Sopron.info.hu

Hosszabbításos csatára késztettük a Magyar Kupa győztesét

  2009 máj 04 / #lapszemle

P.J. Couisnard -amúgy elegáns, egy golfozóéra “hajazó” szerelésben – mintegy 25 perccel a kezdés előtt bicegett be a csarnokba, s fájós bokájával rögtön le is ült a csapat kispadjára. A pécsi “pakliból” is hiányzott egy ász, a válogatott centerre, Grebenár Péterre nem számthatott a másik oldalon Sztojan Ivkovics.

Az persze más kérdés, hogy elővehette a talonból azt a Czigler Lászlót, aki a pécsi meccsen egy peércet sem játszott, s aki a maga 215 centijével mindenképpen tekintélyt parancsoló jelenség lehet a palánkok alatt. Ilyen előzmények után kezdődhetett jó 10 év után kezdődhetett újra felsőházi playoff meccs Sopronban.

Irányítók pontpárbaja
Kelley 8 másodperc elteltével “beköszönt” betörés után, ám nem késett sokat a válasz Cruztól, ő triplát dobott. Aztán Kelley is megmutatta, hogy hármast dobni. Aztán egy soproni szerzett lada után Cruz robogott végig,s dobott ziccert. 5-5-re állt a meccs, és ugyanígy a Cruz-Kelley “párbaj” is. Ezután Dies jduplájával átvettük a vezetést. Sajnos nem sokáig. Kelley-t képtelenek voltunk tartani, az első 5 percben két duplát és két triplát dobott az amerikai, aki úgy látszik Pécsett – 33 perc elett 6 pontot dobott – “rápihent” erre a meccsre.

Az ő vezérletével elhúzott a Pécs, sajnos fiainknak a büntetők most sem nagyon mentek. A 7. percben 17-10-es pécsi vezetésnél Meszlényi időt kért. Aztán a hosszú hullámvölgyben egy kis pozitívum: Vesztergom blokkolta Hosszú dobását. Közben Dies használta ki mozgékonyságát, s szerzett kosarakat. De a pécsiek tartották biztos előnyüket. A negyed úgy ért véget, ahogy kezdődött, Cruzés Kelley pontpérbajával. Miközben a vendégek amerikai játékosa duplákat, Alvin triplákat szórt, így a szakasz végén 5 pontra feljöttünk. Kelly 16, Cruz pedig 11 pontnál járt a szakasz végén.
Talán az évad legjobb negyede

Cruz úgy kezdte a második negyedet, ahogy az elsőt befejezte: két triplával, s ezzel 1 pontra felhozta a csapatot.Ekkor azonban jött a vendégeknél Alekszics, majd két-három szépen,tiszta helyzetig játszott pécsi támadás, és ismét megugrott a kupagyőztes. A játék képe kÍsértetiesen emlékeztetett az első meccsére, elhúzott a PVSK, mi meg rendre feljöttünk. Az előbb leírtak után ezt Boldizsár két triplájával tettük meg, s Brooks-nak is jót tett a szusszanásnyi pihenő, ő is egy hárompontossal tért vissza.

Aztán egy hosszú indításnál Wittmann sportszerűtlen hibát érő módon állította meg Halmait, aki egy büntetpőt beemelt, majd a plusz támadás végén is betalált. Átvettük a vezetést – a párharc során először. És ezt a negyed végéig Boldizsár és Cruz újabb tripláival, valamint a feladathoz felnövő Halmai újabb kosarával növelni is tudtuk.

Bár – érthetően – Meszlényi Róbertnek is tetszett a második negyedben dobott 30 pont, a szünetben azt fejtegette: a térfélcsere utáni első percek döntő fontosságúak lehetnek. Az alapszakasz soproni meccsén is még szünetben mi vezettünk, aztán térfélcsere után gyorsan fordított, s végül nyert is a Pécs…Edzőnk most természetesen más forgatókönyvben reménykedett…

Óriási elszántság

Szünet után közel másfél percig nem esett kosár, aztán az események alakulása Robi aggodalmát támasztotta alá: Tóth triplája, majd Bencze duplája után 2 pontra jött föl a Pécs, jókor jött Cruz újabb – szám szerint hetedik – hármasa. Majd Dies mutatott be egy kosár plusz büntetős játékot.

