Sopron.info.hu

Idegen szavak szótára

  2009 feb 12 / #csak úgy

Mi is a szerelem? Annyiszor meg kérdezzük önmagunkat, vagy a barátainkat hogy ők mit gondolnak erről. De mi van akkor ha a szerelemnek nincs is fogalma, mert mindenki másképpen éli meg vagy magába a szerelembe szerelmes?
A szerelmet nem lehet szavakba önteni, az egy olyan csodálatos és egyben fájdalmas érzés amit ott bent a szívedben élsz meg.
Ott születik meg, és ott is ér véget. A szerelemnek ne a fogalmát próbáljuk leírni, hanem érezzük és éljünk vele.

A szerelem jelentkezése jól ismert testi jelekkel (izgatottság, pirulás, tenyerek izzadása, szaporább szívdobbanás) és eufóriás lelkiállapottal jár együtt. Jellemző a túláradó lelkesültség-boldogság, szokatlan viselkedés: még azoknak is fütyülni-dalolni van kedvük, akik különben nem szoktak, vagy nem tudnak. Az újabb kutatások szerint mindezekért a szerelem-hormon a felelős, amely az agyban termelődik és kémiailag feniletilaminnak felel meg. (A feniletilamin az amfetaminok csoportjába tartozik és e vegyületcsoport közismerten eufóriát okoz.)

A szerelem különlegesen magas hőfokú érzelmi lángolása egy idő után takaréklángra állítódik. Jellemzőbb az, hogy a lángoló szerelmet a sokak által nehezen viselt megszokás váltja fel.

A megszokásba nehezen beletörődőknek komolyan szembe kell nézniük az új kapcsolatok kihívásával. Fontos feladat megtanulni a jó társkapcsolatok fenntartását a lángoló szerelem utáni korszakban is. Az újabb kutatások valószínűsítették a hűség-hormon létét is.

A hűség-hormon endorfin származék és az agyban termelődik. A párkapcsolat stabilizációját a hűség-hormon elősegíti a biztonságérzet, a nyugalom, az emberi harmónia igényének kielégítésével.

A közös gyermekek is bizonyosan erősítik a hűség-hormon hatását. A szerelem tehát az emberi élet legfontosabb boldogságforrása, éppen ezért érdemes megvárni az “igazit”, hogy két ember egymásra találásának és teljes megismerésének minden szépségét megismerhessétek. Hajrá Sopron! : )

5207 / 1464 látogató

kapcsolódó cikkek

 • Gyorsulási verseny kedvcsinálóGyorsulási verseny kedvcsináló (0)
  A repülőtér hosszú aszfaltcsíkja felett vibrál a levegő. Lassan halad a sor, sokan […]
 • BöjtBöjt (4)
  Harmadik hete, hogy böjtölök. Harmadik éve már, hogy alávetem magam ennek kísérletnek. […]
 • Hogyan spóroljunk a taxiköltségenHogyan spóroljunk a taxiköltségen (0)
  Van egy kedves ismerősöm, aki elmondta nekem, hogy mindig fele annyit költ taxira mint […]
 • Sopron-szeletSopron-szelet (0)
  Az éjszaka ennek az oldalnak köszönhetően, kiderült, hogy jól emlékeztem, tényleg volt […]
 • Zászló fogadása…Zászló fogadása… (5)
  A családi fotókat és albumokat átböngészve sok, elfeledett emlék tör felszínre. Amikor […]
 • Kerékpár, pihenj!Kerékpár, pihenj! (0)
  Beköszöntött az ősz. Valójában köszönés nélkül rontott be a múlt héten. Két hete még a […]

%d blogger ezt szereti: