Sopron.info.hu

FÛRÉSZ DIÁNA – “Aranyérmekért jövök!”

  2010 jún 24 / #sport

Gyõrbõl érkezik hozzánk a válogatott Fûrész Diána, aki bízott benne, hogy elõbb utóbb klubunknál is bebizonyíthatja, lehet rá építeni.

– Mesélj a kezdetekrõl! Hogyan kerültél kapcsolatba a kosárlabdával?

– A kecskeméti általános iskolában a lányoknak gyakorlatilag csak a kosárlabda adódott sportolási lehetõségként, így nem volt kérdés, hogy én is megpróbálkozom vele. Innen elég hamar átirányítottak a Kecskeméti Kosárlabda Klubba, ahol Adamik Feri bácsinál már egy magasabb szinten kezdtem el kosárlabdázni.

– Ezzel el is dõlt, hogy ezen a pályán maradsz?

– Nem, mivel atletizáltam is, amit szerettem, és közép-, illetve hosszútáv-futásban egész jó eredményekkel rendelkeztem. Az elsõ év úgy is telt, hogy a kosárlabda edzések mellett heti két-három alkalommal atlétika edzéseken is részt vettem. Ez elég fárasztó volt, ráadásul a hétvégeken volt, hogy egy idõben atlétika versenyen és kosárlabda mérkõzésen is jelen kellett volna lennem, így hol az egyikrõl, hol a másikról hiányoztam. Adamik Feri bácsi egy év után válaszút elé állított, én pedig a kosárlabda mellett tettem le a voksomat.

– Mi billentette a mérleg nyelvét a kosárlabda irányába?

– A labda miatt élvezetesebb volt, mint a futás. Ez döntött.

– Pályafutásod során több csapatban is megfordultál. Melyik évre, évekre emlékszel vissza a legszívesebben?

– Mindenhonnan vannak kellemes emlékeim. Kecskeméten mutatkoztam be elõször a felnõtt élvonalban, és ekkor még csak 14 éves voltam. Sajnos a pénz egyre inkább fogyott a klubnál, így két év múlva már csak a második vonalban indulhatott az együttes. Ekkor a klub elnökével és edzõivel egyeztetve úgy láttuk, hogy a jövõm érdekében tovább kell lépnem. Így kerültem a Soproni Postáshoz, mely jó döntésnek bizonyult. Késõbb Szegeden, Diósgyõrben és a BSE-nél is szép éveket töltöttem el, de az elsõ gyõri szezonomra is szívesen gondolok vissza.

– Mikor biztossá vált hogy távozol Gyõrbõl, gondoltad volna, hogy Sopronban kötsz ki?

– Megmondom õszintén titkon reméltem! Szerencsére hamar jött a megkeresés, és gyorsan meg is egyeztünk a jövõt illetõen.

– Milyen célokkal érkezel? Mit vársz magadtól és a csapattól?

– Tulajdonképpen magamtól és a csapattól is ugyanazt várom. Szeretnék Bajnokságot és Magyar Kupát nyerni! Azt gondolom, ha ez teljesül, az azt jelenti, hogy jó teljesítményt nyújtottunk, köztük én is. Ha kihozzuk magunkból a maximumot, akkor mindkét sorozatban az elsõ helyen végezhetünk. Ezzel az eredménnyel elégedett lennék!

– Hosszabb távra tervezel Sopronban?

– Egyenlõre erre az egy évre szeretnék csak koncentrálni, aztán majd meglátjuk mit hoz a jövõ.
Vezetõedzõnk, Székely Norbert több poszton is számít a válogatott játékosra: “Dia korosztályának egyik meghatározó játékosa, aki erõssége volt a franciaországi EB negyedik helyezett 84-es válogatottnak. Posztján igen jó fizikummal rendelkezik, melyre építeni is akarunk. Úgy gondolom az egyes poszttól egészen a hármasig bevethetõ lesz. Többre hivatott játékos, akinek ha jól megtaláljuk a helyét, sokat tehet hozzá a csapat játékához. Támadásban erõssége a pick and roll játék, melyet jól használhatunk. Elvárom tõle, hogy védekezésben komoly feladatokat is megoldjon, a döntési és a láb-sebességén pedig amennyire lehet, javítanunk kell.”

Névjegy

Név: Fûrész Diána

Születési idõ: 1984. január 15.

Születési hely: Kecskemét

Magasság: 173 cm

Poszt: 1-2

Csapatok: Soproni Postás (2001/02), SZEVIÉP-Szeged (2002/04), DKSK Miskolc (2004/05), BSE (2005/08), SEAT Foton-Gyõr (2008/10)

Legjobb eredmények: U20 Európa Bajnokság 4. hely (2004), Magyar Kupa 2. hely (2005 – DKSK), Magyar Kupa 3. hely (2006 – BSE), Magyar Bajnokság 3. hely (2007 – BSE), Magyar Bajnokság 4. hely (2008 – BSE), Magyar Bajnokság 4. hely (2009 – SEAT- Foton Gyõr), Magyar Bajnokság 4. hely (2010 – SEAT- Foton Gyõr), Európa Bajnokság (2009, Lettország)

wb-sopron.com