Sopron.info.hu

Hamarosan kezdődik az aluljáró építése

  2010 márc 06 / #helyi

Elkezdődhet a Kőszegi úti aluljáró építése – Évtizedes gondot old meg Sopron 2007-ben indított EU-s pályázata

A komplex megoldás a közút átvezetése mellett biztosítja a Csepel út és környéke megközelíthetőségét, gyalog és kerékpáros út kialakítását is. A városszépítő egyesület is egyértelműen az aluljáró megépítését tartja előnyösnek, így sérül legkevésbé a természetes és épített lővéri környezet.

Arra a felvetésre, hogy a városnak hosszú távon a vasútfejlesztéssel együttesen kellene kezelnie a vasúti kereszteződés kérdését, dr. Fodor Tamás polgármester kijelentette, hogy a városvezetés a város érdekeit tartja szem előtt, ezért elsődlegesen az aluljáró megvalósítását támogatja. A megvalósított aluljáró nem zárja ki a későbbiekben tervezett vasútfejlesztési elképzeléseket.

Rendkívüli örömteli hír, hogy az EU kohéziós Alap által támogatott korszerűsítési projekt zöld utat kapott és elkezdődhet a Kőszegi úti aluljáró építése, mely rendkívüli mértékben növelni fogja a soproni polgárok komfortérzetét – jelentette ki Abdai Géza, amelynek helyszíne a Kőszegi úti kettős vasúti kereszteződés volt.

Mágel Ágost a projekt részleteit ismertetve elmondta:
– Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2007 áprilisában készítette el a Kőszegi úti, külön szintű vasúti kereszteződés kialakításának tanulmánytervét. A pályázatát 2007. júniusában adta be a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz (RFT), kiemelt projekt nevesítésre.

Az RFT 2007. augusztus 29-én, a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalak korszerűsítése részeként nevesítette a projektet, s felvette a Közlekedési operatív program 2007-2008. évi akciótervébe. Erről a hivatalos értesítést 2007. szeptember 18-án küldte meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Kiemelt Programok és Projektek Főosztálya. 2007. szeptember 26-án tartotta meg a GYSEV Zrt. és Sopron Önkormányzata vezetése azt a projektindító tárgyalást, amelyet követően kéthetenkénti üléseken tekintik át a felek a projekt előkészítésének előrehaladását, amelynek bekerülési értéke 3,1 milliárd forint, tervezett megvalósítása