Sopron.info.hu

John Lennon Sopronban

  2010 okt 08 / #helyi

John Lennon mellszobrot avattak Sopronban
Szombat délelőtt felavatták John Lennon mellszobrát a soproni zeneiskola udvarán. Az alkotás ifj. Szlávics László szobrászművész felajánlása. A név ismerős lehet, hiszen tavaly Ő adományozta a Kamarateremben látható Liszt Ferenc szobrot is a zeneiskolának.

Lennon kisebb portréja már korábban elkészült. Amikor tavaly a művész Sopronban járt a zeneiskola akkori igazgatójával, elhunyt Horváth Rudolffal határozták el, hogy az intézmény udvarán helyet kaphatna a köztéri alkotás. John Lennon neve a zene és az ifjúság örök találkozási pontja – mondta rádiónknak Stöckertné Lampert Tünde, a soproni zeneiskola megbízott igazgatója.

A zene egyetemes, tehát nem választhatjuk külön a klasszikusokat és olyan modern, de mégis szívhez szóló zenészt, alkotóművészt, mint John Lennon. Az ünnepségen Oravecz József pályaelhagyó zenész mondott emlékbeszédet, aki alapos ismerője Lennon munkásságának, gondolatainak. Oravecz József szerint a művészeteknek lehet nagy szerepe, abban, hogy állandó értékeket mutassanak. A boldogsághoz, ami az ember végső célja, alapvető emberi értékek szükségesek.

Ez Lennon legfontosabb üzenetete -fogalmazott. Az ünnepségen a városvezetést dr. Simon István alpolgármester képviselte. Beszédében kiemelte fontos, hogy ilyen nagyhatású, modern alkotók is helyet kapjanak a város emlékezetében, ez teszi városunkat és lakosait is európaivá. Az ünnepség szervezője Sass László a Kulturális, Oktatási és Sport bizottság elnöke volt. A lendületes, jó hangulatú megemlékezésen közreműködött Varga Gábor,a  Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, Kiss Norbert, Baranyai Konrád,a  H2O Acoustic Rock Band, a Zeneiskola tanárai, versmondók és maga a közönség is. A zenészlegendáról készült alkotás a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény udvarán megtekinthető.

(Forrás: corvinusradio.hu)