Karsay István: Közeleg a világvége?

Előadásaimon fél évvel hamarabb rendszeresen azokat a dolgokról beszélek, amik nagyon aktuálisak, és sajnos azt kell mondanom, hogy “mindig nekem van igazam”, amit nagyon útálok néha.

Így történt az a cunami idején, amikor abban a félévben szellemi sugallatra pont erről beszéltem előadásaimon, és karácsonykor bekövetkezett. Tavaly ősz óta a Melkizedek próféciáját játszom le projektorral, hogy minden hallgató lássa és hallja a komoly veszélyt, amin a tudósók mosolyogtak évekig!

Melkizedek közlése alapján egy nagyon nagy jégtömb leszakadása 7 méterrel megemeli a tenger szintjét, olyan szőkőár lesz amit még senki se látott, megáll a golf -áramlat, és 3 nap alatt minusz 50 fok lesz nagyon sokáig!

A mostani csak előszele a nagy és várható katasztrófának, amivel nem ijesztgetni szeretnék, hanem csak annyit mondani, hogy kevés az idő, és most kell mindenkinek helyrehoznia az életét, kapcsolatait társaival, “ne menjen le a nap haragoddal”, mert nem biztos , hogy lesz holnap!
Ki kell használni minden másodpercet amit még itt töltünk lehetőségként a fizikai síkon fejlődéként.

Tengeráramlatokat változtat meg az óriás antarktiszi jégkarambol

Több ezer négyzetkilométeres jégmezőt szakított le egy Luxemburg méretű jéghegy az Antarktisz egyik gleccseréről. A két óriás jéghegy miatt megváltozik, ahogyan a Déli-sark környékén áramlik a hideg és a még hidegebb, de oxigéndús víz.

Az egész földi időjárást és számos tengeráramlatot befolyásolhat az, hogy egy Luxemburg méretű méretű, úszó jégmező egy hasonlóan nagyméretű jéghegyet szakított le a Mertz-gleccser 160 kilométeres, tengerbe nyúló nyelvéről az Antarktiszon. A két jégmező most a nyílt víz fölé sodródik. A gondot az okozza, hogy mintegy fedőként működve megakadályozza, hogy a sűrűbb, hidegebb, de oxigénben dúsabb víz lesüllyedjen a tengerfenékre.

A hideg és a meleg víz körforgása “működteti” a világóceán tengeráramlatait. A hideg víz csak bizonyos helyeken süllyed le a tengerfenékre, és pontosan a Mertz gleccsernyelv környéke volt az egyik ilyen vízfelület – itt süllyedt le az Antarktisz környéki oxigéndús víz mintegy 25 százaléka.
Az oceanográfusok és klímakutatók most attól tartanak, hogy az ütközés és az új jégmező leválása nyomán ez a folyamat lelassul az antarktiszi parton, és emiatt kevesebb oxigéndús víz jut a mélytengeri áramlatokba – magyarázta Steve Rintoul ausztrál oceanográfus az Egyesült Államok közszolgálati rádiója, a NPR adásában.

Az oxigénutánpótlás csökkenése miatt előfordulhat, hogy egyes ócenáni térségekben jelentősen csökken az élőlények száma – vázolta fel a következményeket Mario Hoppema, a németországi Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató intézet oceanográfusa az NPR-nek.

A B9B nevű, több mint 2500 négyzetkilométeres jéghegy február 12-én vagy 13-án ütközött neki a jégnyelvnek. A Mertzből levált, új jégmező is hasonló méretű: hossza mintegy 76, szélessége 39 kilométer. A két jégmező most egymás mellett haladva, körülbelül 100-150 kilométerres távolságra úszik az antarktiszi partoktól. Az új jégmező annyi vizet tárol, mint amennyiből fedezni lehetne a Föld egész évi vízszükségletének egyötödét – érzékelteti a jéghegy méretét Neal Young ausztrál gleccserkutató, az Antarktiszi Klíma- és Ökoszisztéma-kutatási Központ (ACECRC) munkatársa.
“Az ütközés és a leválás hatásait nem fogjuk azonnal érezni, de lesznek további következményei az eseménynek. Az új jégmező leválása és a nyíltvízi régió eltűnése hatással lesz a pingvinekre és az egész térség állatvilágára, ugyanis rendszerint ez a táplálékszerző területük” – magyarázza Young.
Az oxigén-utánpótlás változása befolyásolja a tengeráramlatok működését, ez viszont beleszól az egész földi klíma alakulásába. Ha viszont sikerül követni az antarktiszi jégkarambol hatásait a folyamatra, pontosabb előrejelzéseket lehet készíteni a klímaváltozásról, teszi hozzá Rintoul.
Eltűnik a jég az Északi-sarkról a következő húsz évben

