Sopron.info.hu

Karácsonyi menü – desszert

  2006 dec 22 / #gasztro

Karácsonyi menü - desszertDesszertnek ismét valami bonyolultabb étket készítünk, bár talán annyira nem is az. Narancsos-mascarpone parfét, kávészósszal. Ezt a receptet Gábor barátomnak ajánlom, akit akár hívhatnék Segálnak is!

És remélem ezzel a recepttel, nyújtok neki apró segítséget ahhoz, hogy ismét elkápráztassa szeretteit, a gasztronómiai tudásával! A tejszín felverésével indítunk. Fél litert, cukorral, kemény habbá verünk, majd a hűtőbe egy kicsit állni hagyjuk. Egy pohár mascaponét (500g) csomómentesre keverünk, és két szép érett narancs héját reszeljük hozzá. A narancs kipréselt levét is beleöntjük és az egész masszánkat robotgéppel simára, keverjük.

Karácsonyi menü - desszertKóstoljuk, és ízlés szerint cukrozzuk! Egy-két csomag vaníliás cukrot is rakhatunk bele, meg ha véletlenül van otthon, akkor countreut is löttyintsünk hozzá! (Meghálálja!) Ami egy nagyon finom, francia narancspálinka vagy likőr, a franc sem tudja de jó! Vízgőzön, két egésztojást és két tojássárgáját cukorral habosra keverünk, majd a tűzről lehúzva robotgéppel jó kemény habbá verünk.

A tejszínhabot, a tojáshabot, és a mascarponét óvatosan összevegyítjük, és kifóliázott, őzgerincformába öntjük. A formánkat a fagyasztóba rakjuk, és hat óra elteltével szeletelve tálaljuk. A szószunkhoz, kávét cukorral, rummal és egy kis baileysel felfőzzük, majd étkezési keményítővel a kívánt sűrűségűre forraljuk. A parfé szeleteket a tányér közepére helyezzük, a kávészószt mellé csurgatjuk, és narancsszeletekkel díszítjük! Ezt a desszertet is bármikor elkészíthetitek, majd fagyasztóba tárolva hetekig felhasználhatjátok.

Sok sikert, a főzéshez és persze Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Mascarpone

Az olaszok híres túrókülönlegessége, egy sótalan nyers sajt. Lombardiai eredetű. Korábban a tehenek téli tejéből készítették, ma viszont már egész évben kapható. Habár ugyanúgy tehéntejből készül, mint a mi túrónk, mégis teljesen más az íze is és az állaga is. Tejszínből készítik. Az állaga selymes, krémszerű. Főleg desszertgyártásra használják. Mascarpone az alapanyaga a híres tiramisu-nak is. Nemes-penészes sajttal keverve nagyon finom kenyérre kenni. A sajt fehér színű, krémesen lágy és nincs héja. Általában 250, vagy 500 grammos műanyag csészékben hozzák forgalomba. Zsírtartalma 70 % . 

Torkos Zerge

6150 / 2020 látogató

kapcsolódó cikkek

  • Két recept karácsonyraKét recept karácsonyra (0)
    Vaníliás kifli Hozzávalók: 20 dkg vaj 28 dkg liszt 10 dkg darált dió 5 dkg erős […]
  • Karácsonyi menü – levesKarácsonyi menü – leves (0)
    A hallevesünkhöz be kell szereznünk 1,5 kiló halcsontot, fél kiló tengeri halfilét, […]
  • Carpaccio Fogasból és lazacfilébőlCarpaccio Fogasból és lazacfiléből (1)
    Ehhez a fogáshoz a lehető legfrissebb halat kell beszereznünk, fogasból és lazacból is […]
  • Tökös rizottóTökös rizottó (0)
    Tökös rizottóról szeretnék írni ma egy kicsit! A rizottót magát is imádom, bár amikor […]
  • Zerge a sikeres gombászZerge a sikeres gombász (6)
    Igazi gombászó idő köszöntött ránk az utóbbi pár hétben. Természetesen én is […]
  • kifli álá francekifli álá france (0)
    A francia konyhának a híre világszerte elterjedt. Nem tudom mire fel olyan népszerű? […]

%d blogger ezt szereti: