Sopron.info.hu

Karácsonyi menü – leves

  2006 dec 23 / #gasztro

Karácsonyi menü - levesA hallevesünkhöz be kell szereznünk 1,5 kiló halcsontot, fél kiló tengeri halfilét, frisset,( lazac, tengeri sügér) és kagylót. Legjobb az újzélandi felezett kagyló! (minap láttam az intersparban, a fagyaszott tengergyümölcsöknél) Hagyma, zöldség, fokhagyma Meg még pár dolog.


A halcsontból, hal alaplét főzünk, ami abból áll, hogy a csontot hideg vízben zöldséggel és egy fej hagymával forrásig főzzük, lehabozzuk majd húsz percig, még gyöngyöztetjük, és ezután leszűrjük. Két-három, liternyire van szükségünk. Sárgarépát, fehérrépát, zukkinit, hagymát, kaliforniai paprikát, azonos nagyságú kockákra felaprítjuk. Olívaolajon az egészet átpirítjuk, zúzott fokhagymát és két kanál paradicsompürét dobunk hozzá, majd még egyszer meg keverjük, és ha már jön a fokhagyma fenséges illata, felöntjük a hal alaplénkel.

Karácsonyi menü - levesSó, bors, halászlékocka, tyúkhúsleves kocka, babérlevél, meg egy kis pizza fűszerkeverék jön bele. Felforraljuk, egy kis cukorral, meg ízlés szerinti fűszerekkel, utánízesítünk. Én mindig csepegtetek bele egy kis jófajta balzsamecetet, meg persze chilit! A tálalás előtt, a kívánt mennyiségű levesben megfőzzük a hal szeletkéket meg a kagylót (nem tart tovább három percnél). És már fogyaszthatjuk is a minestronénkat! Ha kedvünk támad, főzhetünk bele valamilyen tésztát is, bármit, amit otthon találunk! De így már főételnek is kivalló! 

A balzsamecet“Az étel balzsamecet nélkül olyan, mint egy napsütés nélküli nap” tartja egy modenai közmondás. A modenai és reggioi térségben már ősidők óta készítenek ecetet, melyet különleges jellemzői révén méltán nevezik balzsamnak.Legmeghatározóbb jellemzője, hogy az ecetet kora szerint kategorizálják és minősítik. A 3-8éves balzsamokat jónak, a 10 és 12 éves eceteket pedig kíválóként minősítik.”Akinek már 20 éves balzsamecete van, azt nagyobb szerencse nem érheti” írjaFausto Sestini professzor “A Modena-környéki balzsamecetek” című 1863-ban megjelent művében, de a balzsamecet kiválóságát és egyedülállóságát már egy középkori dokumentum is igazolja, mely szerint egy kis üveg balzsamecetért nem kevesebbet mint 100 felkantározott, felnyergezett lovat és 200 vadászsólymot fizettek.A balzsamecetet a mai napig szigorú szabályok és hagyományok szerint készítik, ízesített szőlőmustból, s jellegét a hosszú – néha több évtizedes – fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul az íze, sűrűsödik, zamatosabb lesz, s sötétedik, míg majdnem fekete színű nem lesz. Ezeket a hagyományokat alapul véve hozta létre a Leonardi család 1871-ben saját “acetaia”-ját Magreta di Formigine városkájában, Modenától északra. A céget jelenleg Giovanni Leonardi és fia Francesco vezeti, a négy generáció óta, apáról fiúra szálló hagyományok szerint, melyek például előírják, hogy a balzsamecet kizárólag Trebbiano szőlők mustjából készülhet. Képességeiket a balzsamecetek minősége felett éberen őrködő olasz szervezet, a Consortium is elismerte, munkájukat immáron hosszú ideje kiemelkedőnek ítélik meg.

Torkos Zerge

14702 / 5076 látogató

kapcsolódó cikkek

 • Két recept karácsonyraKét recept karácsonyra (0)
  Vaníliás kifli Hozzávalók: 20 dkg vaj 28 dkg liszt 10 dkg darált dió 5 dkg erős […]
 • Karácsonyi menü – desszertKarácsonyi menü – desszert (2)
  Desszertnek ismét valami bonyolultabb étket készítünk, bár talán annyira nem is az. […]
 • Nekem így tetszettNekem így tetszett (3)
  Szeretném veletek megosztani a szilveszteri menünket, ami véleményem szerint elég jól […]
 • Karácsonyi menü – előételKarácsonyi menü – előétel (0)
  Közeleg a Karácsony és ilyenkor nagyon sok háziasszony, tölti az idejét a konyhában […]
 • Menü – első részMenü – első rész (1)
  Szeretek főzni. Hobbi szinten, nem, mint egy profi. Boldogsággal tölt el, mikor mindenki […]
 • Torkos Zerge dolgozikTorkos Zerge dolgozik (3)
  Tudom már elmúlt Szilveszter, és röstellem is, de adós maradtam a szilveszteri […]

%d blogger ezt szereti: