráknak, Mikulásoknak, nyulaknak – nem sok köze van a csokoládéhoz. Karl Harrer hangsúlyozza: nem lehet csokoládénak nevezni azt a terméket, melyben a kakaóvajat növényi zsiradékkal pótolják. A kakaóvaj a csokoládé leggazdagabb aromájú, legértékesebb része.

Harrerék aranyhegyi cukrászdájában Laura-torta is kapható. Ezt a süteményt kilencéves kislányukról nevezték el. A csokik a családi márkanév alatt jelennek meg, náluk kapható, nem adják oda nagykereskedelmi forgalomba. Nemsokára megnyílik webshopjuk, ahonnan majd interneten is rendelni lehet. Szerkesztőségünk hölgytagjai tesztelték a táblacsokikat: a legfinomabbnak és legkülönlegesebbnek a kardamonos karamellát, a rózsaborsosat találták, de a helyben készült bonbonok is lenyűgözték őket.

gyorinap.hu