Sopron.info.hu

Halihóóóóó!

  2009 dec 19 / #helyi

Bár az időjósok már napokkal korábban figyelmeztettek, hogy havas szombatunk lesz, úgy tűnik a Sopron Holding illetékes munkatársainak az előző évekhez hasonlóan idén sem sikerült felkészülniük erre.

Amikor december 19-én délelőtt fél tíz tájban elkezdett szállingózni a hó, csak a legpesszimistább autósok gondoltak arra, hogy megint problémák lesznek a közlekedésben. Ahogy lettek is…

Igazi meglepetést – őszintén szólva – nem okozott, hogy Sopron városában kettő, három, négy, öt, hat órával később sem voltak letakarítva az utak, átlagban 20 és 30 km/h sebességgel lehetett közlekedni, s csúszkálnak autók, buszok, mentőautók… Nem volt ez másként az elmúlt esztendőkben sem., annak ellenére, hogy az első komolyabb havazás másnapján a megye napilapjában öles betűk hirdették: a hóeltakarítással minden rendben van a hűség városában. Évről évre elolvashatjuk, hány hótoló állt munkába, hány munkatárs tevékenykedett és mennyi sót szórtak szét a város területén annak érdekében, hogy zavartalan legyen a közlekedés…

Ennek (mármint, hogy elolvashatjuk a család napilapjában a „fele sem igaz”- nyilatkozatot), mi autósok természetesen nagyon örülünk, egészen addig, amíg gépkocsiba nem kell ülnünk. Mert attól kezdve, – megtapasztalva a cikkben leírtak ellenkezőjét -, már csak a bosszankodás marad!
Így volt ez december 19-én, szombaton is, az első igazi hóesés napján. Dél és délután öt óra között Sopron utcáit (autóval) járva kiderült: sem a frekventált útvonalak (Várkerület, Lővér körút, Széchenyi tér, Lackner Kristóf utca, Kossuth Lajos utca, Ady Endre út, IV. László király utca, Híd utca…), sem a kevésbé frekventáltak (Rákóczi utca, Városligeti út, Bécsi utca, Makó utca, Sas tér, Károlymagaslati út…) nem voltak letakarítva. Nem kicsit voltak havasak, hanem nagyon. Többcentis hó volt szinte mindenütt, gátolva a gépkocsival közlekedők előrejutását.

Bár a Sopron Holding hóeltakarításért felelős munkatársa, Halmos Orsolya fél kettő tájban telefonos érdeklődésünkre azt mondta: a város útjain a közlekedés szempontjából minden rendben van, három hótolóval dolgoznak, a fent említett időszakban (dél és délután öt között) mindössze egyetlen hótolót láttunk. Igaz, az sem dolgozott…

A délután folyamán több autós ismerőssel beszélgettem, s kivétel nélkül mindenki ugyanazt mondta: bosszantó és érthetetlen a helyzet, hiszen tőlünk nyugatra,”a határ” túloldalán ennél nagyobb hó sem okoz problémát. Hiába, már megint ugyanaz a nóta! Ott nem beszélnek, hanem tesznek azért, hogy a gépkocsival közlekedőknek ne jelentsen gondot a hóesés. Itt a felelősök elégedettek a munkájukkal (valószínűleg ők nem autóval járnak!), a kommunikációval nincs is gond (bár meggyőződésem, hogy egyre kevésbé hiszünk a hangzatos öndicséreteteknek), csupán a tettekkel. Kérdés, hogy meddig lehet ezt még így csinálni?

A bosszankodásainkon túl a legszomorúbb, amit e témával kapcsolatban – ugyancsak december 19-én este, egy Ausztriában dolgozó, naponta gépkocsival közlekedő ismerőstől hallottam. Nyugati szomszédaink rádiójában hangzott el a hírek után az a felhívás, amelynek lényege: kérik az osztrák autósokat, ne kockáztassanak, ne menjenek Sopronba, mert a városban nem takarítják az utakat… Ez pedig újabb szegénységi bizonyítvány a hűség városára nézve.
Már csak egyetlen dologban bízhatunk: a december 21-én megjelenő Kisalföldben a hagyományoknak megfelelően ismét öles betűk hirdetik: a hóeltakarítással ezen a télen is minden rendben van a leghűségesebb városban.