Sopron.info.hu

Fogd a nyuszira

  2008 márc 24 / #csak úgy

Fogd a nyusziraA felnőttek, főleg a férfiak ‘nyuszizgatják’ kedvesüket. A gyerekeknél Húsvétkor természetesen a húsvéti nyuszi a legnagyobb, várva – várt sláger. Manapság már ennek a szegény állatnak is millió ajándékról kell gondoskodnia. Jobb helyen, a tradíció játszik nagyobb szerepet, nem pedig a csilli – villi műanyag ajándékok.

Napi szinten találkozom gyerekekkel, akik közül egy sem tudta megmondani, hogy ki ez és mit is akar ez a nyúl? Kis utánajárásomnak eredménye a következő: A nyúl Aphrodité, a szerelem Istennője és a germán Holda, a Föld Istennőjének állata.

A nyúl nem csak Isteni hírvivő, hanem, mint a tojás, az élet és a termékenység szimbóluma. A tavasz kezdetével új életek, sok kis nyulam bulamok jönnek a világra, ami földi ajándék. Régen innen tudták az emberek, hogy vége a télnek. A bizánciak Krisztust a nyúllal szimbolizálták. a XVI. századig a húsvéti tojásokat különböző állatfajok hozták: róka, gólya, kakas, kakukk.

A nyulak sokszor a falvak kertjeiben, emberekhez közel kerestek eledelt a hosszú tél után. Családi szokássá vált, hogy a gyerekekkel vadásztak a nyuszikra, úgy, hogy közben hímes tojásokat rejtettek el a kertben. Mivel a tyúkok nem tudtak tarka tojásokat tojni, a felnőttek ezt a nyuszira kenték.

Így köthető össze a nyúl és a tojci, amiket manapság talicskájában fuvarozgat kerttől – kertig.

 Van olyan variáció is, hogy a pékek félresikerült báránya inkább nyúlra hasonlított, de az a verzió is elfogadható, hogy az első tavaszi Holdfogyatkozást követő vasárnap van Húsvét és a nyúl Holdállat.

Érdekes dolgok ezek, na meg a locsolás is, ami egyben jó móka és kereseti lehetőség egy napra az évben. Kimondottan férfi program! Mi meg örüljünk, ha megússzuk szárazon, illatoktól bódultan.