Sopron.info.hu

Hozzon szerencsét a 13-as szám a soproni Széchenyi István Gimnáziumnak

  2007 febr 28 / #helyi

Hozzon szerencsét a 13-as szám a soproni Széchenyi István GimnáziumnakKülönleges, a soproni középiskolák körében egyedülálló kiadvánnyal kedveskedik az idei ballagásra, május elejére egykori diákjainak a Széchenyi István Gimnázium. A 157 éves múltra visszatekintő iskola történetének jeles eseménye volt, amikor 1930-ban főreáliskolából reálgimnáziummá szervezték át.

 

Ez az év a kiinduló pontja annak a fotóalbumnak, melyben az itt érettségizett osztályok tabló-fotói kapnak helyet.
A széchenyi-s Tablók Könyve egy sorozat 13. köteteként jelenik meg. A Nyugat-Dunántúlon már több helyen –Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron- jelent meg az öregdiákok nagy örömére hasonló kiadvány, Győr-Moson-Sopron megyében a győri Révai Miklós Gimnázium nyitotta a sort.

A könyv anyagának gyűjtését – mint mindenütt- Sopronban is az iskola egykori és jelenlegi tanárai körében kezdték a szerkesztők. Az 1930-2007 közötti időszak több mint 260 tabló képéből, úgynevezett kistablójából már közel 200 előkerült, de jócskán akad még hiány, főleg a 70-es évek előtti időszakból, ezért a Széchenyi Gimnázium most egykori diákjaitól kér, remél segítséget.

A hiányzó tablók listáját annak reményében hozzák nyilvánosságra, hogy a széchenyis öregdiákok előkeresik, s néhány napra kölcsön adják az iskolának a tablók fotóit. A könyv készítői a keddi sajtótájékoztatón elmondták, azért kérik az öregdiákok segítségét, mert az eredeti tablókat ismét lefotózni eléggé körülményes lenne, ráadásul most nem is könnyű hozzáférni a ezekhez. Ugyanis a Széchenyi István Gimnázium Templom utcai épületének rekonstrukciója miatt a tablók egy raktár nehezen hozzáférhető sarkában várják, hogy a felújítás után ismét az iskola folyosóinak falait díszíthessék.

A Tablók Könyve kiadásával nem akarták megvárni a felújítás végét, mert most, amikor átmeneti helyen folyik a tanítás, még fontosabb, hogy ápolják a hagyományokat, erősítsék az széchenyis öregdiákok kötődését az egykori alma mater-hez.