Sopron.info.hu

Határmenti gasztrotúra 2. rész

  2008 jan 17 / #gasztro

Határmenti gasztrotúra 2. részMagyarok itthon és Ausztriában – Esterházy Étterem

Következő nap Eisenstadt felé vettük az irányt. Itt az Esterházy kastéllyal szomszédos Esterházy Étteremben készültünk ebédre. Vendégektől zsúfolt, modern, elegánsan berendezett étterembe érkeztünk.

Szívélyes, magyarul is beszélő felszolgálók fogadtak és vezettek az asztalunkhoz. Kérni sem kellett és megjelent a ház konyhafőnöke, aki Sopronból jár át dolgozni.

Ismerem, és tudom, hogy konyhaművészeti kreativitása határtalan. A menü összeállításánál teljesen rábíztuk magunkat, amit nem bántunk meg. Minden egyes fogás gondosan megtervezett alkotás volt, ami bármely, csillaggal jelzett étteremben megállta volna a helyét.

A menüsor: Libamáj szarvasgombával, alma chutny-val, Tök krémleves hokaidó tökból tökmagolajjal, St. Jakob’s kagyló házi készítésű tintahal metélttelés vaníliás sárgarépahabbal, Farkassügér filé paprikamártással és ruccolával, Málna sorbet friss málnával.

A másik: Tejes bárány kotlett kecskesajtos polentával, fonnyasztott paradicsommal, padlizsán kaviárral. Gesztenyevariáció (gesztenyekrém fehércsoki habbal, gesztenyeparfé és gesztenyegombóc). Maracuja-kókuszhab, khaki gyümölcshúsával ropogós mézes tésztán.

A menü olyan ütemben érkezett, hogy legyen az embernek ideje elgondolkodni azon, milyen ízeket kapott előzőleg. A felszolgálás annyira precíz és figyelmes volt, hogy tanítani lehetne. Az ételhez a megfelelő borokat kínálták.

Nem szívesen teszem, de kénytelen vagyok a Ráspit és az Esterházyt egymással összevetni, és bármennyire is elkötelezettje vagyok a magyar gasztronámiának, itt magasan az osztrák oldal győzött! Ehhez természetesen az Esterházy Étterem magyar chéfje, Horváth László kellett.

FERENCZI DEZSŐ
ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA ÜZLETVEZETŐ, ÉTTERMI MESTER

első rész