Sopron.info.hu

Jelesre vizsgáztunk!

  2008 dec 13 / #lapszemle

Két nap telt el csapatunk fantasztikus bravúrja óta, mely sikerre nehéz igazán kifejezõ jelzõt találni. Olyan teljesítménynek tapsolhattak a csarnokba kilátogatók, mely egész Európában elismerõ szavakat váltott ki. A péntek délutáni edzés elõtt Székely Norberttel tekintettünk vissza a CSZKA elleni bravúrra.

– A moszkvai mérkõzés után azt mondtad, hogy a csapat ilyen magas szinten még nem játszott, mióta Te vagy a vezetõedzõ.

– Komolyan is gondoltam, de örömmel írom át azon kijelentésemet! Szerdán sikerült felülmúlnunk azt a játékunkat is. Tudtuk, hogy a CSZKA ellen extrákra lesz szükség, ha gyõzelmi reményeket szeretnénk táplálni. Ezúttal mind a csapat, mind az egyéni teljesítmények terén kimagaslót nyújtottunk. A mutatott játék értéke nem csak a Moszkva, vagy az azt megelõzõ, Pécs elleni mérkõzésben mérhetõ. Ez egy folyamat eredménye, ahogy idáig eljutottunk, mely során természetesen voltak jobb és rosszabb mérkõzéseink is. Az Euroligában minden összecsapás teljes koncentrációt igényel, idegenben meg pláne, és úgy gondolom, hogy a vereségeink mellett is végig jellemzõ volt ránk a jó játék.

– Védekezésünk minõségét mutatja, hogy láthatóan az orosz sztárok is többször elbizonytalanodtak, volt, hogy dobóhelyzetig sem jutottak el.

– Egyénenként is jól védekeztünk, és csapat szinten is jól sikerültek a besegítések, rotációk. Sokat dolgozunk az egyéni és a csapat védekezésen is. Az apró részletek pontosításával áll össze az egész egységgé. Ez a rendszer, amit felépítettünk nagyon jól mûködött, jelesre vizsgázott szerda este.

– Tudatosan diktáltunk ilyen nagy tempót?

– Teljes mértékben! Egész évben törekedtünk erre a nagy iramra, mely fekszik a csapatnak. Ezen akkor sem változtattunk, amikor kiestek emberek. Egyre inkább ez jellemzi az egész európai kosárlabdát, mellyel nekünk is haladnunk kell. Erre kiemelten figyelünk az edzéseken, a meccseken, a szezon különbözõ periódusaiban, és a szezonok között is. A taktikai repertoárunkat pedig folyamatosan ehhez igazítjuk, finomítjuk.

– Külsõ szemmel felfoghatatlan volt, hogy nem fáradtunk el, különösen annak tükrében, hogy a sérülések miatt mindenkire több teher hárul. Bírható ez huzamosabban?

– Egy-egy edzésen, mérkõzéseken tartható ez az állapot, de hosszabban nem, hiszen nincs idõ pihenni, nagy iramú, és nehéz mérkõzéseket játszunk hétrõl hétre. A Pécs ellen ugye Kata, most pedig Amber játszott 40 percet. Félek tõle, hogy ezek a plusz 10-20 percek, amit egy-egy játékosnak vállalnia kell, majd márciusban-áprilisban ütnek vissza, amikor szintén fontos feladatok várnak ránk. Ezért is fontos, hogy a sérültjeink mielõbb visszatérjenek, és hamar visszanyerjék a formájukat is.

– A szerdai meccs után sokan már-már tökéletesnek nevezték a mutatott játékunk. Lehet még fejlõdni?

– Nem, hogy lehet, kell fejlõdni! Mindig lehet elõbbre lépni, sokat kell még dolgoznunk. Még ezen a mérkõzésen is voltak kisebb üresjáratok, becsúsztak hibák, nem voltunk mindig elég pontosak. Igaz, ezek nagy része a fáradtság számlájára is írható, mely természetes folyamat. Egyet biztosan ígérhetek: keményen dolgozunk tovább, nem szédülünk el ezektõl az édes sikerektõl!