Sopron.info.hu

Ismét kamarakoncertek hétvégéje Eszterházán

  2008 aug 06 / #kultúra

Ismét kamarakoncertek hétvégéje EszterházánKét, Haydn-szimfóniákat bemutató koncert-hétvége között a következőn „picit megpihenhet” a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 közönsége. Augusztus 8-án és 9-én ugyanis kamarakoncertek hallgathatók Magyarország egyik legszebb műemlékének dísztermében. Igazi örömzene lesz ez, mint Haydn korában!

Egy újabb „minifesztivál” előtt ismét nagyszerű művészek mutatkoznak be augusztus 8-án, pénteken és 9-én, szombaton a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 kamarahangversenyein.

Pénteken Zádori Mária lép fel – fortepianón Mészáros Bernadett, hegedűn Bozzai Balázs, csellón pedig Maróth Bálint kíséri, de a hangszeres muzsikusok önállóan és trióban is bemutatkoznak. Zádori Mária alapító tagja az 1971-ben alakult ARS RENATA szólóének-együttesnek, a Magyar Bach Társaságnak és a Magyar Régizenei Társaságnak. 1986-ig a Magyar Rádió és Televízió Énekkarának tagja volt.

A Capella Savaria (autentikus hangszereken játszó) barokk zenekarral és a Fertődön ugyancsak látható-hallható, Vashegyi György vezette Orfeo Kamarazenekarral megalakulása óta rendszeresen együttműködik. Mintegy 50 hanglemezfelvételének jelentős részét is velük készítette. Zádori Mária különös gondot fordít a régizene ápolására, de repertoárja a XVI-tól a XIX. századig terjed. 1987-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 1989-ben pedig Liszt-díjjal tüntették ki.

1999-ben a megkapta Magyar Köztársaság Kiváló Művésze címet. A mostani hangversenyen énekel dalokat C.Ph.E. Bach Geistliche Oden und Lieder ciklusaiból, s egy átiratot J.Chr. Bach-tól a Favourite Songs at Vaux Hall-ból.

A koncerten felhangzik még C.Ph.E. Bach d-moll és J.Chr. Bach A-dúr szonátája, valamint a C-dúr trió Haydntól.

Másnap, augusztus 9-én a Tokyo-Budapest Ensemble koncertezik. Az együttest Berkes Kálmán klarinétművész, karmester hívta életre, rajta kívül a zenekarnak csak japán tagjai vannak: Nagayama Wataru (oboa) , Ito Yumi (klarinét), Nemoto Ayumi (fagott), Fujita Marie (kürt) és Akuzawa Masayuki (zongora). Berkes Kálmán, mint köztudott, több zenekart alapított már (Opera Fúvósötös, Budapesti Fúvósegyüttes).

Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 1972-ben. Pályakezdő éveiben több előkelő versenydíjat nyert (Genf, Belgrád, München), vezető magyar nagyzenekarokban (Magyar Állami Operaház Zenekara, Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Budapesti Fesztiválzenekar) töltött be szólamvezetői státust, szólistaként és kamarazenészként itthon és a nagyvilágban nagy reputációra tett szert.

Rendszeresen vezényel, kurzusokat tart, versenyek zsűritagja szerte a világban, egy évtizede a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, s a Budapest-Tokyo tengely mentén szerveződött ensemble művészeti vezetője.

A Kastélykoncertek Eszterháza 2008 koncertsorozaton nem először lépnek fel. Műsorukon most Haydn F-dúr kvintettjének átirata, Mozart B-dúr Divertimentója, Hindemith Eine kleine Kammermusik című műve, Bach d-moll Orgel Triosonate-ja és négy duettje, valamint Ibert Három kis darabja szerepel.

Az augusztus 8-9-ei kamarakoncertek után egyébként megint egy „minifesztivál” következik. Az Orfeo Zenekar korhű hangszereken Joseph Haydn hat „Párizsi szimfóniáját” adja elő Vashegyi György vezényletével.

Részletes program és jegyvásárlás:
http://www.klassz.org/02a-eszterhaza.html