Sopron.info.hu

Karácsonyi dili

  2006 dec 06 / #programajánló

Karácsonyi diliKarácsonyra – a szeretet (vagy inkább a vásárlás ünnepe?) Karácsonyt a szeretet, a család ünnepének szokták hívni, pedig egyre kevésbé szól erről! Egyetlen más ünnepünk sincs, amit ennyi rohangálás, idegeskedés, kétségbeesett gondolkodás hatna át.

Mert mindenki azon izgul, hogy mindenkinek sikerüljön beszerezni a legjobb ajándékot. De nem lehet ezen igazán meglepődni sem.Mai Világunk sajnos a fogyasztói társadalomra épül. Mindenhonnan ömlesztve kapjuk a reklámokat, a vásárlásra buzdító plakátok szinte minden lépésünket kísérik és utánunk ordítják: „Egy hónap múlva már Karácsony! Kezdje el időben a vásárlást!”

A karácsony a téli napforduló ősi ünnepe: az öröm és legfőképpen a békesség ünnepe. Sajnos a ma emberének már meg sem fordul a fejében, hogy Karácsonykor Önmagába, illetve szeretett családja körébe húzódjon vissza. Kis kompenzálásként legalább az év többi részéért…

De nem, inkább idegesen rohangálunk és a nap közben felgyülemlett feszültséget hazaérve szeretteinken töltjük le. Másnap karikás szemekkel indulunk dolgozni, és arra sincs „időnk”, hogy akár a reggelit nyugodtan költsük el.

Dehogy! Már akkor azon morfondírozunk, hogy munka után hová rohanunk „halaszthatatlan, fontos” dolgainkat intézni, már ha reggeliztünk egyáltalán… Ünnepi időszakaink közül talán az Ádvent került legtávolabbra eredeti jelentésétől. Mai életünk színpadán minden évben szinte ugyanaz a tragikomikus színjáték ismétlődik: lótás – futás, idegeskedés, ész nélküli pénzköltés, frusztráció, ha valamit mégsem tudunk megszerezni, megtelnek az üzletek, kinőnek a földből a karácsonyi bazárok. A rohanás és a túlköltekezés időszakává vált ez a csodás ünnep. Pedig a Karácsonyt megelőző Böjtöt sem véletlenül találták ki: “A böjtölés a test kívánságainak fegyelmezése révén készségessé teszi a lelket a fenségeshez való közeledésre” (Aquinói Szt. Tamás).

Hihetetlen távolságokra kerültünk ettől! S még csak a vásárlásnál tarunk. Nem említettük a fát, az ünnepi asztalt, az éjféli misét… Az ünnepi asztal sem csak a mértéktelen táplálkozásról kellene szóljon, ehhez képest napjainkban mindenki a karácsonyi időszakban felszedett plusz kilókra panaszkodik….

Aki úgy érzi mégis az ünneplés ősibb formáját választaná, látogasson el 2006. december 14-én a Gambrinus házba (Fő tér 3.), ahol este 18 órától lélekgyógyász tart előadást A lélek útja – belső megbékélés: felkészülés a Karácsonyra, a szeretet ünnepére címmel. Belépő : 500 Ft

Zefír