Sopron.info.hu

Határtalan történetek Sopronból

  2009 szept 17 / #programajánló

Sopron és környéke elmúlt négy évszázados történetét a hétköznapok világának, s az egykor ott élt emberek életmódjának felvillantása révén mutatja be a Soproni Múzeum új állandó kiállítása, amely a Storno-házban nyílik – mondta Tóth Imre igazgató az MTI-nek szerdán.
A tárlat a Határtalan történet címet kapta, ami a környék legfontosabb sajátosságára, a határmentiségre utal. A határra, amely nem csupán elválaszt, hanem össze is köt – hangsúlyozta a múzeumvezető.

A kiállítás betekintést nyújt abba, hogy miként formálták lakói a várost, amely a magyarországi urbanizáció és polgárosodás élenjárójává lett. Korabeli tárgyak, bútorok, viseletek, használati eszközök segítségével ad képet a tárlat arról, hogyan éltek a soproniak és a környékbeliek a 17. századtól a 20. század végéig. A kiállítás egyik legrégebbi darabja egy 16. századból származó sírlelet.

A 19. századi anyag egyik különlegessége pedig az a zongora, amelyen Liszt Ferenc játszott. A történeti áttekintés az 1989. augusztus 19-ei páneurópai piknikkel zárul, amikor Sopronpusztánál néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ vasfüggönye és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába.

A történeti folyamatosságot jelzi a kiállítás egészén végigvonuló motívum, amely a Storno-ház stilizált kődíszítését ábrázolja – mutatott rá az igazgató. Tóth Imre szólt arról, hogy a rendezők fontosnak tartották a tárlatlátogatók aktív bekapcsolását az élményszerzésbe. Ezt a célt szolgálják az információs pultoknál az érintőképernyős számítógépek, amelyek révén azok a múzeumi értékek is megismerhetők, amelyek kimaradtak a kiállításból.

Fülhallgatóval részleteket lehet hallgatni egy 17. századi kottáskönyv anyagának CD-változatából, a múlt század hangulatát pedig egyebek között filmrészletek is idézik. A közgyűjtemény a kiállítást ismertető füzetet jelentetett meg. Emellett kiadtak egy múzeumpedagógiai foglalkoztató füzetet is a 9-13 éves korosztály számára.

Az új kiállítás a kulturális tárca Alfa programja és a Győr- Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával készült el: a közgyűjtemény 17 millió forintot nyert pályázati forrásból a kulturális minisztériumtól, a múzeumot fenntartó megyei önkormányzat biztosította az 1,7 millió forintos önrészt.

Így tudták felújítani a kiállítótereket és korszerűsíteni a műtárgyvédelmet. Az egységes arculatú tárolók megfelelő klíma- és párásító berendezésekkel, továbbá kevés hőt kibocsátó világítással rendelkeznek. A restaurálási munkákhoz a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásaiból is nyert támogatást az intézmény.

mult-kor.hu