Sopron.info.hu

Karácsonyfa dísz só-liszt gyurmából

  2007 dec 21 / #csak úgy

Karácsonyfadísz só-liszt gyurmábólIdén először próbálkoztam só-liszt gyurmából készült karácsonyi díszekkel. Amire szükségem volt: 1 bögre só, 2 bögre liszt, egy kis olívaolaj és kb.1 bögre sima víz.

A sót, a lisztet és az olívaolajat (amiből kb.3 evőkanál elég) összeöntjük. A vizet lassanként az alapanyagok összedolgozása közben hozzá öntjük a masszához. Jól összegyúrjuk a tésztát, amíg az állaga a gyurmáéhoz hasonló nem lesz. Ezután elkezdhetjük a további munkálatokat.

Karácsonyfadísz só-liszt gyurmábólA gyúródeszkán, 5 mm vastagságura sodortam a tésztát, majd a sütőformák segítségével kivágtam belőle a mintákat. A tésztákba, tehetünk szegfűszeget, ánizst, gyöngyöket, vagy ami található otthon, hogy ezzel is változatosabbá tegyük őket. Bármit készíthetünk a gyurmából, ha van hozzá ötletünk, vagy formánk.

Mielőtt a sütőbe tennénk , egy gyufaszállal készítsük el az akasztó helyét, mert sütés után nem tudjuk átszúrni a már kemény tésztát.

Karácsonyfadísz só-liszt gyurmábólKarácsonyfadísz só-liszt gyurmábólKarácsonyfadísz só-liszt gyurmábólKarácsonyfadísz só-liszt gyurmából

A sütőnek nem kell nagyon forrónak lennie, mert hamar megbarnulhat a gyurma. Ha kiszedtük, a kész díszek izlés szerint színezhetőek, lakkozhatóak lesznek, de maradhatnak az eredeti formájukban is. Legvégül az akasztókat átfűzzük az erre a célra már előre kialakított helyen, és oda tesszük a lakásba, ahol nekünk éppen tetszik: karácsonyfára, ablakba stb.

Mindenkinek sok sikert az elkészítéshez!

ui.: a tészta nem ehető én legalábbis nem tanácsolnám a kóstolását, mert azt hiszem fogaink és ízlelőbimbóink, se örülnének ennek.