Sopron.info.hu

Interjú Lobenwein Norberttel

  2009 jún 29 / #Volt Fesztivál 2009

17.-ik VOLT fesztivál, nem unjátok még?

Van, amit már rutinból oldunk meg, de az izgalom minden évben adott. A szerény véleményem szerint évről-évre meglehetősen sok olyan új programelemmel gazdagodik a VOLT, ami változatossá teszi. Ha minden alkalommal ugyanazok a fellépők ugyanolyan körülmények között várnák a vendégeket, meg lehetne unni, de erről szerintem szó sincs!

Megváltoztak a tulajdonviszonyok a Sziget Kft.-ben, befolyásolja ez a VOLT és a BS jövőjét?

Nem. A mi szerepünk annyiban változik, hogy Zoli és én a Sziget Kft-ben is tulajdonosok leszünk, jóval több feladatot vállalunk a Sziget fesztivál szervezésében is, de a VOLT-ot mindez nem befolyásolja…

Évről évre egyre több program, egyre több színpad, kisvárosi fesztiválból eukonform szórakoztatás lett. Nem veszített egyedi arcából e miatt a VOLT?

Az egyediségnek valóban az az egyik legfontosabb összetevője a VOLT esetében. hogy Sopronban van. Az eukonformitást nem igazán tudom értelmezni. Bizonyos szempontból a VOLT – és a legtöbb magyar fesztivál – már régen lehagyta Európát. Pár hete Fülivel Hollandiában jártunk a 40 éves Pinkpop fesztiválon. Óriási nevek, vicces körülmények – így lehetne jellemezni a legtöbb nyugati “nagy testvért”.

El tudnád képzelni bármelyik magyar fesztiválon, hogy a “pissoir” jelzés tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kerítés mellett lehet pisilni? És egy picit se túlzok…
A VOLT arca viszont valóban sokat változott. Aki egy pár ezres csarnokfesztiválként szeretett bele, ma már nem ismerhet rá, de én még mindig a legélhetőbb és legjobban kitalált hazai fesztiválnak tartom a VOLTot. Biztos hülyén hangzik, hogy főszervezőként a saját lovamat dicsérem, de szerintem addig fog jól működni a VOLT, amíg én így tudok beszélni és gondolkodni róla.

Szóba került, hogy nem marad a feszt Sopronban? Súlyához méltóan támogat a város?

Abszolút. Mondhatom, hogy az utóbbi évtizedben a “mindenkori” városvezetés elismerte a VOLT-ot. Ha megnézed a műsorfüzetünkben a védnökök névsorát, látható, hogy ez egy mindenki által elismert rendezvény, és ez így helyes. A dolgoknak így kellene működnie máshol is. A város vezetésével nagyon jó a kapcsolatunk. Igyekszünk nem kérni olyat, ami a városnak ne térülne meg.

Nemrég a KPMG gazdaságkutatói kimutatták, hány százmillió bevételt hoz a városnak és az országnak a VOLT Fesztivál, az erkölcsi és szellemi hozadék pedig ki sem fejezhető számokkal. Szerencsére ezt különösebben nem kell magyarázni senkinek, úgy tűnik, könnyen érthető, érezhető..

Hallani olyan híreket, hogy a kemping helyén lakóparkot akarnak építeni, költöztök?

Nem tudunk róla… Újabb három éves szerződést írtunk alá a tulajdonossal nemrég, így egyelőre ez a kérdés nincs napirenden. A kemping számunkra ideális helyszín, az pedig fel se merül, hogy Sopronból költözzön el a VOLT.

Éreztetek visszaesést az elővételi jegyek alapján a válság miatt?

Eddig szerencsére nem. Úgy tűnik, sokan az ilyen jellegű fesztiválokat egyfajta tartalmas nyaralásként élik meg, ami a szolgáltatások mennyiségét és színvonalát nézve ár-érték arányban még mindig nagyon jónak mondható.

Mindig te vagy az előtérben, te jelented be a nagy neveket. Ez nem okoz a Zoli és közted feszültséget?

Megosztjuk magunkat, több fesztiválnak vagyunk mi ketten a főszervezői: hol ő nyilatkozik, hol én, hol mindketten. Te valamiért mindig engem hívsz, de megadom Zoli számát is… :) Amúgy sokszor nyilatkozunk egymás nevében is, ha e-mailben adunk interjút. Tudom, hogy mit mondana, meg ő is azt, amit én mondanék, úgyhogy nem bukunk le.

A fesztivál négy napig tart, mit csinálsz a többi 361-ben?

Az év jó részében ezekre a fesztiválokra készülök, szeretem aprólékosan kitalálni a részleteit. Amúgy pedig sokat utazom, meg bandázok a gyerekemmel… :)

Pesten élsz, tervezed, hogy haza(?) költözöl?

Sokszor felmerül, de csak félkomolyan. Vannak időszakok, amikor minden héten hazajövök, akár több napra is. Idegesít a budapesti zsúfoltság, meg ahogyan viselkednek egymással az emberek, de pár nap után a soproni nyugalom is sok nekem. Szóval valószínűleg ez a kétlakiság a megoldás egyelőre…