Valószínűleg költözniük kell a jegesmedvéknek: teljesen jégmentes lehet nyaranta az Északi-sark. Ez leghamarabb 2013-ban következhet be, de legkésőbb 2030-ig valószínűleg megtörténik, derül ki az eddigi legátfogóbb, a sarkvidék környezeti változásairól készült kutatásból.

Új hajózási útvonalak nyílnak meg, ha eltűnik a jég

A vártnál gyorsabban változtatja meg az északi-sarki környezetet a klímaváltozás, felgyorsítva a jég eltűnését a térségben. Huszonhét ország 370 tudósa 15 hónapot töltött egy kutatóhajón 2007 júniusától az Észak-sarkkör közelében, az általuk gyűjtött adatokat dolgozta fel részlegesen a David Barber, a Manitobai Egyetem professzora és munkatársai által készített tanulmány. A Kanada legészakibb részén végbemenő környezeti változásokról eddig ez volt a legátfogóbb kutatás.
Néhány évvel ezelőtt a számítógépes modellezések azt jelezték előre, hogy az Északi-sark 2100-re nyaranta jégmentessé válik, ám a klímaváltozás felgyorsulása azt vetíti előre, hogy ez 2013 és 2030 között megtörténhet – közölte Barber a hét végén Winnipegben tartott sajtóértekezletén.

Mindenre hatással lesz, ha eltűnik a jég
A tudósok a üvegházhatású gázkibocsátás növekedésével magyarázzák az Északi-sarkvidéken végbemenő hőmérséklet növekedést és jégolvadást. Az északi-sarki környezeti változásokat egyfajta korai előrejelző rendszerhez hasonlítják a szakemberek. “Tudjuk, hogy elveszítjük a tengereket beborító jeget, annak azonban nem vagyunk tudatában, hogy ez mindenre hatással van” – magyarázta Barber.
A jégmezők elolvadásával elvész a térségbeli emlősök élettere a szaporodásra, élelemszerzésre, a ragadozók előli menekülésre – hangoztatta Steve Ferguson, a tanulmány társszerzője.

“A térségben korábban sosem látott bálnák érkeznek az Északi-sarki övezetbe, mert a kevesebb jég nem akadályozza meg mozgásukat. Több ciklon érkezik a térségbe, hóval borítva be a tenger jegét, akadályozva a jég megvastagodását, és olyan szeleket hoz, amelyek széttörik a jégtáblákat”

– sorolták a tudósok.
A tanulmány készítői még nem álltak elő végkövetkeztetéseikkel, azt tervezik, hogy számos akadémiai publikációt adnak ki a témában.

A klímaváltozás a normális, nem a klímastabilitás

Viszonylag stabil a földi éghajlat – ez volt az utóbbi tízezer év nagy illúziója. Mivel az emberiség túlságosan hozzászokott a jóhoz, bármilyen változás előtt is állunk, az nagyon rémisztő lesz majd.

Napjainkban egyre inkább belefeledkezünk a fenyegető klímaváltozásról szóló jóslatokba. Ez érthető, hisz életünket eddig nem látott mértékben fenyegeti ez a globális jelenség. Ám ha áttekintjük a bolygók történetét, akkor az lenne különös, ha semmilyen éghajlati változás nem zajlana.
Húszezer évvel ezelőtt Európa nagy részét jégtakaró borította. A Föld Nap körüli pályája azonban lassan változott, aminek következtében melegedett az éghajlat, elolvadt a jégtakaró.