Extázisban játszottak a fiúk, Manny zsákolt,majd Brooks dobott egy ügyes duplát, de a Pécs Bencze és Alekszics révén tartotta a lépést, 5-8 ponttal “mentünk” sokkal jobb, színvonalasabb meccsen, mint amilyen az első volt. Bár “Körtének” távolról nem ment, fontos lepattanókat pöckölt vissza. A negyed végén aztán Alekszics – aki nem játszott sokat, de nagyon eredmnyes volt – vezérletével iegyenlített a PVSK.

Helyenként lrezhető volt, hogy míg a vendégek folyamatosan forgátják – s ezzel együtt pihentik is – kulcsembereiket, addig nálunk néhányan igencsak fáradni látszottak. Ezzel együtt 2 ponttal vezettünk a záró szakaszra fordulva.

Drámai záró szakasz

Csorvási vesztette el a labdát, s Kelley dobott ziccert egalizálva az állást. Csorvási a legjobbkor verte egy az egyben Benczét s dobott szép kosarat ballal. Fej-fej mellett haladtak a felek, a Pécs ügyesen játszotta meg Benczét a palánk alatt, az ő vezetésével fordítottaz alapszakasz győztese. De Dies tőle szokatlan “messzeségből”, vagy 3 méterről betalált, majd egy labdaszerzés után egyszer büntetett is.

Czigler zsákolt, majd kipontozódott, szurkolóink nem kis örömére. Sajnos a büntetőkből rendre csak egyet dobtak be a fiúk, “Körte” pedig megismételte pécsi fellépést abban a tekintetben, hogy a záró szakaszban beállt, hogy kipontozódjon. A negyed közepén 72-72-nél óriási bíztatásba fogtak szurkolóink, akik amúgy is parádés hangulatot varázsoltak az Arénába.

Szerencsére pécsi oldalon is maradtak ki tiszta tripla-helyzetek, nem tudtak 2 po ntnál jobban elszakadni egymástól a felek, csapatunkat Dies vette széles vállaira, a Pécset Wittmann és Bencze tartotta versenyben. Másfél perccel a vége előtt 1 ponttal a Pécs vezetett. Ekkor egy ügyes Halmai-Dies kombináció végénh Manny húzott egy nagyot, majd Wittmann rossz dobása után Cruz ziccerezett. 55 másodperccel a vége előtt 3 ponttal vezettünk, Ivkovics kért időt.

Többen voltak, több erejük maradt

Wittmann miután a Pécs visszaszerezte a lepattanót bedobott 2 bübüntetőt,majd Boldizsár eladta a labdát, s a kontra végén Dénes triplát dobott, 4,2 másodperccel a vége előtt. Két ponttal vezetett a Pécs, időt kértünk, Brooks pedig bravúros betörés után egyenlített, jöhetett a hosszabbítás.
Ez Wittmann triplájával indult, majd bő egy percre rá Cruz is bevágott egy hármast.

Jött újra Wittmann, majd Alekszics -mindketten triplát szereztek. A túlórában volt végképp érezhető a Pécs hosszabb kispadja. Aztán Kelley dobott be két büntetőt – Cruznak a másik oldalon csak egy sikerült. A rutinos pécsiek előnyük birtokában már az időt is “ölték”, s egy remek meccsen, hatalmas csatában nyertek.

A minimálisnál is kisebb különbség

Az alapszakasz első helyezettje, a Magyar Kupa győztese ellen csapatunk egy egypontos, majd egy hosszabbításos vereséget szenvedett, minden elismerés a fiúké.

Meszlényi Róbert: – Hatalmasat küzdöttek a srácok, a hosszabbításra elfogyott az erő.

Sztojan Ivkovics: – Az első félidőben dobott tíz soproni tripla kis híján megpecsételte a sorsunkat, de sikerült felállnunk, és egy nagyon izgalmas, küzdelmes meccsen fordítottunk.

A vereség ellenére nagyon szép volt, fiúk

Soproni sÖrdögök – PVSK Pannonpower 97-101 (20-25, 30-18, 16-21, 18-20, 13-17)

Sopron, 1500 néző. V: Cfiffra,Győrffy, Bognár.
Sopron: CRUZ 33/24, BROOKS 16/3, Halmai 5, Körtélyesi 7, DIES 22. Cs: Vesztergom 3/3, Csorvási 2, BOLDIZSÁR 9/9. Edző: Meszlényi Róbert.

Pécs: WITTMANN 15/9, KELLEY 28/6, Dénes 3/3, Tóth N 7/3., BENCZE 21. Cs: Czigler 8, ALEKSZICS 19/9, Hosszú, Kapov. Edző: Sztojan Ivkovics.

sakc.hu