Sopron.info.hu

Interjú Jabronka Bélával

  2007 márc 22 / #sport

Interjú Jabronka BélávalJabronka Béla szakosztályvezetőt arra kértük értékelje az 1921-ben alakult vasutas sportegylet labdarúgó szakosztály háza táján kialakult helyzetet.

Az SVSE-GYSEV az idei szezonnak a tavalyihoz képest egyértelműen magasabb célokkal vágott neki. Hogyan értékelted az őszi szereplést?

– Kitűnő volt a szezonkezdésünk, de október közepére egy kicsit elfáradt a csapat. Ez sajnos pont akkor következett be, amikor nagyobb előnyt lehetett volna szerezni az Ajka előtt, de a srácok csak egy sovány gólnélküli döntetlen értek el idegenben a középmezőnybe tartozó Keszthely ellen. Az őszi szezon rangadóján pedig mindkét félidő elején megilletődve léptünk a pályára az Ajka ellen és később pedig már hiába játszottunk jól, nem sikerülhetett a bravúr, mert az utolsó előtti percben elért egyenlítő gólunkat a játékvezető érvénytelenítette. A hazai szezonzáró mérkőzésen a Tapolca ellen sajnos nem sikerült hozni a kötelező győzelmet így jelentős 9 pontos hátrányba kerültünk a listavezetővel szemben. Ettől függetlenül persze nagyjából elégedettek lehetünk az őszi szerepléssel. Evés közben jön meg az étvágy tartja a mondás és így voltunk ezzel mi is… Lendvai Miklós játékos – edzőként való Sopronba érkezése új fejezetet nyitott klubunk történetében hiszen közvetlenül az élvonalból még soha nem érkezett erősítés az SVSÉ-be.

Februárban Legoza Lászlón kívül még egy játékos érkezett az FC Sopronból. A legnagyobb durranás nyilvánvalóan Rabóczki Balázs leigazolása volt. Mi az ami érezhetően megváltozott az ő érkezésükkel?

Interjú Jabronka BélávalLendvai és Rabó érkezése a szakosztály történetének legnagyobb és egyben szenzációt jelentő igazolásainak számítanak. Legoza Laci pedig 17 éves nagyon harcos, fiatal tehetséges játékos, remek fizikai adottságokkal. Az új érkezők emberi magatartásukkal, profi hozzáállásukkal, szakmai képességgel párosulva úgy érzem óriási hatást gyakorolnak a csapat többi tagjára. Remek közösségünk van. Az új fiúkkal kiegészülve mindkét tavaszi mérkőzésünkön új hittel, óriási szívvel és akarattal oroszlánként küzdöttek a játékosok a győzelemért.

A soproni szurkolók részéről, milyen visszajelzéseket kaptál az elmúlt hetekben?

– A változások következtében olyan reflektorfénybe kerültünk amilyenben még soha sem voltunk. Sokan mellénk álltak, illetve szimpatizálnak velünk, még azok is, akik eddig – és azért nyilván ezután is az FC Sopron hívei voltak és maradnak – de nekünk jólesik ez a szurkolói közeledés csapatunk felé, és ezt meg kell becsülni. Meg is fogjuk. Az utolsó leheletig harcolni és küzdeni kell a feljutásért, még akkor is ha tudjuk, hogy a siker immár nem csak a mi kezünkben van.

Mit gondolsz, egy túlnyomórészt soproni fiatalokból és néhány rutinos játékosból álló csapat megállná a helyét magasabb osztályban?

– Ebben 100 %-ig biztos vagyok.

Kik azok a támogatók akiket mindenképpen meg kell említeni, hogy a csapat mellett álltak és áldoznak a gárdára fenntartására?

– A GYSEV Zrt. a legnagyobb támogatónk, hiszen az infrastruktúra biztosítása mellett jelentős összeget biztosít a versenyeztetés alapköltségeire. A vasúttársaság után kiemelném Gőbl Gábort aki nélkül talán már nem is lennénk az NB III-ban. Még az FC Sopron ügyvezetőjeként fiókcsapati megállapodás keretében akkor állt a klubunk mellé, amikor 2005 novemberében a kieső helyen állt a csapatunk. 2006 nyarán miután az FC nem teljesítette szerződésbe foglalt fiókcsapati kötelezettségeit magára vállalta az FC Sopronnál lejárt szerződésű kölcsönjátékosok havi járandóságát, februártól pedig lehetővé tette Lendvai, Rabóczki és Legoza SVSÉ-ben történő szereplését. Ilyen jelentős magántámogatója még soha sem volt klubunknak. Nagy köszönet érte!

A GYSEV, mint anyacég hogyan fogadta az utóbbi hetek pozitív sajtóvisszhangjait és a jó eredményeket?

– Úgy érzem, a tavalyi és az idei évben jó eredményeinkkel és csupa szív játékunkkal sok örömet szereztünk a GYSEV dolgozóinak és vezetőinek, hiszen rengeteg alkalommal szerepeltünk a médiákban, és ezzel helyzetünkhöz képest a vasúttársaságnak is megfelelő reklámot jelentettünk és mindezt úgy értük el, hogy a bázis vállalat egyetlen forinttal sem áldoz több pénzt a labdarúgásra, mint korábban.

