Sopron.info.hu

Interjú a Soproni Novel zenekarral

  2010 jan 25 / #helyi

A Soproni Novel zenekar frontemberével, Szukics Imrével, Demuth János beszélgetett:

Kedves Imre, üdvözöllek a Sopron.info.hu információs portál olvasói nevében, és köszönöm, hogy elfogadtad interjú felkérésem, és válaszolsz néhány kérdésemre.

Mióta létezik a Novel zenekar?

Sziasztok! Gyakorlatilag 2009 elején ismertük meg egymást, csak senki nem gondolta akkor még komolynak a dolgot. Ha időpontot kellene említenem, akkor augusztus közepére tenném a tényleges komolyabb közös munkát.

Tagok?

Zsubrits Tamás – Gitár, vokál, billentyű, és szólóban is hallhatjuk énektudását egy dal erejéig.

Én egyenlőre nem játszom hangszeren, énekelek. Teljesen kikapcsol. Imádom!

Fábián Jani – Kapuvár gyöngyszemeJ Kiváló gitáros, a stílusunkat is nagyban befolyásolja a gitárjátéka, harmóniája. Nagyon jó énekhangja is van, csak nem meri kiereszteni, így egyenlőre csak vokálozgat. Már dolgozom rajta, hogy egyéniben is adjon elő valamit!

Budai Tamás – A legifjabb novellista. Kiváló basszusgitáros. Szereti meghúzni magát a háttérben, de egyszer nagy zenészekkel fog játszani, és büszke leszek rá, hogy valaha egy színpadon álltam vele.

A zenekar még nem teljes. Szeretnénk színesíteni játékunkat ütős, vonós, fúvós hangszerek bevonásával. Ha megengeded kihasználnám az alkalmat, és megemlíteném, hogy várunk minden vállalkozó kedvű zenészt, aki részt szeretne vállalni a zenekar színesebbé tételében, akár csak 1-2 dal erejéig is. Viszont „Perkást” (dobost) nagyon keresünk!

Milyen zenei irányzatot képviseltek?

Feldolgozásokat játszunk egyenlőre, aztán ha meglesz már a teljes banda, és megfelelően összeszokunk akkor saját dalokat is szeretnénk bevenni a repertoárba. Akusztikus formáció vagyunk, úgynevezett „unplugged” stílusban játszunk, de elképzelhető, hogy a későbbiekben ezzel párhuzamosan bulizósabb, rockosabb vonalon is bemutatkozunk.

Ha jól tudom, ez az úgynevezett ülőkoncertezés a műfaj legnehezebbje.

Jól tudod! Idézném a Sop-rock fesztivál egyik zsűriét: -„Itt nincs torzított gitár, itt nincs szétvert dob, itt nincsen hörgős felismerhetetlen énekhang. Itt mindennek tisztának, letisztultnak kell hangoznia, mert minden hiba kihallatszik!” Szóval nem könnyű!

Milyen előadók, együttesek számait játsszátok a legszívesebben, és miért?

Van pár magyar, de inkább külföldi előadók dalaiból válogatunk.

Ákos, Zorán, Kimnovák, Hooligans, U2, Robbie Williams, INXS, Oasis, Nirvana, Pearl Jam, stb…

Hogy miért? Hm.. Csak olyan dalokat játszunk, amelyek megmozdítanak bennünk valamit. Amivel akkor, és ott eggyé tudunk válni. Egyszóval amit szeretünk!

Volt olyan dal, vagy előadó, amit szeretett volna valaki, de a többiek leszavazták?

Volt persze. Nem is egy. Nem vagyunk egyformák, de nincs csőlátásunk. Fel tudjuk kelteni egymás figyelmét. Volt például egy Hoologans dal, amit már rég óta szerettem volna előadni, de a fiúk kijelentették, hogy ők nem hajlandók ezt színpadra vinni. Aztán addig-addig nyúztam őket, hogy legalább próbáljuk meg átharmonizálva hogyan szól, hogy jelenleg talán ez az egyik kedvenc közös dalunk.J Cserébe bevállaltam egy olyan dalt, amit kifejezetten utáltam, mert mindig a gyerekkoromban ment „csellengők” tv műsor jutott eszembe róla. Aztán ez is olyan jól sikerült, hogy hamarosan ezt is előadjukJ

Nálatok teljes a demokrácia?

Úgy gondolom, hogy igen. Mindent megbeszélünk, a komoly kérdésekben együtt döntünk. Persze kell egy ember, aki egy személyben képviseli a bandát, de mindenki kiveszi a részét a munkából. Ki mennyit tud…

Nemrég volt egy nagyszabású bemutatkozó koncertetek. Hogy fogadta a nagyközönség?

A nagyszabású azért kicsit túlzás, de tény, hogy december 28-án egy nagyon jól sikerült koncertet adtunk a Pub Fictionben. Nagyon pozitívak voltak a visszajelzések. Nekem is nagyon bejöttJ  Közönséggel való énekléstől elkezdve, volt még bugyi dobálás isJ

Indultatok a Sop-Rock fesztiválon is. Milyen eredménnyel végeztetek és mit szólt hozzátok a zsűri?

Tizennyolcból az ötödikek lettünk. Ami ahhoz képest, hogy még dobosunk sem volt, és csak fél éve zenélünk együtt, szerintem nagyon jó eredménynek számít. Büszke is vagyok rá! A zsűrinek is tetszett. Két negatív kritikát kaptunk, hogy ne papírból játszunk, és jobban harmonizáljunk. Hát most jobban harmonizálunk, de a papír egyenlőre marad a színpadon.

Mikor láthatunk titeket újra a színpadon, és mik a terveitek a közeljövőben?

Január 29.-én Kapuváron lépünk fel a Shop-Stop-ban, de meghívást kaptunk 30-ra is a Hangárba a Sop-Rock Gálára. MEGYÜNK!!! Február még képlékeny, van már két hely, de amíg nem biztos az időpont addig ezt nem tesszük közzé.

És egy kis magánélet a végére. Mit lehet tudni az együttes civil életéről?

Mivel az interjú hirtelen jött, és nem beszéltem ez ügyben a többiekkel, nem tudom, hogy helyes lenne-e bármit is elmondani a zenésztársaim magánéletéről.  Thomas tanul még, idén fog érettségizni, mi meg dolgozunk. J

Nagyon szépen köszönöm az interjút, és sok sikert kívánunk nektek, hogy álmaitok valóra váljanak.

Demuth János