Sopron.info.hu

Két szexi házinyúl

  2007 aug 20 / #gasztro

Két szexi házinyúlMinap sikerült hozzájutnom két szexi házinyúlhoz teljesen jutányos áron, egy kedves barátomtól! A nyulakat szétbontottam majd sóztam, borsoztam, és minden oldalról szép aranybarnára pirítottam! A húsdarabokat kiszedtem a serpenyőből, és az ottmaradt zsírban, aprított hagymát, és zöldségeket pároltam, pirítottam. (sárgarépát, petrezselyemszárat, karalábét, vöröshagymát, kelkáposztát és fokhagymát!) Amikor a zöldségeim már kellően megpörkölődtek, és fenséges illatukat eregették a levegőbe, hozzájuk adtam még pár szem borsot, babérlevelet és rozmarinágat!

Meglocsoltam fehérborral összerottyantottam, és ráborítottam a nyulaimra, amik már egy tepsiben pihentek! A tepsit aztán a sütőbe csúsztattam, és másfél órára százhatvan fokon ott is hagytam őket. Amíg a nyulam a sütőben alakult, nekiálltam a zsemlegombócomnak! Negyed kiló vajon, hagymát és szalonnát pirítottam, majd a tűzről levéve egy csokorra való aprított petrezselyemlevelet forgattam bele. Fél kiló zsemlekockához négy egésztojást, a szalonnás hagymát, és annyi tejet öntöttem, hogy jól formázható masszát kapjak!

Két szexi házinyúlKét szexi házinyúlKét szexi házinyúl

Majd elfelejtettem! Még két evőkanál búzadarát is csempésztem bele! Az igazán könnyű, levegős finom zsemlegombóc titka, hogy nem rakunk bele egy csepp lisztet sem! És a másik, talán még fontosabb, hogy nem takarékoskodunk a vajjal, amiben a hagymát dinszteljük! A masszámat egy kicsit pihenni hagytam, hadd szívja meg magát a gríz, majd gombócokat formáltam, amiket aztán forrásban lévő sós vízben kifőztem! Eközben elkészült a nyulam. A tepsiből kiszedtem a húst, a szaftot és a zöldségeket egy lábosba öntöttem, majd az egészet botmixerrel jól össze turmixoltam.

Két szexi házinyúlKét szexi házinyúlKét szexi házinyúl

Most következett aztán az igazán kényes rész, amikor a mártásomat tejfölözés után, beízesítettem. Került bele só, bors, cukor, reszelt citromhéj, és citromlé is. Ez elég veszélyes téma, amikor a savanyú, sós, édes ízeket hozzuk összhangba. És én talán éppen ezért imádom ennyire, az ilyen pikáns ételeket! Ezerszer kell kóstolni, ízesíteni, újrakóstolni, ismét ízesíteni! Ilyenkor mindig vizet kortyolgatok az ízesítés közben, mert néha már az ízlelőbimbóim teljesen megkeverednek, és hibás jeleket küldenek az agyamnak.

 Két szexi házinyúlKét szexi házinyúlKét szexi házinyúl

A végén még dobtam bele két tyúkhúsleves kockát,  pár csepp balzsam ecetet, és egy kevés tárkonyt! ( ha már nyúl hát legyen kövér)

 Két szexi házinyúlKét szexi házinyúlKét szexi házinyúl

A mártásomba visszahelyeztem a húsdarabokat, és még egyszer összeforraltam ez egészet, hadd ismerkedjenek jól össze. Friss tejföllel és a zsemlegombócaimmal aztán igazán nyerő hármast alkottak barátaim nem kis örömére.

Torkos Zerge