Sopron.info.hu

Kenyérsütés otthon

  2006 dec 17 / #gasztro

Kenyérsütés otthonÍgérem már a kenyérrecepteket egy ideje, ezért hát, most nekidurálom magam és írok párat. Nehezen megy ám az írás két ujjal, de majd csak belejövök. Én mindig valami nagy titkot éreztem lebegni a kenyér körül, és nagyon sokáig el sem tudtam képzelni, hogy ezt otthon is könnyedén el lehet készíteni.

Kenyérsütés otthonPedig hát nagyon egyszerű, és óriási varázsa van annak, amikor frissen sült, meleg, kenyeret rakhatunk az asztalra. És most nem a zacskóból vízzel összekevert, kenyérsütő gépben dagasztott, és megsütött kenyérre beszélek. Biztos jó az is, csak hát semmi tapasztalatom benne, mivel nincs ilyen szerkezetem itthon.

Kenyérsütés otthonA kenyérnél tényleg csak a fantáziánk szab határokat, és éppen ezért találok én benne utánozhatatlan élvezetet. Mindent, vagyis hát majdnem mindent belekeverhetsz a tésztádba. Megtöltheted csuda izgalmas dolgokkal és nem utolsó sorban, úgy formázod, ahogy neked tetszik, és ha picit alaktalan lesz, az sem baj, mert simán ráfoghatod, hogy te ezt így akartad.

Kenyérsütés otthonSzámomra valami elkezdődött az első kenyérrel, azóta sem tudok leállni vele. Ha tényleg jól csinálod, valami csoda fog kisülni belőle. Hál Istennek, manapság már minden valamirevaló élelmiszerboltban óriási választék van kenyerekből, és megismerhetjük ez által a különféle népek kenyérfajtáit, és nyugodtan meríthetünk belőle ihletet. Elkészítünk most egy alaprecept szerinti kenyeret, ami önmagában is nagyon finom.

De ha ezzel a kenyértésztával megvagyunk, azt keverhettek hozzá, amit csak akartok, és amihez kedvetek van. Persze ehhez is adok pár ötletet, meg sok fotót, amitől reményeim szerint kedvet kaptok és elkezdtek kísérletezni, családtagjaitok és a magatok örömére.

Kenyér alaprecept
 
A házi kenyértészta nem holmi ördöngösség! Könnyen elkészül, lenyűgöző látvány és sokféleképpen felhasználható. Mindegy, hogy rendszeresen sütsz-e kenyeret otthon vagy csak különleges alkalmakra, így is, úgy is a te kenyered, aminek saját személyisége van. Tudom, ha csak egyszer is megpróbálkozol valamelyik kenyérfajtával, többé már nem lesz megállás, és előbb-utóbb te leszel a nagy kenyérmágus! Az itt következő recept igazán remek. Tartalmazza az alapanyagok legszűkebb körét, és fázisokra tagoltam, hogy a variációkban megadott hadműveleteket mindig a kellő pillanatban hajtsd végre.
 
30 g friss élesztő vagy 21 g száraz élesztő (3 db 1 g-os tasak)
 
30 g cukor
 
6 dl-nél kicsivel több langyos víz
 
500 g finomliszt
 
500 g rétesliszt (ha nem tudsz daralisztet szerezni, megteszi sima liszt is)
 
30 g só még egy kevés liszt és búzadara a behintéshez
 
A 2-4. fázisokat háztartási robotgép segítségével is elkövetheted, ha csatlakoztatod hozzá a tészta keverő forgórészt. 1. fázis: Oldd fel az élesztőt és a cukrot a langyos víz felében.   

2. fázis: A legnagyobb egybefüggő, tiszta felületen, amit otthon találsz (ha szűkében vagy a felületeknek, egy jó nagy tálban), halmozd föl a liszt, a daraliszt meg a só keverékét. Egyik kezeddel áss kutat a só-liszt dombocska közepébe. (Ha lehetséges, nem árt előzőleg kissé fölmelegíteni a kétféle lisztet.)

3. fázis: Öntsd a feloldott élesztős keveréket kutad közepébe, kezdj benne körözni egyik kezed négy ujjával középről kifelé haladva, és lassan forgasd be a száraz alapanyagokat az élesztőkeverékbe, míg az teljesen föl nem szívódik. Utána öntsd a maradék langyos vizet a tál közepébe, és fokozatosan keverd össze az összes liszttel, hogy egy nedves masszát kapj. (Bizonyosfajta lisztek kicsivel több vizet igényelnek ne aggódj, nyugodtan változtathatsz a mennyiségeken.)

4. fázis: Dagasztááás! Ez a legklasszabb rész: csak nyújtod, dögönyözöd, hajtogatod a tésztát ide-oda, újra meg újra 5 percen keresztül. Ezalatt kialakul a tészta és a sikér szerkezete. Ha egy kevéske tészta az ujjaidra ragad, semmi pánik, csak dörzsöld le egy kis liszt segítségével.

5 fázis: Most lisztezd be mindkét kezedet, és finoman szórd meg lisztel a tészta tetejét is. Formáld az alakját gömbölydedre, és fektesd szépen egy sütőlapra vagy helyezd egy mély edénybe úgy számolva hogy, legalább a duplájára fog dagadni.

