Harria
Ez egy tápláló marokkói leves, amit gyakran esznek a muszlin böjti hónap (ramadan) idején, esténként. Marokkói kolléganőm receptjéből alakítottam egy kicsit át, a saját ízlésem szerint. Apróra vágott schalotten hagymát pirítok olívaolajon, majd félszer fél centis marhanyak darabkákat dobok hozzá. Pirítom-párolom, és sárgarépa kockát meg angolzeller kockát keverek bele. Ízesítem reszelt gyömbérrel és sáfránnyal, meg egy kis zúzott foghagymával, majd felöntöm csontlevessel.
Beáztatott csicseriborsót, és passzírozott paradicsomlevet főzök bele, sózom, borsozom, és addig gyöngyöztetem, míg a hús és a csicseriborsó megpuhul. Ekkor beáztatott vörös lencsét, és egy kevés rizst, meg apróra vágott chili paprikát, adok hozzá.
Mire a lencse és a rizs megfő, kellően besűrűsödik a leves, és ekkor ízesítem még zöldcitrom levével, friss, aprított, koriander zölddel, és petrezselyemlevéllel. A levesbe még betétként bárány fasírozott gombócot rakok. Nem szükséges de nekem nagyon tetszik a bárány íze ezzel az étellel. A leves iszonyat jól esik másnapos gyomornak, de ha nincs macskajaj, akkor is eteti magát. Ha belekezdek, nem állok meg három-négy tányérnál…
Bárány fasírt: A bárány combot kicsontozom majd a legapróbb tárcsával, átdarálom. A húst ízesítem sóval, borssal, ras el hanouttal ( marokkói fűszerkeverék, ras el hanout: bors, koriander, kömény, szegfüszeg, kardamom, kurkuma, fahéj, gyömbér, só, szerecsendió, chili, rózsaszirom.), reszelt foghagymával, gyömbérporral, és aprított korianderlevéllel.
Jól összedolgozom, és belekeverek még egy kis kukoricakeményítőt. Apró gombócokat formálok belőle, majd bő zsiradékba kisütöm. Lecsöpögtetem, és tálalás előtt összemelegítem a levesemmel.