Sopron.info.hu

Hmmm, jó étvágyat?!

  2009 febr 11 / #csak úgy

Kis beruházás, nemes cél és kiváló kereseti lehetőség a partnereknek! Norbi Péksége megvalósítható 12-25 négyzetméteren, akár 2 millió forint összberuházással. Ezt ígéri a pénzcsináló bizniszmen és neje.

Ezért a csekély összegért cserébe, össz-vissz egy ‘saját fejlesztés kemencét’ kap az alvállalkozó és a nevet… Frissen sült? A friss itt fagyasztott állapotot jelent, így szállítják az üzletekbe, majd felsütik ételeiket…

Egy esti sütizés egy salátázással ér fel!!! Röhögnöm kell. Egye meg a fene, de én nem! Ráadásnak megnéztem, hogy például a boltokban árult kenyerük milyen összetevőkből áll:

Ivóvíz, Locarb Choice kenyér lisztkeverék [(búzaglutén, tisztított cellulózrost, szójafehérje-izolátum, pálmaolaj, búzaliszt, emulgeálószer (E473), szójaliszt, C-vitamin, liszt-kezelőszer (E920), tartósítószer (E282)], búzaliszt, graham liszt, élesztő, csökkentett zsírtartalmú margarin [(finomított növényi olajok, hidrogénezett és finomított növényi olajok, víz, inulin, emulgeálószerek (E471, E475), aroma, színezék (E160a)], étkezési só, folyékony koncentrált kovász [liszt, ivóvíz, savanyúságot szabályozó anyag (E260)], guarmag- liszt, kukoricapehely liszt, jódozott tengeri só, kálium-klorid, tartósítószer (szorbinsav), emulgeálószerek (E 481, E 472e, szójalecitin), lisztjavítószer (E 300), enzim.

Akkor egy kis fejmosás az emulgálószerekről: Az alapanyag megtakarítható, hiszen így több víz vagy levegő keverhető! Az emulgeátorok hatásmechanizmusa a mosószerekéhez hasonlít. Lehetővé teszik több – egyébként nem vegyíthető – fázis (pl. a víz és a zsír) összekeverését, és stabilizálják a keverék állagát.

Megváltoztatják a membránok áteresztőképességét; ezért használják pl. a peszticidek hatékonyságának növelésére. Ez azonban magyarázatot ad arra is, hogy miért játszhatnak kulcsszerepet a bélmegbetegedéseknél és allergiáknál.

Megváltoztatják a nyálkahártya felületét, koncentráltabb formában károsítják a sejtmembránt és a bél nyálkahártyáját, átjárhatóvá téve ezeket az allergiát kiváltó táplálék-összetevők, lebomlási termékek és adalékanyagok számára. A folyamat egészét mindmáig alig vizsgálták.

Az emulgeátorok felhasználási területe: pékáruk, édességek, öntetek, desszertek, margarin, kolbász- és szalámifélék, fagylalt és még sok minden más.

A rágcsálnivalóik is csodálatra méltóak, rábukkantam egy liofilezett ananász darabka összetevőre. A liofilezés fagyasztva szárítást jelent, amely három lépésből álló folyamat.

Fagyasztásból, majd két lépcsőben történő szárításból áll:
Fagyasztás: Elektromos hűtőlapon, folyékony nitrogénben vagy széndioxid permet alkalmazásával lefagyasztják a szárítani kívánt anyagmintát.
Szublimálás: A vízmolekulákat addig „szaggatják” a kristályrácsból, amíg jég van a mintánkban. Eközben a rendszerrel hőt közölnek, a távozó vízmolekulák okozta hőmérséklet-csökkenést ellensúlyozandó.
További melegítés: A maradék vizet melegítéssel elpárologtatják, végül megfelelő adalékokkal stabilizálják a mintát.

Köszi, de nem köszi. Mindenki maga tudja.