Sopron.info.hu

Gyorsulási verseny kedvcsináló

  2009 ápr 20 / #csak úgy

A repülőtér hosszú aszfaltcsíkja felett vibrál a levegő. Lassan halad a sor, sokan leállított motorral tolják a járgányt. Előtted a kiszemelt ellenfél. Melletted dübörög el az épp elrajtolt 2 versenyző, fülrepesztő robajuk visszhangzik a fejedben. Elmélázva nézel utánuk, figyeled ki ér először a 402 méter végére. Egyre fogynak előled az autók, végül te is befordulsz orral a cél felé.

Leendő ellenfeled immár melletted áll, egymásra néztek, majd elvigyorodtok. Közben elrajtol az előttetek lévő páros. A rendező int, hogy guruljatok előre. Nagy gáz, le a kuplungról, a kerekek vadul pörögnek, sikít a gumi, kell a show, még ha amatőr szinten a gumimelegítés nem is számít igazán. Most már közel az indulás, emelkedik az adrenalinszint.

Megadják a jelet a beálláshoz. Előregurulsz óvatosan, nehogy az első kerék túlmenjen a fotocellán, de azért igyekszel, hogy előbb állj be, mint versenytársad, hiszen tudod, hogy ha mindkét autó rajtpozícióban van, automatikusan indul a rajtlámpa. Felgyullad a 4 kicsi lámpa, jelezve, hogy a megfelelő pozícióban vagy, kezed a váltón, kuplung kinyomva, a fordulatszámot az ideális szinten tartod. Már tudod mennyi kell, hogy a rajtkor ne állj egyhelyben kipörgő kerekekkel, de ne is vesztegesd el a motor erejét. Közben a másik autó is beáll, az idő lelassul, minden idegszálad a rajtlámpát figyeli.

Érzed a ritmusát, tuk-tuk-tuk gyulladnak fel egymás után a sárga lámpák, és velük együtt dobban a szíved. Aztán mielőtt felgyulladna a zöld, már mozdulnak a lábaid a pedálokon, egy rövid, panaszos sivítás a gumiktól, aztán padlógáz, a kerekek belemarnak az aszfaltba és érzed, ahogy meglódul alattad a gép. A fordulatszámmérő mutatója vágtat a piros mező felé, rúgod a kuplungot, kezed villámgyorsan rántja a botot kettesbe, majd újra padló.

A másik autó orra már csak a tükröd vonalában, majd lassan tovább nő az előnyöd. Kapcsolod a harmadikat és már érzed a győzelem ízét. Gyorsan fogy a negyed mérföld, újabb váltásra már nincs szükség, csak taposod a gázt, át a padlólemezen is, innen már csak a kocsin múlik.

Majd célbaérsz, ezt a futamot nyerted, de újabb ellenfelek várnak rád, győzelmek és vereségek, és legfőképp küzdelem önmagad és az óra ellen… máris fordulsz a következő menetre, hátha sikerül javítanod néhány századmásodpercet.

Április 26-án indul az idei gyorsulási szezon a fertőszentmiklósi Meidl airporton. Itt bárki legálisan kipróbálhatja magát és autóját, és mindenki talál megfelelő ellenfelet akár a családi kocsival, akár komoly épített versenyautóval érkezik. Szóval, ha valaki kedvet kapott ott találkozunk!

info: dragrace.atw.hu