Milyen a kapcsolat a soproni önkormányzattal?

– Az Önkormányzat számít a 3.-ik legnagyobb támogatónknak. 1.7 millió forint a klub eredményességi támogatása. A kapcsolat jó és rendezett. Ennek ellenére úgy érezzük, hogy a jóval nagyobb összegű támogatásra is rászolgálunk, ha másért nem az utánpótlásunk miatt. Nyolc korosztályos csapatot szerepeltetünk ugyanazon bajnokságokban, mint az SC Sopron.

( U 7, U 9, U 10, U11, U 12, U 13, U 17, U 19, ) Idén már 16 -16 résztvevő csapattal rendeztük meg nem kis költség magunkra vállalása mellett a Bodnár Alajos és a Babos László UP emléktornákat. Úgy gondolom a város vezetésének sürgősen át kellene gondolnia a labdarúgó utánpótlás nevelés városi koncepcióját. Mert ahogyan most van, az messze nem igazságos!

Vannak e olyan támogatók akiket feltétlenül megemlítenél egy ilyen nagyobb lélegzetvételű interjúban?

– Örömmel. Vannak szép számmal még támogatóink. Az élen a Brau Union Sörgyár Zrt és a Strabag Zrt. áll. Gőbl Gábor révén új támogatók is érkeztek: A térség egyik dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező cége az AMBRUS Kft, a Kisalföldet kiadó Lap-Com Kft, a soproni Scarbantia ZRt, a Szita Pincészet Balfról, és a 2005-ös évben a legjobb vidéki szállodának választott soproni Hotel FAGUS.

Vidéki és ausztriai támogatóink is vannak szép számmal, akik elsősorban a GYSEV ZRt üzleti partnerei. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezek a cégek is preferálják munkánkat és támogatják az 1921-ben megalakult SVSE-ét. Közülük az első helyen áll a sárvári HUKE, a szombathelyi MÁV Vasjármű és Járműjavító Kft., a MÁVÉPCELL is több százezres támogatásra szerződik velünk, évente akárcsak a Raabersped Wien vagy az EXPRESS Wien cégek. Sokat jelent a Tüzépker Rt. Pécs, az Élsped Kft. Zalaegerszeg, a Prolan Alfa Budakalász 100 ezres, valamint megvan a helye a költségvetésünkben a Vasútvill Kft. Budapest, a Vasútépítők Kft. Győr, a Hödlmayr Kft. Győr, a MÁV Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezés Építő Kft. Szombathely 50-60 ezres évi támogatásának is. Az én privát kapcsolat rendszeremnek köszönhetően a Soproni VSE-t támogatja a Mobil EXPO, a FÜZI-CSŐ, a FÉSZ, a BENET, a SAFA Bútor, a Florasca, Hillebrand Kft, Széles Pál, Horváth Lajos, Kun László, Márk László vállalkozók.

Tombola tárgyak és fogyasztási utalványok felajánlásával ismeri el labdarúgó szakosztályunk munkásságát a Falatka Büfé, a Vinex, a Sport söröző, a Viktória Presszó, a Primavita Pizzéria, az Egri borozó, a III. Félidő söröző, a Szélmalom Étterem, a Nimród-Patria vadászház, a Lackner NONSTOP, a Walter Autó kft, a Fenyőfa kiskocsma, GO-GRINGÓ Étterem, Grubits József, Czifra István Zsugonits József, Geeb Károly, Móritz István vállalkozók.

Lehet általánosnak tűnik a kérdés, de szerinted mi lehet a soproni labdarúgás jövőképe, mik a legfontosabb feladatok?

– Mint már említettem a város vezetésének mielőbb át kellene gondolnia futballal kapcsolatos sportstratégiáját. Észre kéne venni, hogy miben van lemaradva Sopron! Elsőként említeném az infrastrukturális feltételeket. A város jelenlegi és leendő focizni akaró gyermek tömegeinek számára biztosítani kellene a normális alapfeltételeket. Több és jobb minőségű pályára van szüksége Sopronnak. Még mindig nincs a városban műfüves pálya. Óriási szükség lenne rá. Tudomásom szerint az elmúlt 5 évben egyetlen pályázatot sem adott be a város ilyen célra. Ez szerintem skandalum egy olyan sportszerető 58 ezres településen mint Sopron, ahol az SC Sopronnak 250 fiú, 40 lány az SVSÉ-nek 120 igazolt labdarúgója van… Írd és mondd a Városi Stadion center pályáján kívül 5 füves pálya és 2 salakos pálya áll 410 UP labdarúgó rendelkezésre 3 egymástól távol fekvő sporttelepen…

A jövőkép kérdésében sokat lehetne polemizálni. Tatabányán, Kaposváron 120 – 140 millió forintos költségvetés mellett üzemeltetik jobbára saját játékosokra alapozva az NB1-es klubokat. Szombathelyen 80 milliós büdzsé mellett építik fel a helyi sportszakemberek a jövő Haladását. Van tehát követendő pozitív példa…

Tóth Krisztián