Sopron.info.hu

Karácsonyi menü – főétel

  2006 dec 22 / #gasztro

Karácsonyi menü - főételÉs már el is érkeztünk a főételhez. Természetesen halacskát készítünk szentestére, mi mást!

Egész halat vásároljunk 30-150dkg súlyúakat. Legjobb talán a pisztráng erre a célra, de ha akad nálatok, a fagyasztóban süllő, egészben, akkor mindenképpen ez a fogás lesz az idei karácsony fénypontja!

Karácsonyi menü - főételA halacskánkat pucoljuk meg és belezzük ki. Majd kívül és belül is töröljük jó szárazra. Sózzuk, borsozzuk, és a hasüregébe tömjünk szeletelt citromot, petrezselyemlevelet, rozmarint,(frisset) chilipaprikát és egy kis teavajat. Egy alufólia lapot kenjünk meg olívaolajjal, a közepére helyezünk vékonyra szeletelt citromot és fokhagymát, majd erre rakjuk rá a halunkat és csomagoljuk jól be.

Karácsonyi menü - főétel180 fokra előmelegített sütőben süssük húsz percig! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy elkészült, szúrjuk meg a feje mögött egy vékony késsel. Ha könnyedén belemegy, akkor tálalhatjuk is a finomságot. Csomagoljuk ki félig a fóliából és helyezhetjük is az asztalra. Pár szem főt krumpli és egy kis leveles saláta, boldog kísérője lesz a halunknak.

Karácsonyi menü - főételEz az alufóliás buli nagyon szimpatikus nekem! Mindennek, amit beleteszel, bennmarad a szaftja, és a kigőzölögő aromákat is felfogja. Ebben a csodás íz orgiába párolódik készre a halacskánk. Fenomenális!! És még mosogatni sem kell vele annyit!

 

Karácsonyi menü - főételTermészetesen ennél a receptnél is változtathattok bármit, rakhattok a halacska hasába bazsalikumot és koktélparadicsomot, vagy éppen egy jó csokor kaprot, vagy amihez éppen kedvetek van. Halfiléből is elkészíthetitek, csak ügyeljetek, arra hogy vastagabb filét válasszatok, és ha tehetitek szárazabb húsú halat. (lazac, fogas, tengeri sügér)

Torkos Zerge