Sopron.info.hu

Gyalog tett meg 250 kilométert 20 egyetemista

  2009 szept 07 / #helyi

Sopronból Dunaújvárosba gyalogolnak a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói: csaknem 250 kilométeres utat tesznek meg úgy, hogy egy három méter magas farönköt tolnak négykerekű kocsin. A soproni diákok várhatóan hétfőn 14 órakor érnek Dunaújváros határába. A főiskola címerével ellátott rönkkel és a szokatlan túrával a dunaújvárosi felsőoktatás 40. évfordulója előtt tisztelegnek a hallgatók.

A dunaújvárosi kollégium elől délben indultak a helyiek a menet fogadására. A városon áthaladva vonulnak a rönktolókkal közösen a főiskola “A” épületéhez, ahol ideiglenesen elhelyezik a rönköt.

Később egy talapzat is készül, és méltó helyet keresnek neki – tudta meg a Független Hírügynökség Bánhegyesi Attilától, a főiskola kommunikációs munkatársától.

Augusztus 30-án indult húsz hallgató Sopronból. Ugyancsak a hallgatók faragták ki a 3 méter magas, fél méter széles rönköt tölgyfából.

A dunaújvárosi főiskola és az ott található hat szak címere díszíti. A diákok ezzel szeretnék tiszteletüket kifejezni a Dunaújvárosi Főiskola professzorai és diákjai előtt.

Harmadszor indult rönk Sopronból, korábban Miskolcra és Selmecbányára is toltak rönköt a hallgatók. A műszaki felsőoktatás az 1700-as években Selmecbányáról indult el. Az ottani hagyományokat Sopronban, Székesfehérváron, Miskolcon és Dunaújvárosban ápolják ma is.

A rönktolás is a selmeci hagyományok közé tartozik. A soproniak ezzel az intézmények közötti barátságot, egymás megértését és megbecsülését is hirdetik.

hirszerzo.hu