Sopron.info.hu

Karácsonyi diszek készítése 2.

  2006 dec 18 / #programajánló

Karácsonyi diszek készítése 2.Ahogy az előző cikkemben ígértem, a mézeskalács sütésével és díszítésével is megismerkedünk. A tésztának legalább öt napot kell állnia, ha nincs időnk az ötödik nap után megsütni, semmi gond, minél tovább áll a hűtőbe annál jobb lesz az állaga.

Egy hét múlva itt az ideje a fadíszítésének, próbáljuk meg úgy beosztani az időnket, hogy díszeink is megkapják eredeti formájukat. A megszáradt narancs, alma karikákat se felejtsük el, hogy a fára kerüljenek, fűzzünk madzagot, a gyümölcsökre.
 Térjünk rá a kalács sütésére. A tésztát, jó lisztes deszkán sodorjuk ki, vigyázzunk, mert nem lesz könnyű dolgozni vele, elég ragadós. Jó, ha legalább fél centis vastagságra hagyjuk és a formákkal, már szaggathatjuk is. Én sütés előtt gyufaszálakat tűztem a tésztába arra a helyre, ahova később a cérnát fűzöm. A tepsit vajazzuk ki, lisztezzük be., majd előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten süssük meg. Nem kell sokáig, öt-hat perc után nézzünk rá, és ha megsült készítsük el a díszítéshez szükséges mázat.
Karácsonyi diszek készítése 2. A máz elkészítése: két tojásfehérjét verjünk fel, ha elég kemény lett, a már átszitált porcukrot óvatosan keverjük hozzá. Fontos, hogy elég sűrű legyen, így könnyebb lesz dolgozni vele. Tegyük díszítő tasakba, ha van otthon, ha nincs egy sima zacskót a sarkánál, vágjuk ki /csak kis rést vágjunk/ és már rajzolhatunk is a figurákra. Mindenki ízlés szerint díszíthet, száradás után, pedig fűzzünk a mézeskalácsba arany vagy ezüstszínű cérnát, amivel majd a fára akaszthatjuk
Ha már ennyire bele jöttünk a díszek készítésébe, köthetünk masnikat is a fára, vékony drót segítségével. Ha még mindig van kedvünk és időnk tobozból és dióból is szép díszeket, készíthetünk. Fessük be a tobozokat, arany ezüst és fehér színű is lehet, a legegyszerűbb és leggyorsabb, ha spay-vel fújjuk be. Volt olyan év, hogy mogyorót fűztem egymás mellé, és a fa köré tekertem.
 A karácsonyfa kiválasztása is fontos, szerintem nem mindegy, hogy hol vesszük meg. Ausztriába az itthoni árak feléért igen formás fenyőkhöz lehet jutni. Kérdés, mi az oka, hogy Sopront, és a tőle pár kilométerre fekvő települések között ekkora árkülönbség van..
 Boldog karácsonyt mindenkinek,

Mogyi