Az utolsó jégkorszak óta, az elmúlt 10 ezer évben – mely relatív értelemben hosszú időszaknak mondható – az éghajlat viszonylag stabil volt.
Ebben a 10 ezer évben a vadászó gyűjtögető életmódtól – hogy csak néhány dolgot említsünk – eljutottunk a nagy ipartelepek építéséig, az űrutazásig, a kézátültetésig és a nanotechnológiáig, abba az illúzióba ringatva magunkat, hogy az éghajlat stabilitása teljesen normális dolog.

Ráerősít a természetes folyamatokra az emberi szennyezés

Földünk éghajlatának változása teljesen természetes folyamat, a felmelegedést mindig lehűlés követi és ez több tízezer, sőt, több százezer évre visszamenőleg megfigyelhető. Viszont egyre közelebb kerül az éghajlatban soron következő változás, ami a következő jégkorszakhoz vezethet. A gond az, hogy a tudósok még nem tudják megmondani, hogy mikorra várható. Abban viszont biztosak, hogy be fog következni.
Az ipari forradalom óta, az elmúlt két évszázadban a levegőbe jutatott szennyező anyagok miatt a természetes hatásokhoz újabb hatások is hozzáadódtak, amelyek tovább bonyolítják az amúgy is összetett, többváltozós éghajlati rendszert.

Karsay István

38549 / 6248 látogató

kapcsolódó cikkek

Kategóriákezo

“Karsay István: Közeleg a világvége?” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Ezt nem nekünk átlag embereknek kellene mondani, hanem a felsőbb körökbe terjeszteni!

  2. Egy átlag ember is tehet a környezetéért , de az nem sokat lendít.Hiába a kisember, ha a nagy cégóriások , vezetők leszarják az egészet.Ami történt megtörtént, ezen már nem lehet változtatni.Azt kell elfogadni ami jön.Pl.: Háború az bizonyára lesz is,mert háború mindig volt van és lesz is, mert az ember gyarló és kapzsi.Válság is lesz, mindig is volt.Ezek mind a fejlődéssel járnak.Tegyük fel meghal 3 milliárd ember.Sajnos ez van, régen is mikor nem volt olyan fejlett az orvostudomány, vagy bármi más akkor ha az ember nem bírta tovább belehalt.Ezt így kell elfogadni. Mi lenne ha minden jó lenne , akkor meg jönne a túl szaporodás, akkor meg azt ajnároznák.(7 milliárd ember jelenleg, föld eltartóképessége 9 milliárd fő.)Szóval bajok mindig lesznek, míg az ember a földön van vagy életben van.

  3. Végszóként.
    Van olyan okos az ember , hogy kitaláljon vagy feltaláljon lélegzetelállító dolgokat.Ez így lesz a jövőben is.Nincs rendes ívó víz?
    Majd kitalálnak valamit a vegyészek vagy más tudóscsoportok.Lehet mire kitalálják, addigra 2 milliárd ember él majd a földön, de úgy is lesz valami.Szóval az ember csak úgy tűnik el a föld színéről,ha maga a föld megszűnik létezni és nem találnak más élhető bolygót, égitestet a világegyetembe vagy egy fejlettebb civilizáció el nem pusztítja az emberiséget vagy a földet.
    Szóval lesz ami lesz,hinni és bízni kell, mindig csak előre nézz,de azt is úgy hogy tanulj a hibáidból jobbik esetben a más hibájából.Élj szeretetben és békében.Az összes ember úgy sem fog így élni,de te tegyél így és a többit tojd le,ne törődj azzal , hogy más mit mond vagy cselekszik,lényeg hogy gondolkodj és mérlegelj és legyél boldog.Fontos hogy legyen hited és valamilyen szinten szarj a holnapra,mert ha állandóan erre a hülye írásokra figyelsz akkor neked annyi, pont ez a lényeg , hogy pánikot keltsenek.Érdekes azt nem mondják , hogy cselekedj helyesen, mert sok ember nem tudja hogyan is kéne cselekedni, vagy lehet hogy tudja de leszarja már bocsánat ( birkaszellem).Az ember mindig az egyszerűbb utat keresi, a következményeket nem fogja fel.

  4. szerintem jó cikk, és legalább az “átlag” ember is tud v.mit azokról a dolgokrol ami körülötte történik/történni fog. Meg akit nem érdekel az meg alap ráse kattint az oldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt − 1 =