6. fázis: Várj, míg kenyered első ízben megkel. Általában annak örülünk, ha a kétszeresére dagad. Ez egyben a legjobb alkalom a sütő előmelegítésére is. (A sütő hőmérséklet-beállításait lásd az egyes kenyérvariációknál.) A lehető leggyorsabb kelesztéshez tésztádnak meleg, páradús, huzatmentes helyen kell tartózkodnia – a tűzhely mellett, a szárítószekrényben, a tűzhely tányérmelegítőjében vagy csak egy meleg szobában, és ha letakarod folpackkal, még jobban felpörgetheted az eseményeket. A kelesztés ideje alatt érik be a liszt sajátos aromája, ami 40 perctől akár másfél óra hosszat is tarthat, a körülményektől függően. Ejtsünk csak pár szót a kelesztésről! Mi is történik valójában? Az élesztő vidáman eszegeti a mézet vagy cukrot a langyos víz biztonságos melegében. Elméletben minden élesztőgombának három dologra van szüksége a növekedéshez: hőre, nedvességre és tápanyagra. Ezek közül bármelyiknek a túltengése megöli az élesztőt. (Ilyen tényező a kenyerünk ízesítéséhez használt só is. Fele olyan finom se lenne a kenyér nélküle, de bizonyos mértékben lassítja a kelesztés folyamatát.)

7. fázis: Jól van, duplájára nőtt, ideje hát, hogy visszadöngöld. Gyúrjad, agyabugyáld, püföld ki belőle a levegőt, s mindezt nagyjából 1 percen át.

8. fázis: Formáld olyanná tésztádat, amilyenre vágysz – kerekre, laposra, töltelékesre, bármilyenre (lásd a variációkat) – és hagyd másodszor is megkelni valami meleg helyen, míg ismét a kétszeresére nem puffad. Fontos, hogy most ne veszítsd el a reményt. Ha úgy érzed, hogy még nem kelt meg eléggé, hagyd kicsit tovább; vizsgáld meg, hogy elég meleg van-e és nincs-e huzat a környéken.

9. fázis: És most végre eljött az idő, hogy kisüsd a cipót! Ennyi kemény munka eredményét igazán nem volna okos dolog tönkretenni. Szeretnéd, ugye, hogy cipód belsejében megmaradjon a levegő, nehogy kinyomd belőle; óvatosan helyezd a sütőbe, és finoman csukd rá az ajtót. Süsd, ameddig és amilyen hőfokon az egyes változatok receptje megkívánja, vagy amíg ki nem sül. Hogy kisült-e már, azt úgy tudhatod meg, hogy finoman meglapogatod az alját (ha tortaformát használsz, akkor előbb ki kell venned belőle). Ha tompán kong, akkor hurrá, ha meg nem, csapd vissza egy picikét túlórázni.

10. fázis: Fektesd a kenyeret valamilyen rácsra vagy állványra hűlni – a hűlési időt lásd az egyes variációknál. A fejemet rá, hogy imádni fogod! (én a kenyereimet 170-185 c között szoktam sütni, a cipó formájúakat 45 percig, a bagett alakúakat meg a „kakaós csigáimat” 20-25 percig)

 

Kenyérsütés otthonAz egyik nagy kedvencem az olíváskenyér, na meg ebben igazán professzionális szintre fejlődtem, mivel majd minden nap gyártok belőle a munkahelyemen. Az alap kenyerünkhöz a dagasztáskor keverjünk két fej lila, vagy vörös hagymát, egy jó marék kimagozott és aprított olajbogyót, majd nem utolsó sorban petrezselyem zöldet, amit a hagymával együtt olívaolajon megfuttatunk. Isteni finom lesz, meglátjátok.

Kenyérsütés otthonA következő kenyér hasonlít kicsit a kakaós csigához, csak éppen nem kakaóval készítjük, hanem mindenféle finom pesttóval.. Az első dagasztás után, meggyúrjuk a tésztánkat, majd egy négyszögletes lapot nyújtunk belőle, olyan egy centi vastagon. Azt hiszem a képeken, úgyis jól látszik. Majd megkenjük az egyik felét bazsalikomos pesttóval a másik felét meg paradicsomos pesttóval. (mindkettő kapható a nagyobb élelmiszerboltokban, és azt hiszem a Barrila a legjobb közülük). Ezután az egészet feltekerjük, és kb. négy centi vastag szeletekre vágjuk, majd olajozott sütőlapra helyezzük, letakarjuk, és még húsz percet kelni hagyjuk. Mivel imádom a hagymát, ezért írok még egy hagymásat is. Bár szerintem most már értitek, hogy majdnem mindent belekeverhettek az alapmasszába.

Négy fej hagymát, egy pórét és egy marék fokhagymát összeaprítotok, majd vaj meg olaj keverékében, lassú tűzön addig pirítjátok, amíg már kellemes illat kezd terjengeni a levegőbe. Ezeket a finomságokat aztán hozzákeveritek a liszthez már az első lépésnél. Felülmúlhatatlan…. Barna kenyeret, úgy készíthettek, hogy a rétes lisztet teljes kiőrlésű lisztel helyettesítitek, és egy marék korpát is dobtok hozzá. Szerintem ez a módozat akkor a legfinomabb, ha még vagy két jó marék vágott diót is szórtok bele. ( persze lehet minden más olajos mag is) Na, ennyire futotta mára! Remélem kedvet kaptatok a kenyérsütéshez! Nekiálltok, és bizton mondhatom nem fogtok csalódni. 

Torkos Zerge